Mă sună cineva seara trecută:
„Auzi, mă, cică vor aia de la M.A.I. să angajeze 10 piloţi pe elicopter!”
În naivitatea mea caracteristică, mă forţez să uit pentru câteva secunde criteriile de angajare în cadrul Ministerului de Interne şi cer detalii suplimentare:
„Vor şi civili?”
„Nu, cică doar ofiţeri”
„Aaa, ok atunci. Deci e tot aşa ca înainte. Merci mult pentru telefon…”
Totuşi, nu mi-am hrănit curiozitatea dintr-un singur telefon şi am căutat noi surse, noi informaţii. Până am ajuns la Ziarul de Iaşi:
„Tinerii ofiţeri din sistem vor putea să se înscrie la concurs, iar cei care vor trece testele fizice, psihice, dar şi examenele de matematică şi fizică vor urma şcoala de aviaţie gratis. Zborurile dificile pe viscol, ceaţă, prin apă, sau prin foc, sunt doar o parte dintre provocările acestor salvatori.
Inspectoratul special de Aviaţie caută oameni tineri, ofiţeri în alte structuri ale ministerului care să să treacă toate testele, iar după un an şi jumătate de cursuri la Şcoala Superioară de Aviaţie, să obţină licenţa.“ (ziaruldeiasi.ro)
În concluzie, nimic nou sub soare. Ministerul preferă ofiţeri şcoliţi într-ale pilotajului pe repede-nainte, într-un an jumate, în detrimentul civililor cu ore mai multe, calificări superioare şi zbor făcut “pe bune”. Civilii chiar fac “simplă comandă” în timpul academiei, nu doar bifează orele în carnet, pe stil militar şi ofiţeresc. Dar aşa e legea. Dacă nu eşti ofiţer, nu te cunoaşte elicopterul de la Interne. Cât de bună e legea asta? La fel ca restul. Puteţi da o căutare amănunţită pe Google. Faceţi un bilanţ al accidentelor aviatice din ultimii 15 ani. Câte elicoptere au fost civile şi câte “din sistem”, cu ofiţeri la comandă.
Ce mi-a atras atenţia la articolul respectiv a fost perseverenţa moldovenească de a bate câmpii cu graţie, în lipsă de informaţii. Ce drăcuşor libidinos şi pervers ţi-ar putea şopti între sinapse AŞA CEVA?
“Zborurile dificile pe viscol, ceaţă, prin apă, sau prin foc”
Şcoala Superioară de Aviaţie, unde se vor antrena cei zece Rambo, nu mai are elicoptere echipate pentru zbor instrumental. Deci adio zbor pe ceaţă. Iar pe viscol nu au zburat niciodată. Cât despre zborul prin apă si prin foc… Explicaţi-mi, vă rog, cu talentul vostru jurnalisto-scriitoricesc. Cum este fizic posibil să zbori prin apă?!
“Zborurile dificile pe viscol, ceaţă, prin apă, sau prin foc”
Pur si simplu genial. Cred ca s-au referit la modalitatile in care o poti mierli in calitate de ofiter pilot.
Pai in cazul asta, au omis cel mai important zbor: Zborul prin stâncă.
http://www.focusblog.ro/2010/07/analiza-accidentul-elicopterului-israelian-in-bucegi/
Dani, baga și tu vreo 4-5 ani de armată până devii ofițer și numai după aia vei afla secretul acestui tip de zbor :)), ba chiar te filmezi cu gopro-ul să-l aflăm și noi…