Suntem o naţie de profesionişti

profesionistiPoate principala calitate a românului de rând este multifuncţionalitatea. Indiferent de problema întâmpinată, indiferent de domeniu, el se pricepe şi se descurcă. Românul descurcăreţ este la tot pasul. De la prim-ministrul Ponta şi celebra-i replică de luna trecută „Domnule preşedinte, ne descurcăm noi” până la recentele păţanii trăite de mine „pe viu”:

Ai nevoie de o trupă de dansatori talentaţi, care să impresioneze prin alură şi energie? Nici o problemă, se găseşte un Nea Romulus al Bucovinei, băiat săritor şi simpatic, omul care rezolvă chestiuni. Indiferent ce. Şi, bineînţeles, insistă să te anunţe de vreo cinci ori că lucrează cu profesionişti. Iar la final, după ce s-a văzut de pe Marte marfa lăudată şi supraevaluată, omul are grijă să îşi păstreze blazonul curat: „Aţi văzut? V-am zis eu că lucrăm cu profesionişti!”

Ai nevoie de câţiva raci vii pentru o filmare? Întrebi un pescar de-ai locului despre necuvântătoarele din gârla în care dă cu băţul. „Are balta raci?”
„Raci? Aaare. E plin de raci. Cel mai uşor sunt de prins. Vă explic eu cum se prind…”
După care pierzi două zile cap-coadă şi treci prin focurile iadului (povestite şi de Vlad) doar, doar să păcăleşti măcar un puişor de rac. La final, tragi concluzia logică: Ori nu sunt raci, ori nu sunt uşor de prins. În orice caz, nenea pescarul ne-a aburit crunt.

Ai nevoie de aprobare de la episcopie pentru a poza chilia lui Daniil? Nu poţi să ceri aprobare pentru titlul Dracula’s Kitchen. Nu de alta, dar Dumnezeu e o fire mai delicată şi se oripilează când aude poveşti cu vampiri. Dar staţi liniştiţi, şi aici ne-a sărit soluţia direct în frunte. Norocul nostru că distinsul slujitor al Domnului de la intrarea în chilie este şi specialist în marketing: „Vă zic eu trei titluri care cu siguranţă vor avea mai mare succes decât al vostru!” Normal că omul se pricepe. Cine a mai vândut atâtea cruci şi iconiţe, într-o stâncă scobită?

Profesionismul nostru dobândit odată cu eliberarea din pântece nu se mai rezumă doar la fotbal şi politică. De multe ori, am impresia că suntem nişte recipiente prea mici pentru un talent atât de mare. Şi totuşi, indivizii care într-adevăr uimesc prin rezultate apar parcă de nicăieri. Nu au fost până atunci lăudaţi, promovaţi, vârâţi pe gât pe toate căile. Pentru că, din noroc sau inspiraţie, au ştiut să se rupă la timp de la masa profesioniştilor.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.