Salvați găinarii!

Zilele trecute, printr-o pădure de pe icișa, unu a fost prins c-o căruță de lemne. Fura și el săracu’ să aibă de pus în sobă, bietul de el.

Bineînțeles că reacția unanimă a patriotului și milostivului român a fost: lua-v-ar dracu de nenorociți, vă legați de un om pentru două cioate și nu-i vedeți pe ăștia care fură păduri întregi!

Frații mei daci, iată câteva vorbe care să vă trezească:

  1. De când e lumea și pământul, justiția și poliția s-a mișcat mai cu spor la baza piramidei. Păi unde să fie mai ușor de înfrânt adversarul, în divizia D sau în Champions League?

Ăsta e un lucru valabil global – oriunde vă uitați infractorii cu putere financiară mare, ajunși în vârful piramidei, vor fi mai greu atinși de pedepse. Explicația e evidentă și stă în spatele politic, echipa de apărare și specialiștii pe care și-i poate permite și care îndoaie legile până la limită.

Problema României nu este că se pedepsesc prea mulți găinari ci tocmai exact opusul. Prea mulți sunt lăsați în pace, de dragul unei șpăgi minore sau din mila asta de doi lei.

2. Știți ce se întâmplă cu hoții mărunți dacă-s lăsați în pace? Același lucru care se întâmplă și cu funcționarii incompetenți lăsați în post, cu șpăgarii ținuți în funcții și așa mai departe:

CRESC. Voi credeți că baronii locali, clanurile interlope țigănești, marii corupți ai țării și tâlharii  de buget public, s-au născut așa? Nu, au fost tolerați, îmbrățișați de polițistul satului, ocrotiți de autorități până s-au umflat destul de mult încât cei ce i-au lăsat s-o facă tremură acum în fața lor și stau sluj.

3. Vă mirați de unde atâta toleranță pentru infractorii din posturile alese/votate, adică de la cârma satului/județului/țării. Fix fin atitudinea asta, milostivilor.

Când atâta lume scapă cu câte ceva, de la pensie umflată degeaba(sporuri de pericol pentru joburi de birou), la ajutor social luat aiurea fără nici cea mai mică anchetă, la pensie de handicapat pentru un deget îndoit, la indemnizație de revoluționar pentru stat în fața televizorului, până la tot felul de furtișaguri mărunte și mici evaziuni, cum vreți să nu tolereze aceleași metehne doar la scară mai mare?

Ia să nu scape nimeni cu nimic, nicio muscă să nu ne îngreuneze căciulile și să vezi câtă indignare ar fi la auzul parveniților din furturi bugetare, să vezi cum nu s-ar mai vota toate gunoaiele…

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

4 Comments

  1. Complet de acord. Ce mă neliniștește este că, până acum, retorica asta cu “Da ce-a făcut, domne’?” apărea numai în cazurile celor care furau de foame sau, pentru bucureșteni, în cazul nesimțiților care merg fără bilet în Ratb și care n-ar merita aparent să fie bruscați pentru atitudinea lor, deși datorită lor (sau și datorită lor) Ratb-ul este o flotă de găuri negre.

    Neliniștea despre care vorbeam vine din faptul că, mai nou, această “milă” (este de fapt empatie și simpatie – milosul ar face la fel, dacă ar fi în locul condamnatului) se răsfrânge și asupra unor hoți și escroci nerușinați. Da ce-a făcut domne? Și-a luat și el cinci bonusuri de la Stat? A primit și el câteva mite? A fraudat un proces democratic? Mare lucru…

    Reply
    • Da, Vlade, funcționează ca un vaccin – dezvolți toleranță la virusul periculos cu mici doze de găinărie inofensivă :))

    • Dragnea ar fi tatal tuturor virusilor, virusul suprem, rezistent la orice antibiotic, daca nu ar fi cea mai alunecoasa, sociopata si perfida celula canceroasa a statului roman. 🙂

Leave a Comment.