Să ne pregătim pentru o nouă eră

avionConform comunicatului oficial emis de Malaysia Airlines, Boeingul 777 s-a prăbușit undeva la 1460 de mile de coasta de vest a Australiei. Într-un final, varianta cea mai probabilă, pe care am luat-o în calcul într-un articol anterior, s-a dovedit validă. Am scris atunci:

“Nu m-ar mira nici varianta ca avionul să se fi prăbușit, dar într-o zonă mult diferită de cea în care a dispărut de pe radar. Într-o zonă izolată, nepopulată. Pasagerii au murit cu toții la impact, dar totuși nu a fost un impact atât de violent încât să distrugă toate telefoanele de la bord. Așa s-ar explica și de ce unele mobile încă mai sună, dar nimeni nu răspunde.”

Într-adevăr, avionul s-a prăbușit într-o zonă foarte îndepărtată de ruta acestuia sau de locul dispariției de pe radar. Traseul normal al zborului MH370 de la Kuala Lumpur la Beijing ar fi presupus o deplasare pe cap N-NE. Acum avem confirmarea că, la puțin timp după decolare, aeronava a deviat cu aproximativ 180 de grade, deplasându-se spre sud, peste o zonă întinsă de ocean, complet pustie (nici măcar insulițe nu au fost survolate la sud de Jakarta).

Toate indiciile duc spre un act intenționat și premeditat al pilotului. Și-a întrerupt cu bună știință orice legătură radio cu solul. După care s-a asigurat că parcurge o distanță foarte lungă, departe de orice posibil martor terestru. Obiectivul a fost clar: sinucidere și crimă. Întrebarea “De ce?” nu își are rostul. Ar însemna că avem pretenția de a înțelege perfect algoritmii și meandrele creierului uman.

Tot ce putem constata este recidiva. Acesta NU este primul caz în care pilotul își plănuiește o moarte spectaculoasă la comanda aeronavei. Încă un motiv pentru a-mi întări părerea despre siguranța unui zbor controlat de om și un zbor controlat de computer. Prin natura sa, omul este supus greșelii. Prin natura sa, omul este imprevizibil. Majoritatea accidentelor aviatice sunt cauzate de factorul uman, nu de condiții meteo sau defecțiuni tehnice.

Va mai dura destul de mult, dar dacă nu noi, poate viitoarea generație va călători aerian în deplină siguranță. Atunci când aeronavele vor avea exclusiv control automat și meseria de pilot va ajunge doar o picanterie în paginile istoriei.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

16 Comments

 1. Vorba ta; eu, unul, mai mult ca sigur nu aș putea înțelege vreodată ce este în mintea unuia care, nu numai că decide să se omoare, dar, cu bună știință, mai ia după el în mormânt – în acest caz, abisul Indianului – și 230 de suflete nevinovate. Deci, logica asta pur și simplu sinistră, diabolică, mă depășește cu desăvârșire.

  Reply
  • Nu exista nici o logica. Dimpotriva.
   Sinuciderea in sine este un act ilogic, pentru ca se impune in fata celui mai puternic instinct primar al omului, cel de supravietuire.

  • Sinuciderea ca si fenomen mi se pare fascinanta.
   Pentru ca din punct de vedere tehnic este o “mantuire” a sufletului. Doar altfel polarizata.

   Asa cum unii oameni reusesc sa se daruiasca lui Dumnezeu, punandu-si destinul in mainile lui, se pare ca se intampla si cu abandonul vietii in cazul sinuciderii. In ambele cazuri trebuiesc infruntate instincte primare, care sunt extrem de greu de controlat mental, pentru ca sunt hardcodate in gene.

   Partea interesanta este ca religia crestina condamna sinuciderea, ca fiind un act de rebeliune impotriva lui Dumnezeu creatorul. Numai creatorul poate influenta si decide asupra destinului (vietii si mortii) unui om. Sinuciderea este prin urmare unul din cele mai mari lovituri pe care o fiinta poate sa-i aplice creatorului lui. Un pacat capital, un criteriu de no-go pentru aderarea persoanei la imparatia cerurilor.

   Curiozitatea lui Adam de a cerceta si a intelege natura lui Dumnezeu, a costat “omenirea” viata vesnica. Alungarea din paradis a insemnat incorsetarea omului intr-un spatiu si timp finit si intr-un trup limitat, care sa nu-i permita unei persoane sa inteleaga natura divina.
   Doar acei oameni care vor dori sa se intoarca la Dumnezeu si care vor dovedi ca isi doresc acest lucru cu adevarat (daruire totala, controlarea si anihilarea trupului), sunt primiti in imparatia lui.
   Partea frumoasa este ca Dumnezeu nu impune nimanui nimic, fiecare om poate sa faca alegerea potrivita pentru el.
   Fix aceasta scapare insa, va face ca obstia lui sa se micsoreze tot mai mult, riscand intr-un viitor chiar singuratatea.

   As spune ca omenirea tinde in continuare spre “dumnezeire” (eliberarea din ciclul viata-moarte), insa, si asta se vede cu ochiul liber, ea devine tot mai independenta, incercand sa o faca prin fortele proprii, fara “ajutorul” lui Dumnezeu, care i-a impus in mod clar limite.

   Sinucigasul obisnuit, este un rebel impotriva conditii impuse de a fi om. Cineva care nu mai doreste sa lupte, dar nici sa se impace cu Dumnezeu.

   Sinucigasul criminal insa este un terorist luptator impotriva creatiei lui Dumnezeu dar si a omenirii.

  • @dani…am inteles…isi cauta spiritul calauzitor si “punguta cu medicamente”….e in desert si tine post… 🙂
   pacat….chiar credeam ca a schimbat ceva la Terapia 😀

  • Dani, Attila,
   Imi antrenez creierul, facand exercitii imaginare si excursii spirituale. Ajuta impotriva atrofierii gandirii. :)))

  • hary….d’astea spirituale facea si Morrison :)…sunt convins ca sunt interesante :)…pe uscat sau legat ca-n “calator printre stele”? 🙂

  • Inseamna ca nu esti bun de politician. Astia distrug vietile a vreo 20 milioane de romani, nu a 230 doar ! Iti dai seama ?! Pilotul ala era parfum de fericire pe langa politicienii romani, serios…

 2. nu stui cat de adevarata este concluzia anchetatorilor si cat de mult si-au dorit doar sa opreasca operatiunile de cautare dar partea aia cu telefoanele e cusuta cu ata alba. sub apa nu ai semnal…iar daca zona este atat de izolata incat sa nu fie populata, nici un operator nu isi instaleaza acolo antene de telefonie (ca nu ar avea cine sa vorbeasca)

  Reply
 3. Attilla, excursiile lui Jim erau inlesnite de LSD care te ajuta sa cobori in subconstientul propriu. Cred ca e putin diferit de modul in care cauta Hary sa cunoasca lumea. Nu ca as avea ceva impotriva modului in care cauta Jim, si de altfel mai exista diferite droguri care iti ofera perspective diferite asupra realitatii. Pacat ca lumea s-a straduit atat sa le interzica.

  Reply
  • olivia,
   da, asa este.
   Insa eu sunt de-acord cu interzicerea lor, pentru ca lumea din jur deja ne ofera atatea perspective si planuri ale realitatii, ca nu le mai putem controla…:))

   Incercarea cea mai mare este acum integrarea realitatii virtuale (a lumii create de noi) in planul fizic existent (a lumii create de Dumnezeu). Partea interesanta este ca lumea virtuala creata de noi, rezolva problema limitarii noastre fizice/materiale.

   Daca nici acum nu intervine Dumnezeu creatorul, ne-a pierdut de sub controlul lui complet, pentru ca suntem pe cale de a ne creea propriul nostru paradis, in care sa putem evada…:)))

 4. Despre ce realitate virtuala vorbesti? Si eu nu sunt de acord. ptr ca orice ai percepe tu fara ajutor e diferit de ce percepi cu diferite substante in creier, experientele alea nu ai cum sa le obtii altfel si parerea mea e ca te ajuta sa iti cunosti propriile limite, te ajuta sa vezi chestii care altfel iti scapa. Daca te referi la realitatea oferita de cibernetica, ar fi groaznic sa o putem integra in realitatea noastra fizica. Parerea mea. Nu cred ca exista ceva mai steril de atat.

  Reply
  • Probabil Hary s-a minunat prin vreun centru comercial când a văzut cât de reale din absolut toate punctele de vedere (grafică, sunet, fizică, animații…etc) sunt jocurile video de pe noile console, XBOX ONE și PS4 🙂 🙂

   De altfel, eu, până acum doi ani, când aveam consola din vechea generație (XBOX360) îmi pierdeam lejer 3-4 ore pe zi în acele realități virtuale (unele zile chiar și mai multe ore)

   LATER EDIT: Poftim o realitate virtuală în care aș vrea să mă pierd cu desăvârșire pentru câteva ore ( uitați-vă în HD și nu, nu este un joc erotic :)))

   https://www.youtube.com/watch?v=ICemupWG56U

Leave a Comment.