Să luăm lumină de la Bundy

bundyMă uitam seara trecută la câteva episoade din Married with Children. Sau “Familia Bundy”, cum a fost tradus la noi de ProTv. Am urmărit şi în urmă cu mai mulţi ani serialul, dar acum parcă am simţit o apropiere, o căldură. L-am înţeles şi l-am simtit altfel.

Al Bundy, a? Ăla da bărbat. Are o slujbă de rahat, nimeni nu îl apreciază, e falit, nu are bani de mâncare şi trăieşte din gunoaiele vecinilor. Iar acasă îl aşteaptă o lepră de nevastă şi o secătură de fiică. Dacă nu erau şi paraşute, puteam spune că Bundy ăsta are viaţă de român. Dar aşa, e chiar mai rău.

Vasluian oare? Nici măcar. La ei “Married with children” are cu totul alt sens. În fine, ideea e că Bundy ăsta, în ciuda iadului pe care-l numeşte viaţă, nu renunţă. E orgolios, fudul şi patriot. Sezoanele la care m-am uitat încep de Labor Day, adică Ziua Muncii.

Sărbătoarea respectivă e de fiecare dată cinstită de Al Bundy cu tradiţionalul grătar american, la care cântă imnul Statelor Unite şi ridică în slăvi omul de rând, omul muncii, cetăţeanul simplu, cel care ţine America pe umeri. Puţin diferit de tradiţionalul grătar românesc.

Şi românii noştri au slujbe de rahat, agonisesc cu greu bani pentru o caserolă de mici şi două peturi de bere, adică grătarul românesc. Dar mulţi habar nu au cum începe a doua strofă din imn, îşi înjură ţara şi neamul la fiecare două minute. Şi au impresia că din cauza celorlalţi oameni ai muncii (care toţi sunt mai proşti decât ei) trăiesc ca nişte şoareci.

Mi-ar plăcea să avem mai multe în comun cu Al Bundy. Nu doar sărăcia, mizeria, alergia la pastă de dinţi, spaima de duş şi toxicitatea şosetelor. Astea oricum sunt ale noastre, vă garantez că nimeni nu ni le va fura. Dar mi-ar plăcea să avem şi demnitatea de a ne accepta aşa cum suntem. Puterea de a-şi căra fiecare propriul eşec. Tot de râsul lumii o să fim, la fel ca Bundy. Dar totuşi, mai nobili.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

15 Comments

 1. Mda, cam asa suna si discursul lui Ponta. Parca te-ai inspirat de la el.

  Ce daca sunteti parliti, rupti in cur de saraci, needucati? Noi va iubim fix asa cum sunteti, nu are rost sa va mai luptati impotriva noastra, fiti demni si mandri ca sunteti romani, nu mai lasati strainii sa va desconsidere, doar pentru ca nu vreti sa schimbati nimic la viata voastra de asistati social.

  Haideti la Marea Unire a saracIei si mizEriei nationale, votati-ma pe mine si va promit ca nu o sa doara… prea tare.

  Reply
  • Hary, tu nu ai prins esenta lui Al Bundy. Un om cu orgoliul lui nu ar vota vreodata un partid care si-a batut joc de el aproape 15 ani 🙂
   Plus ca l-ar considera pe Ponta “a big pussy” dupa ce s-a dus cu miloaga la Vadim, Tariceanu, Dan Diaconescu si Melescanu, de frica sa nu piarda alegerile.

 2. Dani,
  Poate sunt eu prea afectat de propaganda PSD in aceste zile, si vad in orice doar ciuma rosie, care a pangarit mintea romanilor.

  Inca nu-mi vine sa cred ca tupeul, minciuna, diversiunea, nationalismul antieuropean poate impresiona atatia oameni intro tara europeana, in 2014.
  Ma uit la TV, pe toate posturile si vad peste tot o admiratie suspecta pentru noul conducator al tuturor romanilor, Ponta…

  Maine plec la marginea Sibiului sa-mi revin putin, imi propun sa nu ma uit la TV si nici sa citesc stiri.

  Reply
  • Hary, eu sunt mult mai detasat decat tine. Nu pentru ca mi-ar pasa mai putin. Doar ca tot ce se intampla acum nu ma surprinde. Deloc.

   Toate sunt secvente pe care le-am mai vazut, e o senzatie de deja vu continuu. Singurul remediu e sa nu ma mai uit. Sau sa ma mint ca privesc de fapt o comedie alb-negru. Si toti actorii care o joaca sunt demult oale si ulcele, nu ma mai pot afecta in vreun fel.

  • Mda, eu oscilez intre revolutie si detasare. Rezultatul este ca am nevoie de un concediu scurt. Din solidaritate cu Iohannnis, ma duc la Sibiu. Voi locui in casa unui neamt, care a investit in agroturism in Romania. Cred ca are vreo sase case, asa :))

  • la ce te astepti de la un popor care imediat dupa ce striga jos comunismul,etc(vezi declaratia de la Timisoara)pe cine voteaza???
   ati ghicit din prima incercare….

  • “Presedintele Romaniei trebuie sa fie unul dintre simbolurile despartirii noastre de comunism”, dupa care romanii l-au ales pe Iliescu presedinte. Nu odata.

 3. Să vă povestesc ce-am făcut eu azi: urma să plec la Caransebeş. Ceasul de bord indica ora 19, mi-a luat 1 oră pe ceas să ies din oraş. M-am oprit la bărbatu-meu la lucru să-l salut, m-am enervat că mă roagă să mă duc să cumpăr țigări ptr nu ştiu ce colegă, mă duc, cumpăr, mai pierd 15 minute, se face pe bord 20.15. Ies din Moşnița, întuneric, un bou s-a lipit de mine probabil din cauză că mergeam prea încet, ies din Albina, relaxată, boul mă depăşise. Şi se aprinde becul roşu: Uitasem să alimentez. Nu mai sunt benzinării pe următorii 50 de km. Noapte, telefonul descărcat. Nu risc. Mă uit la ceas: 20.30. Decid să mă întorc acasă (adică în capătul total opus al oraşului). Capul mă doare de-mi explodează, iau un fasconal că am în poşetă, îmi fac calculele că mai bine plec dimineață la 5 că prea e târziu. Îl anunț pe bărbatu-meu să n-aibă cine ştie ce planificat şi să dea naibii peste mine acasă (

  Reply
  • … ajung acasă, realizez că e doar ora 20 (nu schimbasem ora în bord), mai iau un fasconal.
   Mâine am control de la ITM, poimâine alt control din altă parte.

   În condițiile astea, nici stalin dacă vine preşedinte nu-mi mai pasă.

  • Fasconal cică ar fi pentru durerea de cap. Dar cum corpul nu era programat, n-a-nţeles şi m-a durut capul până am adormit :)))

  • Eh, unii au zis 50, alții 80, tu 100. Şi dacă era defect senzorul şi s-a aprins becul prea târziu? :))))

Leave a Comment.