Români admiraţi de jurnaliştii străini

Costica Acsinte ArchivNu doar jurnaliştii de la Daily Mail alocă spaţii impresionante românilor. Există şi alte publicaţii mari din Europa care scriu despre români. Şi o fac laudativ! Vă prezint povestea lui Costică Acsinte, pilot militar şi fotograf de război. Despre el şi despre activitatea lui au scris jurnaliştii germani de la Spiegel.

Costică Acsinte s-a născut în anul 1897, în satul Perieţi din judeţul Ialomiţa. Pilot de profesie, s-a oferit voluntar pentru serviciul militar în timpul Primului Război Mondial. S-a reprofilat ca fotograf de război pentru armata română, fotografia fiind pasiunea care l-a însufleţit încă din perioada copilăriei. A lăsat în urmă un album alcătuit din 327 de fotografii de război.

În perioada interbelică, şi-a deschis în Slobozia un mic atelier de fotografie, denumit „Foto Splendid C. Acsinte”. Aici îl vom găsi şi în anul 1960, la final de carieră. În toată această perioadă a pozat copii, cupluri tinere, muncitori, bătrâni şi chiar animale care au fost tractate în atelierul său. Stilul lui Costică Acsinte a fost unul sobru, încercând să surprindă încrâncenarea subiecţilor. Indiferent dacă modelul folosit a fost un copil ori un bătrân, acesta rareori a schiţat un zâmbet.

Costica Acsinte Archiv

Toate aceste fotografii au fost imortalizate pe plăci fragile din sticlă, primele materiale de transport folosite pentru emulsii foto. Materiarul celuloid, folosit ulterior pentru rola de film, nu era răspândit la acea vreme. Costică Acsinte a murit în anul 1984, lasând aprox. 5000 de plăci din sticlă la Muzeul Judeţean Ialomiţa.

Costica Acsinte Archiv

Comoară fotografică ialomiţeană nu poate fi păstrată pentru eternitate, deoarece plăcile foto sunt foarte sensibile la interacţiunea cu mediul. Prin urmare, multe dintre imagini sunt deja puternic degradate.

Costica Acsinte Archiv

În anul 2013, munca de o viaţă a lui Costică Acsinte a început să fie „transferată” în format digital. Responsabilul colectării este Cezar Popescu; cel care curăţă, scanează şi arhivează individual fiecare placă. Progresul proiectului de digitizare poate fi urmărit pe site-ul arhivei. Grupuri de imagini scanate de Cezar Popescu se găsesc pe site-ul foto Flickr. Acestea sunt sub licenţa Domeniului Public și, prin urmare, pot fi folosite de către utilizatori pentru propriile proiecte.

Găsiţi articolul publicat de Spiegel AICI.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

7 Comments

Leave a Comment.