Româncele sunt frumoase și deștepte

Că-s frumoase nu e cazul să demonstrez, că ajunge să arunci un ochi la nevastă. Că-s deștepte însă, per total nu așa câte una două, am realizat extrem de recent, adică în ultimele două zile.

Acum un an și ceva am publicat Povestiri de sub papuc, o carte de umor sexist de bună calitate, scrisă din perspectiva unui mascul feroce, așa ca mine. Evident, deși plină de autoironie, cartea are ca țintă principală absurdul feminin și a fost gustată din plin de bărbații români, falnici ca brazii și cu inimi de leu.

Acum intervine partea interesantă. Cele mai multe laude, comentarii, recomandari și comenzi s-au primit de la… surpriză… femei. Pentru că femeile noastre râd la umor, până și la ăla sexist dacă e de bună calitate și nu mârlănesc.

Aveți voi idee cât de rară e chestia asta? Umorul, autoironia, capacitatea de a râde și când ești ținta lui, sunt toate semne de inteligență. Iar mie unuia mi s-a părut absolut normală chestia asta până mai ieri, când am lansat cartea în limba engleză, la americani.

Atunci abia am putut să apreciez cât de bine stau româncele la capitolul ăsta. Și vă dau și un mic exemplu:

Punctul G – mit inventat de-al naibii, numai ca să aibă bărbații ce orbecăi pe întuneric.

Și dacă nu ar fi inventat ar fi tot imposibil de găsit, să încerce ele să găsească un fir de nisip într-o găleata. Legate la ochi. Cu apă în găleată. Cu pulsul la două sute și o erecție cât coada de la lopată;

Zic eu că e evident, din lună chiar, că e vorba de o glumă. Mai precizez, în afară de lucrul ăsta, ca fragmentul de text era pus in descrierea unei cărți pe care o găseai numai la categoria umor/satiră pe amazon. Zeci de comentarii din efortul de promovare strigau tare că e o minciună sfruntată, unele chiar localizând punctul iar altele făcând preș molâii de bărbați pentru că găsesc scuze din astea neadevărate.

Vă dau un exemplu direct de pe amazon, in traducere aproximativa:

”nu dați vina pe femei, pentru că ori sunteti prea proști ca să-l găsiți, ori prea proști ca să citiți o carte despre asta, ori prea proști ca să ascultați de instrucțiunile noastre despre cum să-l găsiți, ori ne împingeți mâna la o parte când încercăm să vă arătăm, ori vă pasă doar de plăcerea voastră așa că pretindeți că nu există”

Urmat de un rating de 1, dat fără să citească povestirile ba chiar mândră de asta. Dacă era un caz singular mai era o chestie dar după replicile serioase primite în timpul promovării, mi-am dat seama ce diferență majoră este între capacitatea de a recunoaște și gusta umorul la românce și români în general față de culmea civilizației, poporul american.

Româncelor, vă iubesc și vă respect chiar mai mult decât înainte :).

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

9 Comments

 1. Eu cred ca este vorba despre diferente culturale.
  Alt motiv poate fi traducerea in engleza. Poate nu scoate in evidenta suficient de bine latura satirica. Nu pot aprecia asta, pentru ca mi-e greu sa-mi dau seama cum suna textul tradus pentru cineva vorbitor nativ de engleza…:))

  Insa ce putem spune sigur este ca americancele percep altfel umorul decat romancele. La noi inca se mai rade de umor sexist (misogin), rasist sau antisemit. La ei nu. Dimpotriva, cei care fac glume de gen sunt considerati barbari needucati si neciopliti, care vin din evul mediu… :))

  Reply
  • Hai că stand up-ul lor e plin de glume sexiste și vulgare pana la Dumnezeu, de genul pe care eu nu le-as scrie de jenă. Să fie deci vorba doar despre manifestarea scrisă?

   Da, traducerea a mai pierdut din stil pe parcurs, dar la ce am ales pentru scos în față era ok. Cred mai degrabă că partea de ultrași feminiști e mai pregnantă acolo, că stilul ăsta de înger nu poate gusta absolut nimic ironic.

  • Sa va uitati macar o data la Roast, pe Comedy Central. Sa vedeti acolo ce glume gusta poporul american. Umorul sexist, rasist si antisemit e partea foarte light. Pana nu se trimit in mod direct in vulvele mamelor, parca nu e publicul suficient de amuzat.
   Mai are rost sa amintesc ca foarte multi americani se uita la Wrestling? Si nu la televizor, cumpara bilete sa stea in sala. Sa simta atmosfera..

   Pentru a pricepe ironia este nevoie si de o minima inteligenta.

  • Dani, in SUA exista toate genurile de umor, fiecare are succes pe nisa proprie. Roast are un public specific, eu unul ma indoiesc ca vei gasi foarte multe admiratoare a acestui tip de umor barbar si scarbos…:))

 2. Dacă ar fi să urmez logica ta, poporul român e destul de tembel în mare, că văd des câte un articol destul de clar despre o chestie și comentarii absolut aberante dedesubt. 😉

  Uneori articolele sunt ale mele. De când am blog a început să-mi piară încrederea în inteligența umană.

  Reply
  • Pai uite exemplu de comentariu postat pe facebook la articolul asta:

   Magda Poeana putine romance sunt frumoase,au figuri de amarate sau de curve…In oCCIDENT ,ROMANCELE SUNT COTATE CELE MAI NASOALE SI MAI IEFTINE…nu le iau strainii deat ptr sex platit..nu va imbatati cu apa rece…
   Like · Reply · 3 hours ago

   Postat de o femeie, da?

Leave a Comment.