Prinţesele izmenite şi picătura chinezească

aer conditionat
– Faceţi ceva cu aerul condiţionat, aşa nu se mai poate!
– Poftim?
– Nu se mai poate! Tot blocul se plânge din cauza voastră!
– Doamnă, dar…
– Îi faceti ceva sau îl opriţi! Eu vă zic frumos acum, nu vreau să ne certăm.
– Dar ce s-a în…
– Păi e posibil aşa ceva?! În fiecare zi să îmi picure apa în geam? Picură aerul vostru la mine în geam. Nu se poate aşa ceva!

Doamna revoltată este vecina de la parter. Eu stau la etajul 8, ultimul. Ce să vezi? Într-un mizerabil bloc fără izolaţie, sunt mândrul stăpân a vreo 40 de Celsiuşi, când afară sunt 30. Da, se întâmplă să pornesc aerul condiţionat.

Nu ştiu ce a fost în mintea proprietarilor să-l monteze în bucătărie; toţi vecinii îl au în dormitor sau living. Drept urmare, ale lor picură în grădină, iar al meu fix pe mijloc, deasupra scării blocului. Recunosc: aerul meu condiţionat este oaia neagră, singurul poziţionat altfel. Şi da, picură.

Dar totuşi… în aşa hal să te deranjeze?
Am zis că na, o fi baba de la parter nebună. I s-a luat de monologuri, bercenarii bronzaţi n-o mai fluieră pe stradă, şi motanii, de la o vârstă, miaună trişti şi emasculaţi.

Doar că săptămâna trecută a venit şi un tinerel cu aceeaşi problemă. Îi picură în pervaz. Vă imaginaţi tragedia? Nu se mai găinățează porumbeii în linişte.

Ţinând cont de poziţia mea (ultimul etaj), de direcţia şi intensitatea vântului (variabile), realizez că picăturile au atacat până acum zeci de geamuri şi pervazuri. Nici nu-mi pot imagina ce ură îmi poartă majoritatea vecinilor de bloc.
Până acum s-au plâns doar doi, dar sigur am terorizat mai mulţi. Încă nu mi-au bătut în uşă pentru că le e frică “Pssst, aveţi grijă! Ăsta e nenorocitul cu picătura!”

Zău că n-aş fi fost aşa surprins, dacă nu i-aş cunoaşte. Dar sunt aceiaşi vecini despre care povesteam aici

“Vara trecută, a murit o pisică la vreo două blocuri distanţă. A stat aşa moartă şi înmiresmată câteva zile, de puţea tot Berceniul a Walking Dead. Nimeni n-a venit să o ridice, nimeni nu s-a plâns.”

Mirosul de hoit treacă-meargă, dar aerul condiţionat strică armonia prinţeselor izmenite. Îmi perforează bormaşinile în creier câteva ore pe zi? Asta este, n-am comentat vreodată. Doar stau la bloc, am vecini, împărţim aceeaşi cutie de chibrituri.
Mă gândesc că mai bine mă coc la 40 de grade, fără aer. Doar n-o să-mi pun vecinii în cap pentru nişte mofturi.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

68 Comments

 1. Parca ti-am povestit de saga mea cu vecinul de dedesupt. Venea frecvent cu aceeasi problema, ba chiar isi montase un pervaz deasupra geamului pe care nu am inteles de ce l-a dat jos. Eheee, asta pana cand a venit intr-o seara nervos ca nu mai poate sa reziste de stresul picaturii si ca ma da in judecata daca nu pun teava mai lunga la aer. Si…stupoare, eu nu aveam aerul conditionat pornit si am descoperit ca picatura venea de la cei de la 10. Nu voia sa creada in ruptul capului pana nu l-am pus sa scoata capul pe geam si sa urmareasca picatura:))

  Reply
  • Mi s-a propus şi mie o ţeavă mai lungă. Mintea lor pipernicită nu poate înțelege că vântul nu este constant şi, până la urmă, picătura va ajunge la geamul lor, indiferent de ţeavă.

 2. Rezolvarea este simpla. Faceti schimb de apartamente o noapte. Nu mai mult. Vin ei la tine si dau drumul aerului conditionat. Te duci tu la ei si incerci sa dormi o noapte cu picatura. Daca iti iese, ai dreptul sa nu schimbi nimic. Daca stai treaz, modifici teava.

  Reply
  • :))) Blocul nostru este lângă bulevard, la 100 de metri de spitalul de urgenţă Bagdasar. Nu sunt problemă maşinile care circulă non stop pe sub geamul lor, nici salvările cu sirena pornită. Picătura aia face zgomot, aia e teroarea.

  • Uite-acum ma duc sa fac schimb de apartamente cu mosul senil, o sa il las sa doarma si in cearceafurile mele… Daca ar veni cineva cu bun simt si mi-ar atrage atentia frumos si daca pb ar fi de la mine, as face tot posibilul sa remediez. La cate reclamatii am de la mos(ca aude pisica prin casa, ca dau cu aspiratorul noaptea desi nu am, ca fac dus la 11 noaptea si il deranjez etc.) m-as bucura ca picatura sa fie de la mine, nu as mai opri aerul conditionat.

 3. Aaaa, dar nu cred ca zgomotul produs de picatura e problema.
  Ci faptul ca murdareste rau de tot geamul pe care picura intruna. 😀
  Daca vrei sa ai geamurile curate e cam frustant – pentru ca, well, nu se poate! :))
  Patesc si eu asa, picura de la aparatul conditional al unui vecin de mai sus, iar geamul respectiv e terci, zici ca nu e spalat de cativa ani buni. Dar eu nu le-am facut observatie, m-am resemnat si ma gandesc sa pun ceva pe pervaz care sa amortizeze sau sa absoarba picatura aceea sa mai faca splash pe geamul meu.

  Reply
 4. La racire, condensul este generat in unitatea interioara. De acolo se poate trage usor un furtun care sa duca condensul la scurgerea din bucatarie.

  Reply
  • După ce o să-mi fure vântul şi ultima ţeavă pe care am legat-o, o să încerc şi asta. Da, pare soluţia a mai inteligentă. Doar că trebuie să chem ajutoare, mă depăşeşte complet manevra 🙂

 5. Cred ca sunt oameni care nu prea se obosesc sa aiba un limbaj civilizat, respectuos. Vecinii tai ar fi trebuit sa-si gasesca si ei cuvintele, nu sa te ia ca si cand ar fi stapani.

  Pe de alta parte, probabil, daca exista un dialog decent, s-ar fi ajuns si o solutie care sa multumeasca ambele parti. Probabil ca nu e placut sa ai geamul murdar din cauza picaturii chinezesti de la vecinul de deasupra. Iar picatura chinezeasca nu e acelasi lucru cu o sirena de salvare care vine la intervale neregulate…

  Eu, daca as fi in locul tau, as incerca sa ma impac bine cu vecinii. Nu pentru ca as avea ceva de pe urma acestei relatii, ci pur si simplu ca ei si eu traim in acelasi bloc. Dusmanii, gratuitati si rautati sunt usor de facut.

  Cred ca viata ar fi mai frumoasa daca ne-am respecta unii pe altii…
  Cred ca ne-am simti mai bine…

  Mai bine sa fim oameni! 🙂

  Reply
 6. Dani, știu că poate părea uluitor dar confortul tău e mai puțin important pentru vecinul care are tot timpul geamul zoios din cauza ta.

  La fel de uluitoare ar putea părea ideea ca, înainte de a te enerva pe mimozele de sub tine, pe motiv că la ce au de suportat de la mediu ar trebui să le fie ușor să-ți suporte și ție aerul prost pus, să te gândești că poate năpastele au efect cumulativ – suportăm și așa și aia, că nu avem ce le face, dar și picăturile lu ăsta???

  Eu nu înțeleg ce e așa de greu să-ți gândești o atitudine normală pentru un spațiu comun. Provoc un deranj cuiva prin ceva ce fac și pot să corectez? Corectez. Deranjul e o consecință normală a spațiului comun și trebuie să fii tâmpit să nu-l înțelegi? Te bag în mă-ta.

  Acum trebuie să te gândești în care categorie intră murdăritul constant al geamurilor vecinilor vara. E exact aceeași chestie ca trasul apei noaptea și deranjatul pensionarului care face economie și nu înțelege de ce tragi apa mai mult de o dată pe zi? Sau e mai apropiat de unul care fumează și-ți aruncă țigările în balcon pentru că așa îi e lui comod?

  Să te plângi că nu ai soluție la o picătură și să te-aștepți să-și pună toată lumea apărători, ba să mai fii și nervos că îți atrag atenția nu e tocmai conduita plină de bun simț și fair-play al unui oltean de nord :)))

  PS – oare dacă ar trebui să ștergi tu geamul minim o dată pe săptămână din cauza prafului care se prinde pe apă, ai mai îndemna la toleranță? Nu de alta, dar dacă spui că ți se plâng și oameni tineri (care n-au încă codată în creieri cârcoteala generației comuniste) o problemă trebuie să fie…

  Reply
  • Ia uite ce avem aici:
   http://imgur.com/a/1kvdV
   Deci ţeava aia este cât mine de mare. Vezi unde este banda adezivă? Până acolo era ţeava iniţial şi am prelungit-o de vreo 10 ori. Ştii unde picură apa acum? Fix în geamul sau pervazul cuiva. Mă uit după picătură şi rar ajunge una în grădină, restul se pleoştesc în bloc. La fel ca înainte, dar probabil în alt geam/pervaz.
   Îmi place că toată lumea este specialistă în domeniu şi vine cu soluţia miraculoasă a ţevii. Eu, mai înapoiat de fel, nu ştiam că există ţevi.
   Le explic asta vecinilor şi ce răspuns primesc?
   “Dacă nu se poate, atunci ţîne-l oprit!”
   Şi aici îi trimit urgent la origini (nu cu voce tare, bineînţeles).
   Adică îi doare fix în bască dacă eu mă coc la 40 de grade fără aer. Să fie geamurile şi pervazurile lor uscate. Disconfortul meu este infinit mai mare decât al lor, nu există termen de comparaţie.
   Acum, serios vorbind, trebuie să ai nişte problemuţe la mansardă ca să te deranjeze atât de tare o picătură. Problemuţe sau foarte mult timp liber. Iar astea sunt indiferent de vârstă.

  • Bre, crezi că dacă o lungești încă pe-atât nu mai picură? N-om fi noi specialiști în țevi dar ne-am gândi repede că dacă mai lungă nu-i bine, atunci s-o scurtăm, s-o-ntoarcem, s-o tragem :)))

   Ai fi surprins câți nervi poate să-ți dea un țânțar din ăsta repetitiv – trebuia să întrebi și tu, pentru datele articolului, care e de fapt problema: zgomotul? mizeria? principiul? C-atunci știam și noi despre ce-i vorba.

   Ai să spunem c-aș fi fost eu în rolul vecinului. Dacă problema era de zgomot, îmi puneam un petec peste tablă (mă gândesc că n-are ce zgomot să facă picătura venită oblic pe geam…) și n-aveam treaba.

   Dacă însă mi-ar fi stat geamul ud și s-ar fi prins praf de el încât să trebuiască soția să-l frece săptămânal și niciodată să nu fie curat, mi s-ar fi părut normal să găsești tu o soluție nu să trebuiască să pun eu acoperiș. După ce mi-ai fi explicat că nu există nicio soluție pe lumea asta ca picătura unui aparat de pe peretele tău să fie trimisă în altă parte, doar atunci m-aș fi apucat eu de bătut cuie în beton.

   Dacă ar fi trebuit să-l frec eu săptămânal probabil ți-aș fi aruncat cu zeamă de mâță moartă direct în balcon :))))))))))))

  • Nu, nu. Zeama de mâţă moartă nu este ceva scârbos la mine în cartier. Au stat vecinii cu mâţa moartă câteva zile, până a ajuns mirosul la ultimul etaj şi a sunat Cristinuţa la primărie. În mai puţin de o oră au venit unii de la gunoaie şi au ridicat mâţa.

 7. Dani, acu s-o luăm serios. Problema e că vecinii au zoaie pe geam și asta e o problemă reală, nu toată lumea vrea să stea cu geamul din față ca porcu și nici n-ar vrea să frece în fiecare zi ca să nu aibă dâre de murdărie – pentru că da, asta se întâmplă, fă probă și picură-ți pe geam cu orele să vezi ce frumos arată.

  Că pe tine nu te duce gândul să tragi un furtunaș de 2 lei de l aparat până la o scurgere (aia de sub chiuveta din bucătărie eventual) și vrei să transporți picătura peste bulevard cu o țeavă mai lungă, nu-i vina specialiștilor în țevi.

  Poți să faci pe lovitul cât vrei, este soluție ca să nu le mai mizerabilești geamurile doar că nici nu-ntrebi, nici nu chemi pe cineva, nici nu cauți.

  Fă poză triumfătoare după ce rezolvi problema elegant 🙂 nu cu cârpeala aia de elefant.

  Reply
  • Nu e aşa simplu pe cât ai crede. Dacă ai vedea bucătăria mea, ţi-ai da seama. Furtunul ăla ar trebui să străbată camera pe diagonală, vreo 4 metri. Sau un furtun şi mai lung care trebuie lipit cumva de perete, pe urmă spart corpul ăla din jurul chiuvetei… e munca dracului acolo, nu se rezumă la un furtun de 2 lei.

  • Dacă-mi rupe vântul şi ţeava asta, o să rezolv problema studenţeşte. Trag furtun din unitatea interioară fix sub, într-o găleată. Şi golesc găleata o dată la 2-3 zile.

  • Eu zic să tragi furtun până jos și știi o treabă :)))

   Îndoaie țeava să se prelingă direct pe perete – nu mai ai scandal cu nimeni, până nu se face floră pe perete și-atunci să vezi indignare.

   Cu găleata e o soluție chiar elegantă, dar s-o golești tot pe geam.

 8. Domnu’ Boss: teava din PVC => 1 metru in plus la picurare => problema rezolvata (si da, din pacate, oricat de dubiosi ar fi vecinii tai, cam au dreptate).

  Altfel, daca e sa ne luam dupa legislatie, toti cei care au evacuarea de la aerul conditionat in afara apartamentului sunt pasibili de amenda, indiferent unde curge. In blocul meu, numai eu si un vecin avem teava directionata spre propria scurgere, dar nu pentru ca am fi buni samariteni, ci pentru ca avem balcoanele mai lungi si scurgerea din ele legata de teava principala de scurgere. Era cumva normal ca aerul conditionat sa aiba scurgerea spre interior. In alte conditii, mi se pare destul de dificila problema…

  Reply
 9. Pana discutati voi inteligent despre solutii trece caldura. Oricum toate problemele astea sunt artificiale, ii dau dreptate lui Corban. Pentru cateva zile / saptamani de deranj per an sa faci asa scandal, e rea vointa.

  Reply
  • Intreaba-l pe Dani de cate ori a pornit clima in acest an. Adica cate zile a mers efectiv clima.
   Daca aduni zilele o sa-ti dai seama cat de penibila este o asemenea reclamatie.

  • Cumulat, am sub o lună. Îi dau drumul doar când mor de cald. Dacă l-aş ţine în continuu toată luna, ar veni curentul cât chiria. Nu am moştenit un puţ de petrol la Olanu sau ceva :))

  • În fine, mi-am întremat ţeava cu încă un strat de bandă adezivă, să nu mi-o fure vântul din nou. Nu am rezolvat mare lucru. Pe distanţă mare, nu prea contează lungimea ţevii. Acum mai cad picături şi în grădină, într-adevăr, dar foarte multe se pleoştesc tot de bloc. Am stat să le urmăresc – intervalul de timp dintre picături este de sub o secundă. Cu toate astea, se întâmplă ca o picătură să cadă la distanţă de 4-5 metri faţă de precedenta. Curenţii de aer din jurul blocului variază, picătura fiind foarte uşoară îşi modifică în continuu traiectoria. Pe distanţă de 20-30 de metri, deja nu mai contează lungimea ţevii.

   Dar o las aşa. Cei doi vecini (baba şi tinerelul) au venit ca nişte Columbi la uşă. Îmi povesteau despre magia ţevii de parcă ar fi descoperit America. Le-am zis de la bun început că nu e o soluţie.
   De-abi aştept să bată iar la uşă cu falca-n pământ.
   Uite ţeava!! O vezi? E luuuungă. Dacă o făceam mai lungă, era furnal, îmi trebuia autorizaţie de construcţie.
   O vezi? Uite-ţi ţeava lungă. Acas cu tine!

 10. Acum pe bune, mie mi-ar fi rusine sa ma iau de cel de la opt pentru ca si-a dat drumul la aerul conditionat, doar pentru ca picaturile imi murdaresc geamul.
  Toata lumea din bloc sufera de caldura, si pe unii ii deranjeaza ca se jegoveste geamul si pervazul de la picariturile celui de sus? Pe bune?
  De-acord, proprietarul aerului conditionat care picura imprastiat, trebuie sa caute solutii sa minimizeze deranjul involuntar, dar nu voi putea intelege niciodata vecinii care se gandesc doar la problemele lor minore si nu tin cont de suferintele celorlalti.

  Mai bine sa moara de cald vecinul de sus decat sa mi se murdareasca geamul cand e canicula afara. Ce cacat de omenie si mai ales compasiune cu cel suferind mai e si asta?
  Inca odata, aici vorbim de suferinta psihica si fizica versus geam murdar si stres fonic cauzat de o picatura.
  Ilar!

  Reply
  • Exact, niciodată nu voi putea înțelege vecinii care nu se gândesc un pic și la ceilalți, încercând să vadă problema din ambele părți și s-o lase pe undeva la mijloc.

   De exemplu Dani a zis chestia cu găleata în râs, dar eu dacă eram în locul lui și aș fi aflat că murdăresc geamurile ălorlalți nu aș fi trecut la atitudinea de marș acas, ci aș fi plecat din prima pe un recipient de captare, dacă altă soluție nu ar fi fost. Dar na, nu mai bine își șterg ăia geamurile decât să golesc eu găletușa în chiuvetă seara? Ce pana mea, doar mor de cald…

   Eu stau într-o clădire construită extrem de prost, cred că s-a furat toată izolația din ea… de asta aud fiecare pas pe care-l fac cei de deasupra, iar când dau cu aspiratorul zici că e invazie de orci.

   Asta-i situația, chiar dacă e un disconfort fonic constant, doar nu am să le cer să meargă pe vârfuri și să nu dea cu aspiratorul… Dar fotbal 2-3 ore pe zi, tocmai în condițiile în care se aude tencuiala cum cade și îmi filează curentul, mă gândesc că pot să le cer fără să mă tem c-aș fi considerat lipsit de empatie la doleanțele sportive ale respectivilor, mai ales când după câteva luni se lasă cu migrene de zile întregi? Ghici ce, aceeași reacție de răniți în orgoliu, cum dom’le pentru atâta lucru să-i iau la balon…

   E fabulos cum românul îndeamnă la toleranță și înțelegere, doar când celălalt trebuie să-l înțeleagă, o dată nu s-ar gândi el primu…

   Atâta vreme cât are o soluție la dispoziție și el se înfoaie ca cocoșul că le arată el că nu a funcționat, nu ei sunt ăia necivilizați, Hary, cât de infim ți s-ar părea ție deranjul.

   Da, poate pentru baba X e un alt prilej de-a sări la harță și de a-și arăta rolul în comunitate, la fel de bine însă vecinul celălalt o fi având vreo tulburare compulsivă și trebuie să aibă totul lună, face criză când vede picătura pe geam, nici măcar nu contează – contează că Dani a pornit din prima de la ideea că nu e treaba lui să depună tot efortul ca să rezolve și că ăia de comentează sunt niște cârcotași de nimic, niște alde ăia fără treabă.

   Și tu și el sunteți mai ocupați de cât de nasoi sunt ăia decât de evidența unui lucru care trebuia corectat pentru că nu e dreptul tău să-l faci. Omul ăla poate să fie bun și să te înțeleagă, să muncească un pic pentru tine sau să suporte un ușor disconfort, sau poate să nu, în niciun caz nu e el o mulă de om dacă nu acceptă și tu, ăla cu ”agresiunea”, ești sfântul lovit de cruzimea celorlalți.

   Strânge, mă, picătura că nu mori :))))

   PS – Hary, cum ți-ar fi ție rușine să reclami vecinului picătura, așa mi-ar crăpa mie obrazul să știu că le murdăresc geamurile, nici nu s-ar pune problema să mă mai și enervez că mi-au atras atenția.

  • hary, nu pui problema corect.
   Daca dorim ca si romanii sa devina mai civilizati, pai atunci hai sa fim asa in orice situatie, nu doar atunci cand ne convine. Ca iar ajungem la romanisme (detest cuvantul asta)
   Locuit la bloc inseamna asa:
   1) intelegerea si asumarea faptului ca vor fi multe mici neplaceri ale locuitului in comun pe care le putem ignora (zgomot de bormasina, zgomotul produs de apa care curge cand cineva face dus, geamuri murdarite de picaturi :P). Cat timp nu e ceva grav (inundatie) mai bine ignori decat sa te enervezi, cel putin eu asa fac. As consuma mai multa energie daca m-as lua la cearta, plus ca nu pot sa ma cert, plus ca nu stiu cat as rezolva ceva etc. In plus, e mai bine sa gasesti intelegere pentru ce face celalalt si sa ai omenie.
   2) incercare din partea fiecaruia de a deranja cat mai putin pe ceilalti. Daca stiu sigur ca eu deranjez cu ceva, pai atunci e frumos sa ma straduiesc sa remediez.
   Ar trebui sa-ti arat o poza cu geamul, sa vezi in ce hal arata :)) Eu am renuntat sa-l mai spal pe acea perioada de 4-5 luni (din mai pana in septembrie) cat timp vecinul foloseste aerul conditionat. Pentru ca nu are rost, ramane curat numai cateva ore. Il inteleg si pe vecin, ca si mie mi-e cald si pentru ca si eu folosesc aerul conditionat. Momentan sunt in cautarea unei solutii pentru ca parca as vrea sa am geamul respectiv curat 😀 Pe mine nu ma deranjeaza asa tare, nu sunt maniaca cu spalatul geamurilor, dar mi-a fost cam rusine zilele trecute cand am avut niste musafiri si am tras jaluzelele si … naspa :D)

  • Hary, alegerea nu e între mor de cald dacă nu vă murdăresc geamul ci între – pot să stau liniștit la răcoare dar trebuie să fac un pic de efort și lasă, mai bine mă rățoiesc spre vecini că-s pricinoși.

  • Vlad, las-o moartă.
   Dacă veneau ăia la tine la uşă cu aşa tupeu şi scandal cum au venit la mine, te rostogoleai cu ei pe scări până la parter..
   Nu e ca şi cum mi-ar fi prezentat civilizat şi raţional problmea, încercând să găsim o soluţie.
   Şi nu am zis la mişto de găleată. Doar că până ieri, nu îmi venise ideea asta. Eu aveam impresia că apa picură din unitatea exterioară 🙂

  • Vlad, din acest raspuns constat ca ai inteles gresit articolul lui Dani. Si mai mult ma surprinde faptul ca ai putut sa ti-l imaginezi pe Dani luandu-se de vecini doar pentru simplul fapt ca l-au reclamat. Dintre voi doi, Dani este ala mai calm si detasat. Trebuie sa se intample foarte multe sa-l scoti din sarite si nici atunci nu se ratoie la nimeni, ci mai degraba se retrage si se enerveaza in “liniste”.

   Sa vii tu si sa-i explici in conditiile acestea despre cum greseste Dani pentru ca nu a inteles deloc problema vecinului, chiar tu care in mod obisnuit reactionezi agresiv la orice cuvant plasat gresit, seamana cu un numar de slapstick. 🙂

   Nu ma intelege gresit, Vlad, punctul tau de vedere are sens, insa nu in contextul dat. In opinea mea, ai scapat din vedere doua aspecte importante:
   – Cine este autorul articolului
   – Gradul si nivelul de deranj/stres/discomfort aflat in discutie (mizerie pe geam/stres fonic de la picatura versus discomfort termic si posibile probleme de sanatate cauzate de hipertermie).

   “Asta-i situația, chiar dacă e un disconfort fonic constant, doar nu am să le cer să meargă pe vârfuri și să nu dea cu aspiratorul…”

   Exact asa ar fi trebuit sa intelegi situatia lui Dani. Nicidecum sa o compari cu jucatul de fotbal in casa.
   Sa dai drumul la aerul conditionat in conditiile in care in casa e umezeala si caldura dincolo de suportabilitatea organismului uman NU poate fi subiect de reclamatie intro societate functionala. Cel putin nu in viziunea mea.

   As fi inteles daca agretatul de aer conditionat reclamat ar fi pus in pericol sanatatea unui vecin. Dar sa reclami niste picuraturi pe geam, cand cineva in acel apartament putea sa aiba probleme cu circulatia si sa depinda de aerul conditionat, este dincolo de ceea ce inteleg eu prin comportament social.
   Cum ai fi apreciat situatia daca Dani si Cristina ar fi avut un bebe in aparament? La fel? Ai fi tinut cont de circumstante in acel caz sau ai fi dato inainte cu “huo, Dani, nu poti sa-ti deranjezi vecinii in halul asta si sa te plangi daca vin la usa ta sa te porcaie”?.

 11. Daca din 8 vecini potential afectati deja s-au gasit 2 care sa fie suficient de deranjati si in acelasi timp suficient de tupeisti sa vina la tine la usa inseamna ca probabil ca majoritatea sunt deranjati si probabil ca tu ar trebui sa rezolvi problema.

  Reply
  • GabiT,
   din pacate in relatiile interumane nu poti aplica principiile analizei statistice din matematica. Bine, poti sa o faci, insa asta nu inseamna ca poti trage aceleasi concluzii. 🙂

 12. Dani, nu, nu, nu, niciodată.

  Am să scriu un articol separat de ce românismul ăsta de a aștepta să te pupe cineva în fund dacă i-ai greșit cu ceva când îți cere să rezolvi problema este pentru mine una dintre cele mai clare manifestări ale lipsei de obraz populare.

  Reply
  • Nu e vorba de pupat în fund ci de nuanţa dialogului. Ăia erau atât de înfierbântaţi că nici n-am înţeles prea bine care-i baiul. Asta cu murdăritul geamului am aflat-o de la voi, ei nu au pomenit de aşa ceva. Tot ce am înţeles a fost “Huoo, picătura, pucătura! Ţeavă lungă! Dacă nu, ţine-l oprit!” A zis baba ceva de picurat în geam, dar am crezut că nu mai suportă zgomotul infernal – ciudat lucru pentru mine, ţinând cont de zgomotul pe care-l făcea ea priponită în pragul uşii.

   Cum ziceam, nu e vorba de pupat în fund ci de tonul folosit.
   Îţi mai aduci tu aminte când am filmat scena cu oaia pe malul bălţii? Era un pescar prin zonă şi a strigat la noi (era departe)
   – Sper că nu lăsaţi hoitul ăla acolo!
   Îţi mai aminteşti răspunsul tău? :))

   Omul avea tot dreptul să-i fie frică, nu cumva să-i împuţim balta cu oaia moartă. Şi da, ne-a anunţat preventiv, să fie sigur că nu plecăm.
   Eh, imaginează-ţi tonul folosit de el, la aceeaşi intensitate (deşi baba era în uşa mea, nu la vreo 200 de metri) şi mult mai arogant/agresiv.
   Şi pe urmă zi-mi “Dani, nu, nu, nu, niciodată.”

   Eu pe ăştia nu i-am uşuit răcnind “Vezi-ţi de treaba ta, da?” Ba din contră. Le-am zis că o să pun în aplicare metoda lor (ţeva magică), ceea ce am şi făcut.
   Dacă te ştiam vreun călugăr budist care pluteşte pe valuri de zen, hai poate te credeam. Dar aşa, eu cred în continuare că am făcut ce trebuie. Nici mai mult, nici mai puţin. Ţeavă au cerut, ţeavă le-am dat.

  • Zău? Ia explică-mi tu mie, cum e același lucru între cineva care vine și-ți face scandal pentru că i-ai făcut ceva și o labă tristă care-ți face scandal pentru ceva ce crede că vei face, fără să te știe și fără să aibă vreo informație despre ce faci tu acolo?

   Și vezi că-ți amintești greșit, nu era ”sper că nu lăsați, hoitul acolo” ci ”băăăă, să nu lași aia acolo” pe un ton de parcă ar fi fost curtea lu tac-su și eu puradelul de serviciu, vorbele venind din partea unor muiști care-și lasă tot timpul peturile și cutiile de conserve acolo. De asta m-am enervat.

   Dar na, dacă tu poți să înțelegi când cineva te ia la treișpte paișpe fără să fi făcut nimic, fără să fie treaba lui ce faci tu acolo și el fiind un mizerabil și jumătate și nu poți să înțelegi un ton iritat al unui vecin căruia tu îi dai treabă, e clar cum îți folosești logica ca să-ți aperi obrazul.

   PS. Din comentariul tău se înțelege că balta ar fi fost a omului, nu că el era unul dintre ăia care-o murdărea. Ce dracu mă, ajungi să pictezi peisaje diametral opuse realității ca să te convingi că e normal să vrei pupat în fund și primit bombonele cadou ca să rezolvi o chestie cu care deranjezi.

   Vezi, nici mie nu mi se pare un capăt de țară picătura ta de la aerul condiționat, dar atitudinea asta bățoasă și rău-voitoare când tu ești ăla pe negru, e de toată jena.

  • Aşa pot să zic şi eu de vecinii mei că sunt nişte “muişti” care aruncă pungi cu gunoi şi borcane pe fereastră. Da, unii dintre ei aruncă, pentru că le văd în grădina blocului. Sunt strânse o dată la câteva săptămâni şi apar altele noi.

   Dar “muiştii” tăi sunt automat condamnabili şi nu au dreptul să deschidă gura. De ce? Pentru că sunt ai tăi :))

  • Ok, deci să înțeleg că dacă unul din vecinii care aruncă gunoaie pe geam te-ar lua în bâză văzându-te cu o pungă pe balcon (fără ca tu să fi aruncat vreodată pe jos și fără să dai vreun semn că asta a-i face), atunci ai înțelege omul.

   Dar daca te ia în bâză că-i murdărești geamul e un răuvoitor cârcotaș. Bine așa, Dani, zece puncte.

   Dacă nu vezi diferența, da aerul ăla mai tare :)))

  • Apropo, oamenii din Dorna mi se par infinit mai civilizaţi decât bercenarii mei. Să stai câteva zile la mine, în Berceni. Să vezi aici cultură şi civilizaţie.
   În cinci ani nu am văzut un singur specimen care să stingă chiştocul şi să-l arunce în tomberon. Băi, măcar unul! Şi avem tomberoane la fiecare 2-3 sute de metri. Mai dregrabă îl strivesc sub talpă fix lângă, nici măcar nu le trece prin cap să folosească tomberonul.
   Pungi goale sau pline cu gunoi găsesţi în toate grădinile, de la blocul meu până la metrou (vreo 10 grădini). În condiţiile în care toate blocurile de aici au ghenă pe scară. Doar ieşi din apartament şi arunci gunoiul la ghenă, nu trebuie să cobori.
   De pisica putrezită care nu deranja pe nimeni am mai zis.
   Iar, nu există zi de vară să nu se ridice pe la prânz o duhoare de pepeni fermentaţi şi gunoi sau cauciuc ars.
   Băi, văd că toate astea sunt deja normalităţi, nu am văzut pe careva scandalizat.
   Dar totul până la picătura mea. Când e vorba de o picătură care se prelinge pe geam, mergem şi urlăm în pragul uşii. De unde picură? Ă, de la ăia doi? Păi cine sunt ăia, mă? Îi ştie careva? Nici măcar nu e casa lor.
   Fostul ajutor de administrator făcea scandal în fiecare seară, beat mort. Numai gura lui o auzeai până pe la 11 noaptea. Fără nici o exagerare, ăla duhnea a alcool tot timpul. Nimeni nu-i comenta. A, nea Costel…stimabilul.
   E foarte uşor să-i vezi pe-ai tăi nişte “muişţi” şi pe-ai mei sărmane vicitme terorizate de picături.

  • “Ok, deci să înțeleg că dacă unul din vecinii care aruncă gunoaie pe geam te-ar lua în bâză văzându-te cu o pungă pe balcon (fără ca tu să fi aruncat vreodată pe jos și fără să dai vreun semn că asta a-i face), atunci ai înțelege omul.”

   Nu, Vlad, era vorba despre cum “muiştii” din Dorna nu au dreptul să comenteze în faţa Majestăţii Sale Vlad. Pentru că oricum sunt nişte “mizerabili”.
   Iar “muiştii” mei au tot dreptul să-mi urle în uşă. Pentru că Picătura!

 13. Poate daca voi astia deranjati ca vi se atrage atentia v-ati folosi capetele de deasupra gatului si ati avea un pic de respect pentru restul vecinilor, am trai toti mai bine. Daca blocul ar fi mai avut un etaj si cel de deasupra arunca apa de la spalatul pe jos, direct la tine in balcon? Ti-ar fi placut? Ei bine, daca nu, nici tu nu mai deranja. Respecta si vei fi respectat, altfel platesti amenzi pana te saturi. Iti recomand sa mergi la un vecin ce are un vecin ca tine ce a facut o scurgere a condensului fara sa tina cont de aspectul reclamat si o sa vezi ca le dai dreptate. Este din cale afara de deranjant si stresant. Concluzia: respecta-ti aproapele!

  Reply
  • ” Daca blocul ar fi mai avut un etaj si cel de deasupra arunca apa de la spalatul pe jos, direct la tine in balcon? Ti-ar fi placut? ”
   Da, exact, dar exact acelaşi lucru :))
   Pentru că eu în mod intenţionat picuram apa în geamul lor. Şi mi s-a atras atenţia în mod civilizat, iar eu numai de-al dracu ce sunt nu am vrut să remediez situaţia. Pentru că sunt negru la suflet şi vreau să văd babele suferind.

 14. Dani, tu ești mult mai tolerant, mai pașnic și mai blând decât mine. Așa este și nici nu iau în discuție aspectul ăsta, la fel, nici gradul de muism al cetățenilor din împrejurimi (și Dorna e tot românească și plină de trompeți dar nu se compară cu cartierele capitalei) nu este subiectul discuției, ba nici măcar picătura în cauză.

  Eu vorbesc de altceva – când greșești e de bun simț să ai gura mică și să nu aștepți rugăminți și politețe ca să-ți îndrepți greșeala. Cât sunt eu de departe de zen, n-ai să mă vezi făcând pretenții la ton când sunt conștient că-i greșeala mea, sau eu sunt de vină într-o problemă.

  Da, dacă nu cred că-i cazul pot să mă cert și să fac urât, mai urât decât ai face tu, dar dacă văd că vina-i a mea s-a terminat cu cucurigul, mă fac mielușel.

  Despre asta-i vorba, despre ciocu mic când ești de vină, asta nu știe românul să facă, lui toți îi datorează explicații și politețe, până să datoreze el scuze sau rezolvări.

  Iar muiștii din Dorna nu aveau dreptul să comenteze la Majestatea Sa Vlad din simplu motiv că Majestatea Sa Vlad nu lăsase vreodată pe lacul ăla un colț de hârtie și pentru că nu făcuse nimic. E chiar așa greu de priceput, Dani? Că nu e în regulă să strigi la careva degeaba?

  Să-ți mai spun o dată? NU FĂCUSEM NIMIC. NU AVEAM DE GAND SA FAC NIMIC. EI MURDAREAU CHIAR ATUNCI LACUL CU TIGARI. EU, PERSONAL, STRÂNSESEM, NU O DATĂ, DUPĂ EI. PRICEPI?

  Reply
  • Cum spuneam, asta am şi făcut. Nu le-am comentat absolut nimic când îmi urlau la uşă. Ba am pus o ţeavă cum nu-şi imaginau ei că poate exista. Doi metri, nu două palme ca în recomandări.
   Ce mi s-a părut absurd a fost gradul de indignare pentru o problemă nu într-atât de gravă. Chiar insignifiantă în comparaţie cu restul mizeriilor din bloc şi cartier.
   Nu trece săptămână să nu mă trezească unul la 8 dimineaţa cu bormaşina. Am păţit chiar o săptămână întreagă, vreo 6 ore pe zi. NU ştiu ce rahat şi-a făcut ăla în apartament – visa să trăiască intr-o bucată de șvaițer sau ceva.
   Nu m-am dus nici măcar o dată să le bat la uşă. La nimeni, niciodată, indiferent ce.
   Pe mine nu mă deranja bormaşina lui 6 ore pe zi? Am zis că na, are omul treabă, încă nu s-au inventat bormaşini silenţioase, asta este. Trebuie să-şi facă treaba.
   Dacă eu sunt tolerant până la ignorare completă cu vecinii mei, aş avea minima pretenţie să nu-mi facă scandal în pragul uşii, pentru nişte picături de apă.

  • Da, cum spuneam, românul nu se gândește niciodată la celălalt decât când îl deranjează pe el cu ceva. E tipic. Dar, la fel cum ăla fură mai mult nu e un argument valid, nici ăsta nu e.

   Eventual în loc să stai pașnic să țipe la tine, puteai, îndreptățit fiind să le explici că și pe tine te deranjează aia și aia și ailaltă și ori se rezolvă toate ori niciuna. Acuma nu știu cu ce te putea deranja baba de la parter…

   Da, faptul că ei fac o grămadă de mizerii, îi face nesimțiți, așa cum sunt marea majoritate a românilor, că ne place s-o recunoaștem sau nu. De ce ai vrea să ai o relație simbiotică cu ei? :))

 15. Hary, problema mea cu Dani este atitudinea afișată în articol și comentarii. Avea o soluție ușoară la care nu s-a gândit dar chiar și așa e mândru că le-a dat țeavă proștilor și că tot o să le picure.

  Tu tot pui în balanță normalitatea aerului condiționat cu deranjul vecinilor. Eu sunt de acord, decât să aibă cineva probleme de sănătate mai bine țin eu geamul murdar, așa este.

  În balanță însă nu stă asta – stă o soluție simplă care să-l lase cu aerul condiționat cât vrea, fără să murdărească geamul nimănui. În loc s-o caute pe asta sau să întrebe de ea, deci să facă un minim efort, a preferat să scrie despre cât de cârcotași sunt vecinii.

  Dar na, dacă Dani e un pacifist, trebuie să înțelegem că vecinii au fost extrem de enervanți. Oare ar mai fi fost la fel dacă ar fi rezolvat problema înainte de a deveni așa de nenorociți?

  Și dacă tot a aflat acum de o soluție extrem de simplă, oare nu ar fi normal s-o și pună în aplicare în loc să aștepte plin de satisfacție să le murdărească din nou geamul, ca să vadă ăia că nu se rezolvă cu țeava?

  Hary, când e vina ta pentru ceva e de bun simț să nu faci pe cocoșul, asta e problema mea cu Dani la faza asta. Are exact aceeași atitudinea cu românul pe care-l tot porcăim pe aici și de care m-am tot izbit în ultimele luni, după cum o să și povestesc.

  Reply
  • ” Oare ar mai fi fost la fel dacă ar fi rezolvat problema înainte de a deveni așa de nenorociți?”
   Dacă m-ar fi anunţat de problemă, poate ştiam că există. Este al 5-lea an când stau aici. Până vara asta n-am păţit; nici o plângere, nici un comentariu, deşi am folosit aerul în fiecare vară.
   Ăştia probabil au strâns în ei “suferinţa” si când a explodat cazanul cu nervi au venit să-l verse la uşa mea.
   A, încă o chesite. În cinci ani nicio plângere şi ăştia doi au venit la interval de 2-3 zile.
   O fi fost nepotu-su :))

  • Din nou consider ca vezi gresit problema.
   Dani nu a facut pe cocosul cu vecinii. Fata de ei, s-a comportat exemplar. Bunul simt i-a interzis sa se ratoie la o vecina isterica. Tu ar fi trebuit sa stii acest lucru despre Dani.
   El si-a exprimat pe reactii.ro dezaprobarea fata de acesti vecini care in mod obisnuit traiesc in mizerie si lipsa de civilizatie, dar se gasesc sa se ia de vecini care le violeaza geamurile cu picaturile de la aerul conditionat, in conditiile in care ar fi putut si chiar poate sa aibe probleme de sanatate.

   Ce este atat de deplasat in atitudinea lui Dani?

  • :)))) și eu am rezistat 4 luni cu fotbal în cap (după ce-i făcusem atenți foarte lejer la început), tocmai din spirit de vecin bun și simpatie :)))) până nu am mai putut.

   Da, Dani, tot timpul problema ar trebui pusă elegant, normal, civilizat. Tu ești genul ăsta și normal că ai aceleași așteptări. Însă faptul că cineva nu o face nu taie din legitimitatea mesajului… de fapt știi cum se ajunge acolo, știi cum se ajunge la venitul cu scandal direct? Tocmai de la zeci de discuții pornite amical și ignorate cu nesimțire.

  • Hary, eu de la Dani am ajuns să aștept perfecțiunea civică, tocmai pentru că-l știu – de asta m-au lovit atât de rău gândurile astea parșive față de vecinii isterici.

   Nu te gândi că dezaprobarea mea era practică – discuția era teoretică și sistemul de referință era principiul purității în atitudine, n-avea legătură cu picătura și cu vecinii, ci doar că atitudinea că, indiferent cât de nesimțit și exagerat e ăluia căruia îi greșești cu ceva, tot greșeală se cheamă.

  • Apropo, ştiţi ce am păţit anul trecut? Veneam din Profi cu două plase, mă opresc trei vecini în faţa scării. Două octogenare şi ajutorul de administrator. După clasicele “Bună ziua”, ce mă întreabă stimabilul nea Costel:
   – Bre, tată, ce faceţi mă voi noaptea? În fiecare noapte se vede lumina aprinsă doar la voi. Ce faceţi voi toată noaptea?

   Am rămas blocat, nici nu mai simţeam plasele. Băbuţele se uitau cu ochii cât cepele, aşteptând un răspuns. N-am ştiut ce rahat să zic. Am clătinat din cap zâmbind ca prostul şi am plecat.
   Asta au fost în stare să mă întrebe, dar să îmi zică frumos de urgia picăturilor nu s-a putut. Deşi trec zilnic pe lângă ei (în drum spre Profi).

 16. hary, ar fi bine ca timp de o saptamana sa patesti sa-ti picure in geam picaturile blestemate de la vreun vecin, sa le auzi, sa-ti murdareasca geamul in ultimul hal, ce vrei tu. :))
  Nu pentru ca-ti doresc raul, ci ca sa poti sa vezi si partea celalalta a problemei pe care o ignori si o minimizezi aproape total. Il sustii pe Dani pentru ca e prietenul tau si stii ca are bun simt, exagerand chiar cu apararea (“Fata de ei, s-a comportat exemplar” – desi n-ai fost de fata, iar Dani n-a scris tot dialogul).

  E important atat confortul fizic al lui Dani, cat si confortul psihic al vecinilor. E 50%-50%

  Trebuie sa fie gasita o solutie de mijloc asa incat Dani sa stea fericit in apartament, la racoare, iar vecinii sa fie si ei fericiti fara picaturi stresante pe care trebuie sa le ignore.
  Dani a facut deja ceva in sensul asta si speram sa se rezolve toate neintelegerile.

  In rest, da, oamenii cand sunt deranjati de ceva … rareori spun frumos ce au de zis, de obicei stau si indura o vreme (mult sau putin, in functie de cat paote fiecare), apoi vin cu scandal la usa – cel putin eu doar asa am patit (si nu stau in Bucuresti)

  Reply
 17. Vlad,
  “eu de la Dani am ajuns să aștept perfecțiunea civică, tocmai pentru că-l știu – de asta m-au lovit atât de rău gândurile astea parșive față de vecinii isterici.”

  :)))) Hai ca la asa o explicatie, nu ma asteptam. Am ajuns sa o citesc si pe asta de la tine :))))

  Reply
  • Păi, Hary, trebuia să vezi asta în poziția mea cu mult înainte de a crede că-l învinovățesc pe Dani de agresivitate verbală la adresa vecinilor, era clar o discuție despre atitudinea afișată cu noi nu cu ei. Dacă s-ar întâmpla vreo din asta la Dani aș plăti bilet să văd :)))

   Nu țin deloc secretă admirația mea pentru calmul și firea împăciuitoare a lui Dani, de asta și lucrez așa bine cu el, deși îmi vine să-l scalpez pentru muierismul întârzierilor.

 18. Maria,
  “ar fi bine ca timp de o saptamana sa patesti sa-ti picure in geam picaturile blestemate de la vreun vecin, sa le auzi, sa-ti murdareasca geamul in ultimul hal, ce vrei tu. :)) Nu pentru ca-ti doresc raul, ci ca sa poti sa vezi si partea celalalta a problemei pe care o ignori si o minimizezi aproape total.”

  Din partea mea, sa se intample tot anul. Eu sunt genul care nici macar nu observa asemenea crime impotriva umanitatii, gen picatura de aer conditionat si geam murdar. 🙂
  Prin urmare, nu am care cealalalta parte a problemei sa inteleg, pentru ca in contextul explicat de Dani, practic nu exista sau este extrem de neinsemnata. Da, pur teoretic si tu si Vlad, aveti dreptate, insa daca nu suntem in stare sa intelegem contextul, discutia devine inutila…

  “Il sustii pe Dani pentru ca e prietenul tau si stii ca are bun simt, exagerand chiar cu apararea (“Fata de ei, s-a comportat exemplar” – desi n-ai fost de fata, iar Dani n-a scris tot dialogul).”

  Eu nu-i luam apararea lui Dani, ci doar am luat in considerare mai multe aspecte decat tine. Dar nu te condamn, esti femeie si e greu sa faci diferenta intre a lua apararea si a da dreptate cuiva. 🙂

  “E important atat confortul fizic al lui Dani, cat si confortul psihic al vecinilor. E 50%-50%”

  Nu este vorba doar despre confort fizic, ci despre o problema extrema pentru organismul uman! Sunt convins ca nu intelegi despre ce vorbesc, pentru ca altfel nu ai veni cu aprecieri de genul 50-50%. Pun pariu ca nu ai stat niciodata la ultimul etaj unui bloc neizolat, mai multe zile sau saptamani pe timp de canicula. In Romania se moare in aceasta perioada a anului, din cauza acestor conditii de trai.

  “Trebuie sa fie gasita o solutie de mijloc asa incat Dani sa stea fericit in apartament, la racoare, iar vecinii sa fie si ei fericiti fara picaturi stresante pe care trebuie sa le ignore. Dani a facut deja ceva in sensul asta si speram sa se rezolve toate neintelegerile.”

  Din nou, nu este vorba despre fericire la racoare, ci despre o nevoie fundamentala a organismului uman. Nu poti trai la 40 grade + umiditate peste 70%. Sunt oameni care se pot imbolnavi grav si chiar muri in asemenea conditii. Sunt oameni care chiar sufera din aceasta cauza, neavand cu ce sa scoata umezeala si caldura excesiva din casa. Nu este doar lipsit de respect ci si inuman sa-i ceri cuiva sa opreasca aerul conditionat doar pentru ca tie iti picura in geam. Nu mai vorbesc despre prostia solutiei propuse de vecini, cu tubul prelungit, care arata doar nevoia obsesiva de a respecta niste principii, indiferent de context si situatie. Nu pot fi deacord cu o asemenea abordare.

  “In rest, da, oamenii cand sunt deranjati de ceva … rareori spun frumos ce au de zis, de obicei stau si indura o vreme (mult sau putin, in functie de cat paote fiecare), apoi vin cu scandal la usa – cel putin eu doar asa am patit (si nu stau in Bucuresti)”

  Da, asa este. Observ acest lucru peste tot in jurul meu. Este o problema de relationare sociala la romani, in special la femei. 🙂
  Nu sunt in stare sa vorbeasca despre o problema normal, trebuie mai intai sa se frustreze si dupa aceea sa se descarce asupra altora. Faptul ca se intampla des, nu inseamna ca trebuie sa aprob sau sa accept asemenea comportament.
  Dani de exemplu, nu este genul acesta de om, el nu se comporta asa NICIODATA! Din pacate insa genul acesta de om, este tinta si victima tuturor frustratilor!

  Reply
  • hary, locuiesc de multi ani la etajul 5, intr-un apartament orientat spre sud-est, nu am avut aer conditionat de la inceput, iar blocul a fost izolat abia recent. Fara aer conditionat am trait ca-n cuptor, deci realizez ca la Dani e rau si inteleg ca pentru el aparatul de aer conditionat e vital.
   Dar … de fapt o sa ma opresc, mai ales ca m-au amuzat rau de tot doua remarci :)))
   “Dar nu te condamn, esti femeie si e greu sa faci diferenta intre a lua apararea si a da dreptate cuiva.”
   “Este o problema de relationare sociala la romani, in special la femei.”
   Serios? :))))
   Iti multumesc, totusi, ca te-ai coborat la nivelul meu ca sa-mi dai un raspuns. :))

   PS: Tin sa precizez ca din totii vecinii care au venit la usa mea din prima cu scandal, fara sa apuc sa zic eu nimic, doar una singura a fost femeie, restul au fost barbati 😛

  • maria
   “Tin sa precizez ca din totii vecinii care au venit la usa mea din prima cu scandal, fara sa apuc sa zic eu nimic, doar una singura a fost femeie, restul au fost barbati ?”

   Aia nu erau barbati, ci soti resemnati care actioneaza la ordinul nevestelor, ca sa aiba liniste acasa. 🙂

 19. hary, nu stiu de ce ai sters ultimul meu comentariu (cel in care spun la ce etaj locuiesc + cateva observatii) impreuna cu raspunsul rau.
  Nu scrisesem nimic rau, nu injurasem, nimic de genul asta.
  Dar e situl tau, alegerea ta. 🙂

  Reply
 20. Ohoo, nu am mai intrat doua zile pe aici si deja sunt zeci de comentarii.

  Eu sunt sigur ca picatura nu curge numai de la Dani, la fel ca la mine. Numa’ ca eu am avut spirit de observatie si mi-am dat seama ca eu am aerul oprit cand a venit mosu’ sa ma puleasca.

  Eu am incetat sa mai am spirit civic si toleranta fata de vecini dupa ce i-am studiat pe fiecare in parte. Cu mosu’ de sub m-am lamurit cand dupa ce mi-am refacut balconul si am pus gresie(si pentru el ca se plangea de mucegai pt ca aveam mocheta) a venit la mine urland ca de ce am lucrat o luna in casa si l-am deranjat. In fapt, toata operatiunea a durat fix o zi si fara zgomot. In plus, mi s-a luat de el cand a facut-o nesimtita pe Andreea care i-a spus ca noi nu detinem aspirator deci nu de la noi se aude. Noroc ca nu eram acasa ca il pocneam grav. Ah…nu mai zic ca ne-a facut nesimtiti si pentru faptul ca el aude toata ziua motanul prin casa si nu poate sa doarma.

  Un alt vecin a facut scandal sa i se refaca terasa(sta la 10) dupa ce am dat 55000 de lei, a venit si a facut reclamatie ca stie el ca firma nu a turnat sapa bine(firma cea mai scumpa aleasa de el), bineinteles ca el nu a dat cota parte pentru reparatii. Tot el a indoit stergatoarele unei vecine ca a parcat pe locul lui, loc neplatit dar in pura traditie romaneasca: daca eu parchez aici…e al meu. Tot el a facut reclamatie unui vecin care isi face o casa vis-a-vis de bloc, in dreptul casei se afla unul dintre locurile ocupate de individ. Pentru a nu pierde locul, asa gandea el, a facut reclamatie la inspectoratul de stat in constructii pe motiv ca el e sigur ca ala nu are autorizatie de constructie.

  Nu mai zic de aia care arunca paine, salam, tigari, chiar si cozonac am gasit pe masina :))

  Eu sunt foarte pasnic de fel insa daca multi ani la rand imi bati la usa pentru nimic si mai esti si agresiv, chiar daca vreodata va fi vina mea legat de orice, poate fi si picatura…numa’ d-al dracu remediez mai tarziu.

  Era sa uit, istoria mea cu mosu’ a inceput in a doua zi de cand m-am mutat acolo. Cum a simtit proprietar nou…paaac la usa sa imi spuna sa nu sparg nu stiu ce nişă, ca el a spart iar daca sparg si eu ii curge lui praful in casă:))

  Reply
  • Tu ai partea de subspecia aia aia care nu mai are altă putere și bucurie în viață decât să-și arate autoritatea în jurul blocului, cu vecinii care par pașnici.

   La ăștia eu sunt extrem de tentat să reacționez cum zicea Dani, să mă dau de-a dura cu ei pe scări. Îmi amintesc de un șef de scară, tot bucureștean, care m-a luat golănește în primire la două zile după ce mă mutasem în cea mai deprimantă gaură de șarpe pe care am văzut-o vreodată.

   M-a luat la împins vagoane pe principiul las’ că știu eu c-ai să faci ceva ce n-ar trebui să faci.

 21. muta-te, ti-am mai zis de o mie de ori!!!!
  pun si eu bani la transport, numai sa te vad mutat.
  nu te-ai saturat sa platesti gramezi de bani la curent si sa te coci la 40 de grade?????

  Reply
 22. De ce mai spunem ca vrem o țara ca afara ? “Afara” locatarii ce detin aparate de aer conditionat,la furtunul de condensare,au atasat un bidon. Mai mic sau mai mare. Depinde de fiecare. Dar romanul de ce ar face asta? Romanul e comod. “Sa stau eu toata ziua ,pune bidonu ,scoate bidonu” Mai bine enervam vecinii cu picaturile ce cad ,ba pe o prelata,pe un acoperis de tabla,pe un pervaz … ce ma intereseaza? Din bun simt ,DEVIATI FURTUNUL DE SCURGERE SAU PUNETI UN BIDON!

  Reply

Leave a Comment.