După 2 ani de absență din lumea evenimentelor literare, Bookfest, sortimentul Timișoara 2022, s-a întors, aducând aminte miilor de oameni prezenți la târg că drumul de la carte până la ochi e mai scurt decât drumul de la mână pân’ la gură.
Oamenii nu mai citesc? Myth busted, cum s-ar zice. În ciuda vremii neprielnice (ploaia s-a încăpățânat să vină în rafale on/off zi și noapte), prezența a fost covârșitoare, iar asta s-a reflectat și în vânzările Editurii Datagroup. Am putea spune clar că vântul a bătut în direcția bună și cu forța potrivită, împingând miile de oameni înspre direcția Centrului Regional de Afaceri, unde a avut loc ediția Bookfest Timișoara 2022. De restul s-a ocupat echilibrul excelent dintre preț și calitate cu care majoritatea editurilor au întâmpinat cetele umanoide însetate după carte, cărți și cărțulii.
Am fost deosebit de bucuroși să reîntâlnim autori cu vechime, veniți cu forțe proaspete din aproape toate colțurile țării (colțuri de rai urbano-rurale precum Timișoara, Râmnicu Vâlcea, Cluj-Napoca, București, Iași, Brăila, Buzău)…
Mai sus se află domnul Liviu Chifane, care și-a repornit tranzitul literar sănătos prin volumul Sparg nuci, și care a fost totodată o prezență constantă la standul nostru, ajutându-ne să facem și mai bine ceea ce ne-a plăcut dintotdeauna să facem: să vindem cărți de calitate unui public de calitate.
Aici îl avem pe domnul Vasile Parascheva, postat mândru undeva în zona volumului Frații din jurul Potcoavei, recenta sa operă literară de a cărei lansare live ne-am potcovit cu toții. Mi-a spus personal că fost tare bucuros că am depistat faptul că Orhan Pamuk, prin consacratul Mă numesc Roșu, i-a fost sursă vie de inspirație.
Dincolo de ceea ce putem numi deja “seria noastră de autori clasici Datagroup”, ne-am bucurat la fel de mult și să o cunoaștem pe noua noastră colegă, Teodora Vescan, care și-a început drumul literar cu un debut exploziv.
Metaforic vorbind.
Cred.
Ține în mână, asortându-se la fix cu standul nostru, excelentul ei volum de debut: Despre morți, numai de bine. Am auzit zvonuri că la anul pregătește deja un sequel.
Deloc metaforic vorbind.
Sper.
Nu știu de la ea, nu v-am spus eu.
Ce vorbeam? Ah, despre skandenberg cu scriitorul nostru specializat în sagă, evident. Mister-ul din spatele Misterelor Zarondiei:
Ce poate fi observat în poza de mai sus reprezintă un duel literar la rang înalt între subsemnatul, Simionoiu Andru David, și Gelu F. Achiș. Nu vă spun cine a câștigat, vă pot divulga doar cine nu a câștigat: eu.
Gelu F. Achiș, care și-a lansat recent excelentul prim volum din tetralogia Sabia Umbrelor, nu scrie mult după părerea lui (volumele lui au, estimativ, 500 de pagini), și nici des. Doar șase ore pe zi.
Însă ce e clar e că scrie bine, bucurându-se de vânzări pe măsură.
Una peste alta, am terminat aproape 2 pixuri în 7 scriitori semnând cărți timp de 4 zile. Și, din nou, e clar că oamenii citesc. Au fost niște zile foarte, foarte faine, consecința logică și imuabilă e că abia așteptăm să ne revedem cu bine și la Bookfest București, la standul editurii Datagroup!