Ni l-au mătrăşit pe Moise!

Se întâmpla în urmă cu o săptămână:

S-a întâmplat ieri:

“Trebuie să fac ce am predicat la televizor atâția ani de zile. Cred că supărarea unora dintre cei care se plâng că se termină emisiunea are un grad de ipocrizie. Am primit mai multe oferte de la alte televiziuni. Nu voi pleca de la Digi 24, voi fi aici în fiecare zi de luni. Țara e pe o cale greșită și nu mai putem vorbi doar la televizor.
Vreau, în vara asta, să scriu niște programe de guvernare. Când apari prea des la tv, lumea te consideră vedetă. Unii zic să fiu premier. Nu intru în politică.” (Moise Guran)

Moise Guran se retrage benevol pentru că vrea să scrie. Tot respectul pentru truda scriitorului român, de la programe de guvernare la Ramone şi cărţi de colorat! Cu vădită umilinţă, din liliputana-mi experienţă, câteva titluri şoptite viitorului scriitor de succes:

“Pas cu pas spre izbăvirea guzganilor” de Guran. “Primul pas – Învierea din gorgan” de acelaşi Guran. “Al doilea pas – Drumul prin deşert” de Moise.

Tot în urmă cu o săptămână, l-am auzit pe viitorul Friedrich Hayek al României calmându-şi în direct fanii, după scandalul Nicolicea: “Lipsesc o zi pentru filmări programate cu mult timp în urmă. Staţi liniştiţi, Biziday va continua!” (AICI, minutul 8:35)

Ce ne anunţă ieri, pe blogul personal: “Înainte de toate ar trebui să știți că nu e o decizie intempestivă. Este calculată, planificată din timp și este o decizie destul de cunoscută deja în lumea media. Așa cum v-am spus, în lumea noastră nu există secrete. Decizia de a renunța la emisiunea tv și, implicit, de a-mi întrerupe cariera de realizator tv am luat-o la finalul anului trecut, am comunicat-o colegilor din echipa Biziday în ianuarie și, imediat după aceea, colegilor de la Digi24 și partenerilor de la RCS.”

Dragă Moise, cum ar spune tăticii capitalismului: Liar Liar Pants On Fire!

În mod evident, plecarea nu a fost stabilită bilateral din ianuarie. Există doar două posibilităţi:

1. Moise Guran s-a scurtcircuitat în urma scandalului cu Nicolicea. A clacat, s-a spart şi speră să îşi lipească măruntaiele la loc în ceva mai frumos, pe model kintsugi.
Etapa “Sunt prea bun pentru ceea ce fac”. Dacă kintsugi este doar pe ultima jumătate adevărat, urmează etapa “Sunt prea bun pentru ţara asta de pensionari şi asistaţi social!”

2. Agresivitatea lui Moise Guran a intrat într-o contradicţie iremediabilă cu politica postului. Digi 24 este eminamente un post cuminte, chiar timid. Se preferă insinuarea şi precauţia, nu atacarea frontală a invitaţilor. Oricât de corupţi şi scârbavnici ar fi.

În ambele cazuri, urât final, futilă luptă. Asociaţia Economiştilor de Renume Mondial anunţă 7 zile de doliu.

moise guran

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

Leave a Comment.