La ce se uită românii

audientefoto via feisbucu lu’ Badea

Până acum vreo 2 zile, audiențele celor de la Digi erau un mister. Puteam doar să ne dăm cu presupusul, comentându-le performanțele într-o pâclă a șaradei. Mai discutam cu prietenii pe lângă o bere despre posturile de știri, despre ce vor românii să vadă și de unde se informează. Nu de puține ori s-a ivit în discuție Digi 24, ca exemplu de imparțialitate și profesionalism. “N-are, bă, Antena audiența cea mai mare. Cine crezi că se mai uită la Gâdea? Digi, aia sunt adevărații. Păcat că nu îi măsoară nimeni, să vadă lumea adevărul!”

Că A3 are audiențe de 10 și 20 de ori mai mari, hai treacă-meargă. Dar cum să stai de 4 ori mai prost ca Realitatea? Oare există post tv în România cu audiență mai mică decât Digi 24? Poate Disney Channel după ora 2 noaptea. Sunt câțiva jurnaliști la Digi 24 care își fac corect meseria, sunt interviuri și reportaje bine realizate. Probabil se simt foarte apreciați și satisfăcuți de feedback-ul primit din partea consumatorilor de știri serioase.

Ce va face Digi în situația asta? Simplu: se va închide sau se va orienta cât mai rapid pe bâlci, cancan, bale și urlete. Oricât de prețios ne-am rostogoli limba-n gură când pronunțăm “deontologie”, “jurnalism”, “profesionalism” și alte isme utopice, trebuie să conștientizăm că Capatos (sună bine) îl ține în buzunar pe Hurezeanu.

Discutam mai demult pe acest site despre televiziunea și despre presa de cancan din România. Se livrează rahat pentru că asta au cerut consumatorii, sau doar de asta sunt în stare producătorii emisiunilor? Un fel de discuție despre ou și găină. Am ajuns atunci la concluzia că românii ar vrea să vadă și decență, nu doar caraghioslâcuri. Doar că nu le oferă nemernicii de la teveu și alternativa asta.

Am fost poate optimiști și cu siguranță naivi în discuția noastră. Prin anii ’90, televiziunea nu a început cu Gherghe, Capatos, Măruță, B1, A3, România Tv și Prodanca. Doar s-a adaptat în timp cerințelor. Pentru a supraviețui din audiențe, au început să gătească pe gustul poporului de circari, grohăitori, sarmalagii și țuicoflendări.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

Leave a Comment.