Internetul ne face mai răi

Internetul ne dezumanizează. Ne trece printr-un filtru diavolesc prin care au loc doar idei, nu şi suflete.

internet1

Pe internet, toţi participanţii slobod idei de la acelaşi balcon. Drept urmare, până să diferenţiem personajele, avem aceeaşi pretenţie de la toată lumea. Îi considerăm pe toţi egalii noştri, fraţi de pixel.

În aceste condiţii, normal că îţi fierbe sângele în cap atunci când vezi comentarii demne de haiala unui viţel scăpat în putina cu prune. Te-ai fi aşteptat la ceea ce consideri tu normalitate, la unul de teapa ta. În schimb, râgâie cornuta.

Citim părerile, ne înfuriem, clocotim în spume de repugnă şi îi urâm din toată însufleţirea. Sunt nişte dobitoace, nişte analfabeţi, nişte retardaţi care trag societatea la fund. Huooo, le-am strivi ţeasta cu tastatura dacă ni s-ar da ocazia. Oricum sunt nişte rebuturi, nişte paraziţi!

Cu totul altfel i-am aprecia, dacă discuţia s-ar purta clasic, în viu grai; dacă am vedea contextul, i-am cunoaşte cu adevărat, nu doar ca pe nişte nick-uri.

Cum să te enervezi pe om, când îl vezi cu pantalonii rupţi în cur, fără dinţi, mestecând un cartof solitar în tuciul de 10 litri? În viaţa reală, nu ai cum. Doar dacă eşti un zelos sadic.

În online, contextul este dizolvat şi realitatea nu cunoaşte nuanţe. Este doar un gibon agresiv, înfiorător de prost, care comentează pe antena3.ro şi i-a dat like lui Gâdea. Deja scoţi aburi pe urechi, nu mai suporţi gândul că împărţiţi acelaşi forum. Tastatura, monitorul, vena de pe tâmpla ta…ceva sigur va crăpa.

Dar mai bine să crape el. Da, să crape! El şi toată şleahta lui de nenorociţi care gândesc la fel. Ura este la apogeu – nici după ani de zile alături de cel mai spân dintre spâni nu ajungi să urăşti pe cineva ca după un schimb de replici pe net. Să crape fanul Antena3 şi România Tv!

O fi bine? I-am mai „ura” acelaşi lucru dacă l-am vedea, auzi, atinge, mirosi, măcar preţ de două secunde?
În mod cert l-am privi mai indulgent, poate chiar l-am ierta, dacă l-am vedea călare pe butelie şi i-am mirosi cleiul dintre dinţi.

Internetul ne dezumanizează. Ne trece printr-un filtru diavolesc prin care au loc doar idei, nu şi suflete. Cu timpul, unii dintre noi ajungem să fim stăpâniţi de agresivitate şi mizantropie.

Pentru că în mediul ante-online în care am crescut, am fost învăţaţi cu diferenţierea socială: Opinii cu greutate diferită, în funcţie de capacitatea şi statutul indivizilor. Coeziune cu cei asemănători, respect faţă de cei superiori şi toleranţă faţă de cei slabi.

Nu suntem pregătiţi pentru egalizarea impusă de regula internetului. Ni se pare împotriva firii. Este un sistem nou, străin, îl putem întâmpina doar cu revoltă şi înrăire.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

Leave a Comment.