Îngerii care împung

puscarieDNA-ul a fost în vizită la handbalul băimărean, inclusiv la celebra echipă de fete HCM Baia Mare. Nu sportivii sunt cei vizaţi, evident. Suspiciunile DNA sunt legate de modalităţile de finanţare şi de posibile giumbușlucuri încercate de primărie prin spatele porţilor. Deocamdată, doar verificări. Niciun arestat, niciun acuzat. Ce a declarat primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş:

“Vom anunţa că până la rezolvarea suspiciunilor şi până la elaborarea de către Guvern şi Parlament a unor prevederi legale, care să ne încadreze clar modul în care susţinem sportul, noi, municipiul Baia Mare, ne vom retrage din susţinerea sportului, culturii, sănătăţii. Înţeleg că ţara asta se doreşte a fi una de oameni bolnavi, nu de oameni sănătoşi. Se va ajunge să retragem echipele din Liga Naţională, Liga Campionilor, la rugby la fel, dacă asta se doreşte, pentru că dacă suspendăm finanţările de la Primărie, acolo se va ajunge”

Păi ce-aţi făcut, mă, răilor? Ruşine DNA! Încă un înger prigonit.

Nici măcar nu a fost nevoie de vreo învinuire. O simplă verificare a documentelor l-a determinat pe domnul primar Cherecheş – care înger? Arhanghel! Arhanghelul municipiului Baia Mare – să ameninţe că îşi bagă picioarele în el de sport, în ea de cultură şi în ea de viaţă. La o adică, să se ducă dracului şi sănătatea, pentru că El, Arhanghelul, Atotputernicul, nu mai dă un sfanţ.

Doar sunt banii lui, primăria lui. Ameninţă şi şantajează pe oricine. Că doar unul e Primarul!

A trecut vremea când citeam astfel de ştiri/declaraţii şi mă uluiam. Acum doar mai tresar timid din sprâncene şi ceva mai viguros din esofag.
Voi realizaţi ce oameni continuă să ne conducă?

Semnalul porneşte de la vârf. Acolo unde şantajul emoţional, lamentațiile actoriceşti, patetismul şi cacealmaua îl definesc pe cel dintâi bufon al ţării. “Cum să fiu cercetat? Păi a crescut PIB-ul. Au crescut pensiile. Am plătit datoria către FMI. Voi vreţi să scadă pensiile şi salariile, corect? De-asta mă anchetaţi. Merge prea bine ţărişoara noastră iubită şi vreţi să moară pensionarii de foame!”

N-am văzut până acum vreun înger din ăsta cu aripile frânte (de la atâta cărat) să-şi accepte cu demnitate sentinţa. Până în ultima secundă, când se închid uşile dubei, ei zbiară oda propriei activităţi: zeci de mii de locuri de muncă, milioane de fonduri investite, oraşe modernizate, fabrici renovate, biserici văruite şi sfinţite.

Ei, care şi-au sacrificat viaţa pentru popor, hăituiţi de sistemul opresiv.
Singurul care a ştiut să rămână destoinic între borfaşi nu provine din îngeri decăzuţi. El toată viaţa a fost un drac declarat. Pardon, un mafiot:
“Da’ ce? Închisorile nu sunt pentru oameni? Sunt pentru girafe?”

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

 1. “elaborarea de către Guvern şi Parlament a unor prevederi legale, care să ne încadreze clar modul în care susţinem sportul, noi, municipiul Baia Mare, ne vom retrage din susţinerea sportului, culturii, sănătăţii”

  Are dreptate omul. In Romania, in acest moment, nu exista reglementari clare cu privire la finantarea sportului si culturii de catre primarii. Fiecare primarie face cum crede si cum stie, riscand nereguli de procedura care pot fi atacate de DNA. Nu ma mira ca DNA vede coruptie si acolo unde nu este, pentru ca ei sunt antrenati sa interpreteze orice greseala ca coruptie. La DNA nu exista notiunea de greseala, ci doar de intentie. Ai gresit, inseamna ca esti corupt.

  Pe de alta parte, faptul ca nu exista inca aceste reglementari clare de care vorbeste arhanghelul baimarean, se datoreaza tot serifilor locali care nu au vrut sa fie totul transparent si urmaribil. Fara un DNA care urmareste si verifica, mafia locala ar fi putut interpreta in continuare legea dupa bunul lor plac.

  Problema in acest moment este urmatoarea: chiar daca esti cinstit si vrei sa faci totul corect, nu poti sa o faci. Indiferent cum ai vrea sa cheltui banii publici, esti susceptibil de acte de coruptie.

  Sper ca aceste descinderi ale DNA si blocajele provocate de acestea (nu se mai investeste in nimic de frica) sa motiveze in sfarsit guvernul si parlamentul sa creeze un cadru legal transparent, usor urmaribil si corect intrepretabil de catre toti implicatii.

  Reply
  • Nu cred că se doreşte “cadru legal transparent, usor urmaribil si corect interpretabil”. Daca asta aveau in gand legiuitorii, îl făceau aşa de la bun început.
   Gândeşte-te că după aceleaşi legi care sunt acum, în urmă cu vreo 5 ani, toată administraţia publică era imaculată. Acum, toţi sunt suspecti de coruptie.
   Mai degraba se doreste revenirea la anii pre 2010, decat modificarea legislativa spre un “cadru legal transparent, usor urmaribil si corect interpretabil”

  • Dani, de-acord cu tine ca nu s-a dorit si inca nu se doreste transparenta. Nu am spus ca deodata politicienii vor sa faca lucrurile corect, am zis doar ca astazi, nici daca ai vrea nu ai putea sa fii corect.

   Eu mizez pe faptul ca daca nu le dai alternativa, parlamentarii vor fi nevoiti sa produca legi transparente.
   Practic DNA ii forteaza in aceasta directie. Cu DNAul permanent pe capul lor, nu vor putea iesi din acest blocaj, nu vor mai putea face finantari in sport, cultura. Si ce este mai naspa pentru ei, nici nu mai pot fura nimic.
   Nu mai bine se mobilizeaza si fac legea mai transparenta (sa nu mai fie atat de vulnerabili in fata DNA) si gasesc ei pe parcurs o noua modalitate de a fura? Thats how it works.

Leave a Comment.