Jurnal de calatorie – Lemberg I

Scris de Claus

 

O vreme sigur nu o sa ma plang prea tare de viata noastra romaneasca. Cand stai si surfezi pe hotspotul Flughafen-ului din Munchen stiind ca mergi la Timisoara nu te intorci in Ucraina lucrurile dau in roz inevitabil, chiar daca mai pal – ca asa suntem noi, cartitori. Primul contact cu Lviv, vechiul Lemberg craiesc si fost Lwow sovietic aflat la granita cu Polonia si la 100 de km de Carpatii “lor” este halucinant. Un aeroport absolut gigantic, numai sticla si metal, de vreo doua ori cat cel din Bucuresti, cu 30 de cai de check up care pare inchis. Pe timp de noapte ar fi ideal pentru un horror ieftin plin de urmariri cu drujbe si topoare. Cam 20 de masini in parcari pentru 2000, anunturi de zbor cu patru pozitii pe o tabla electronica pentru 100 (au 28 de zboruri din care 20 interne pe zi), patru, cinci angajati care vand biletul, fug sa te controleze si apoi tot ei fac gafaind imbarcarea incercand sa para preocupati de autenticitatea biletului pe care ti l-au inmanat cu jumate de ora in urma. Era o vreme cand Carpatairul – repauzat intre timp – te ducea de pe Bega direct acolo, acum dai fuguta la bavarezi, treci si pe la austrieci cu aeroplanul si abia dupa 10 ore si vreo 2000 de km in plus ajungi la vecinii nostri ruteni de peste Tisa!

Vamesii sunt si ei minunati: senzatii tari ucrainene, tineri si furiosi se uita de zece ori la tine si la pasaport apoi iau o lupa ca la evaluatorii de diamante si se asigura ca nu ai lipit tu poza ca in filmele americane, si te iau la intrebari ce nevoi ai sa-i vezi asa tam nisam. La chestia cu congresele se cam stramba, stiu ei mai bine unde se ascund teroristii si cum se camu(m)fleaza in ‘telectuali! Cu masina cica mai bine o lasi in Polonia si dupa ce treci pe jos, iei taxiul, costa mai putini nervi decat cele trei ore in care iti demonteaza vehiculul, dupa cum si in trenurile toate de noapte, pe la orele trei patru te perchezuiesc de nu te vezi.

Si cand te miri mai tare vezi un anunt urias cu strip club-ul din oras. Si unul muuult muuult mai mic cu rugaminte de donatii pentru soldati vii, rudele celor morti si sutele de raniti din… Ucraina. Si te ia cu fiori si piele de gansac, fiindca realizezi de-a binelea ca esti intr-o tara aflata in razboi deschis cu Rusia, chiar daca teatrul de bataie este la cateva mii de km. Asa ca tragi aer in piept, ierti pe toata lumea care te-a agasat in aeroport, iesi afara in frig si incepi sa vezi ce n-ai mai vazut.

—– va urma

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…

1 Comments

  1. daca tot le-au facut cadou rusilor Crimeea, poate le inapoiaza si polonezior Liovul,si-au tras cam multa granita spre noi…

    Reply

Leave a Comment.