Nu simţiţi aşa un fior cald de beatitudine atunci când descoperiţi clasamente şi statistici în care nu suntem ultimii europeni? Cel mai recent motiv de bucurie şi, bineînţeles, mândrie vine din partea celor de la Transparency International. Aceştia au calculat indicele de percepţie al corupţiei pentru anul 2013. Mai exact, clasează 177 de țări și teritorii din întreaga lume, pe baza nivelului perceput al corupției din sectorul public. Tabelul din poză este prezentat pe o scară de la 0 la 100, unde 0 înseamnă cel mai corupt.
Constatări:
70% dintre ţări au un scor mai mic de 50 din 100.
Scorul mediu la nivel mondial este de 43. Adică exact cât are România.
I-am surclasat din nou pe bieţii bulgari care de-abi au strâns de un 41. Diferenţă enormă de pe un mal pe celălalt al Dunării!
În Europa civilizată doar bulgarii şi grecii sunt mai corupţi decât noi.
În majoritatea cazurilor, nivelul corupţiei este invers proporţional cu nivelul de trai al cetăţenilor. Oare de ce??
Exceptând statele subdezvoltate, zonele africane uitate de lume şi dictaturile exotice, latinii îşi dau în petic. Se vede sufletul bun, sensibil, iubăreţ. Şi sângele fierbinte de latin descurcăreţ.
Latinii ca latinii, dar nici cu popoarele slave, ex sovietice, nu mi-e rusine.
Ma suprinde insa China, pe care as fi vazuto mai sus in clasament.
Si Noua Zeelanda, pe care as fi vazuto mai jos.
China are foarte multe zone la limita saraciei. Per total stau foarte bine ca stat, dar majoritatea cetatenilor chinezi traiesc prost. De aici se trage si coruptia. In interiorul Chinei nici macar libera circulatie si dreptul la munca nu sunt garantate. Daca vrei sa te muti dintr-un sector sarac in altul mai bogat, nu prea poti. Iti trebuie buletin de Beijing 🙂 Normal ca este un mediu prielnic coruptiei.