52 – balena singuratică

Oare a mai rău să știi că ești singurul om de pe Pământ sau să nu știi și să cauți în zadar altul?

De zeci de ani o balenă strigă în ocean fără să o audă nimeni. E singura care-și vorbește limba, pe o frecvență total diferită de celelalte balene, 52Hz și nimeni nu-i răspunde vreodată. Nu se știe dacă e vorba de un exemplar unicat al unei specii dispărute, un hibrid sau o balenă surdă, n-a fost văzută, doar auzită în fiecare an de peste un deceniu încoace.

Când am auzit ”știrea” mi s-a părut de un lirism extraordinar, aducător de fiori. Periodic m-am tot întrebat cum de povestea asta nu ajunge subiect de film/documentar/bestseller. Uite că se întâmplă – acum câteva zile am aflat că Adrian Grenier (îl știți din serialul Entourage) produce documentarul ăsta.

Bugetul s-a strâns cu Kickstarter (bine, faptul că e vedetă și că au pus mâna și alții – Leo a donat 50 de miare de exemplu – a ajutat un picuț) și în sfârșit ne apropiem de lansare.

Mai mult, Adrian a construit o fundație în jurul conceptului, http://www.lonelywhale.org, care să aducă în discuție problemele oceanului, mult mai ușor de ignorat decât cele terestre, dar cele puțin la fel de importante în economia mediului.

De văzut.

 

sursa imagine

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

2 Comments

 1. Eu, unul nu cred ca e singura ci poate doar… ciudata. Diferita. Balenele isi mai schimba ‘vocea’, e documentat.

  De citit: http://www.bbc.co.uk/earth/story/20150415-the-loneliest-whale-in-the-world

  Alta sursa: http://www.int-res.com/abstracts/esr/v9/n1/p13-21/ – un studiu mai vechi care arata faptul ca tonalitatea ‘vocii’ balenelor albastre variaza in timp iar frecvente mai joase de 52 MHz au fost inregistrate inca din anii ’60

  In orice caz, povestea in sine e frumoasa 🙂

  Reply
  • Deocamdată se discută pe ipoteze – liric vorbind, evident că prefer povestea romantică, obiectiv însă, aștept cu mare interes să văd ce găsesc omuleții ăștia, poate chiar dau peste date care confirmă una din ipotezele vehiculate până acum.

Leave a Comment.