Să nu mai moară moldoveanul!

Am pierdut noţiunea timpului. M-am uitat la moldoveanul ăsta de vreo 10 ori, fără pauză. Mi se pare fabulos. Nu atât de mult ce spune cât felul cum o spune. Joc actoricesc genial: mimică, intonaţie, energie – perfecţiune!

În sfârşit, şhow-urile de talentoşi carpato-danubiano-pontici au produs ceva. Ne-au lăsat moştenire o voce, o figură, un actor.

Înainte de a vă lansa în cârcoteli elitiste, ţineţi cont de natura emisiunii. Este un concurs televizat despre umor. Judecaţi actul exclusiv în spectrul comediei!

Juriul nu a fost pregătit pentru aşa ceva. Hăhăiala vulgară în care s-au complăcut până acum nu a mai cuplat.

Cheloo şi-a respectat blazonul, nu a ieşit din rol: “Să moară ardeleanul. Să moară bucureşteanul!” “Suntem îmbrăcaţi în negru. Asta-i poză de deces!” – Aceleaşi glumiţe negricioase şi infantile care prind în categoria 10-15 ani. Adică publicul care îi ascultă şi muzica.

Delia a apreciat sincer momentul. Dar a simţit nevoia să îşi plaseze capacitatea cognitivă pe un raft superior: “Umorul ăsta nu e un umor accesibil tuturor…” Da, mă, entelihento. Doar tu, erudita Delia, îl înţelegi.

Bendeac vine din teatru, ştie foarte bine ce a văzut. Doar că, din cauza experienţelor televizioniste, a devenit foarte cinic: “E atipic ce a făcut el acolo. E atipic pentru televizor.” Da, aşa este. Bendeac ştie foarte bine gusturile poporului.
Ştie ce glume prind, cunoaşte nivelul, înţelege audienţa.
De asta rezistă în prime time, e lider de audienţă şi, deseori, serveşte produse considerate de noi nişte mizerii.

miorita

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

  1. Joc actoricesc genial :)))), dacă mai exagera puțin prestația (deși nu sunt sigur că era omenește posibil) se transforma în efect special.

    Reply
  2. Imi aminteste de emisiunile de umor de pe vremea comunista cu actori simpatici, bunicei in prestatie dar cu continut jalnic. Singura sclipire a lu asta a fost replica cu Blaga. In rest nu stiu ce sa zic, poate sunt prea prost sa inteleg maimutarelile intentionate. 🙂

    Reply

Leave a Comment.