Frica de avion este absurdă

Aveţi “frică de avion”? Dar de automobil?

avion2
Niciodată nu am înţeles de ce transportul aerian este considerat de mulţi o activitate riscantă. Asta în ciuda statisticilor care îl plasează pe locul secund în topul celor mai sigure mijloace de transport, după cel feroviar. În cazul unora, s-ar explica prin frica de necunoscut. Un fel de azteci care la vederea primei corăbii s-au pus în genunchi şi s-au rugat zeilor. După care au capitulat în faţa OPN-urilor (obiecte plutitoare neidentificate).

Şi dacă printr-o minune (a se citi siguranţă incredibilă dovedită în ultimul deceniu de transportul aerian) unii şi-au înfrânt frica şi s-au convertit, este suficient un singur incident aviatic pentru a se speria ca potârnichile. De data asta definitiv, gata să jure că ei în avion nu mai calcă.

Am auzit persoane care au renunţat la zborul cu avionul, şi-au reprogramat concedii, după actul terorist din Ucraina. Chit că ei zburau în Grecia. N-a mai contat că nu a fost vorba de o eroare umană sau defecţiune tehnică. Şi-au scuipat în sân şi au luat covrigul în braţe. Că nimeni nu strică racheta sol-aer pe un Logan. (Presupunând că Loganul ar zbura)

Nu am înţeles nici siguranţa dumnezeiască pe care o manifestă unii la volan, pornind de la premisa că ei sunt şoferii perfecţi şi, orice s-ar întâmpla, dibăcia lor nemaiîntâlnită îi va scoate din rahat. Dar ce faci în cazul în care mergi pe banda ta cu peste 100 şi din sens opus vine alt pestesutist, schimbându-şi traiectoria spre tine, pe ultimii 50 de metri? La o viteză cumulată de 200 Km/h, 50 de metri se parcurg în mai puţin de o secundă.

De ce ar face şoferul de pe sens opus aşa ceva? Pentru că a adormit, pentru că e nebun, pentru că e deprimat, pentru că l-a părăsit iubita, ca în cazul celor 6 morţi de noaptea trecută.
Examenul psihologic pentru carnetul auto este o ruşine. La fel şi cel medical. Orice bolnav (fizic sau psihic) devine colegul tău de drum şi te expediază în nefiintă cu tot vagonul tău de dibăcie olimpiană.

De fiecare dată m-am simţit în aer mult mai în siguranţă decât pe pământ. Chiar dacă am fost simplu pasager. Sau la comandă, singur în aeronavă, agăţat de cer în trei pale.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

  1. Explicatia este simpla. Siguranta este o stare mentala care se naste in primul rand din incredere si optimism (speranta ca va fi bine) si abia dupa aceea din evaloarea rationala a unei situatii.

    Ori increderea si optimismul rezulta din experiente pozitive personale repetate, transformate in rutina si obisnuinta.
    Ori la romani, masina este mijlocul de transport care ofera acest comfort emotional, numit siguranta.
    Mai apar si alte variabile, precum constrangerile sau avantajele materiale sau emotionale (frica sau placerea de zbor, motive financiare, nevoia de a ajunge mai repede la destinatie etc), care joaca si ele un rol in luarea deciziei avion vs. masina, care insa nici in privinta acestor variabile, nu este intotdeauna rationala. :)))

    Reply
  2. Dani ,este foarte simplu. Omul este un animal terestru. Atunci când îl urci la mii de metri în aer, atunci când îl scoți din zona sa de confort, brusc îi tai acel sentiment de siguranță. Da, statistic, într-o mașină ai mai multe șanse să mori, dar în aceelași timp ești pe pământ, locul care îți oferă acea iluzie a siguranței.

    Reply

Leave a Comment.