Fără cap, vai de picioare!

Cape Verde's defender Fernando Varela listens his national amtem before the Nigeria vs Cape Verde friendly football match in preparation for the CAN 2013 tournament at Algarve Stadium in Faro on January 9, 2013 . AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG    (Photo credit should read FRANCISCO LEONG/AFP/Getty Images)

Cape Verde’s defender Fernando Varela listens his national amtem before the Nigeria vs Cape Verde friendly football match in preparation for the CAN 2013 tournament at Algarve Stadium in Faro on January 9, 2013 . AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG (Photo credit should read FRANCISCO LEONG/AFP/Getty Images)

Partizan este o echipă mică din estul Europei. Vor avea nevoie de foarte mult noroc pentru a intra în grupele UCL. Ne dăm seama de micimea echipei din Belgrad, atunci când ne uităm pe statistica meciului de ieri. Steaua a avut 12 cornere, sârbii au avut 7. Steaua a jucat o repriză în inferioritate numerică. 12 cornere, în deplasare, cu un om mai puţin! Trebuie să fi fost şubrezi rău adversarii noştri.

Din cele 12 cornere am creat zero ocazii de gol. De aici ne dăm seama şi care a fost cauza eliminării. Am pierdut pentru că am fost în inferioritate numerică? Da, dar inferioritatea numerică a fost doar efectul. Cauza acestei ratări este inferioritatea psihică – o problemă pe care Steaua o are de vreo 2-3 ani.

Nu Papp a fost principalul vinovat. Într-adevăr, a jucat teribil de prost. Dar vina cea mai mare o are Varela, căpitanul, stâlpul apărării. În ce inferioritate psihică trebuie să te scalzi pentru a acţiona ca Varela?

În ce univers al oamenilor normali la cap, preferi să ai penalty împotrivă şi un om mai puţin, timp de o repriză, decât să primeşti gol?
Mai ales că acel eventual gol pe care l-ai fi primit nu era decisiv. Scorul de 2-2 te califica.
Dar tu preferi să iei cartonaş roşu. Pentru că eşti Varela.

Acesta este marele handicap al Stelei – insuficienţa mintală. Nu există în lotul actual măcar un jucător pe care să-l putem bănui de limpezime în gânduri, ori capacitate de procesare peste media breslei.

Rezultatul? Toată lumea aleargă şi încearcă să dribleze fără un scop anume. Nu au apărut din senin legendele Motoreta fără cap şi Dodel. Sau supranaturalul Pintilii, cel care a îngheţat Arabia când a coborât în aeroport.

O fi şi asta o strategie. Achiziţiile făcute de Nea Gigi în ultimii ani au respectat cu stricteţe baremul psihologic. O turmă unită se face din indivizi docili; prea multe idei dăunează.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

9 Comments

 1. Salut, Dani şi simpatia noastră sinceră pentru trăirile dure de la meci. Să ştii totuşi că Partizan se vede ca o echipă majoră dinspre vestul ţării: prima finalistă a Cupei Campionilor Europeni venită din Est (1966, 1-2 cu Real Madrid!), derbiul cu Steaua Roşie este cotat ca al patrulea duel major de pe continent iar fanii lor fac cam cât toţi ai echipelor din Bucureşti la un loc etc. Deci nu este ruşinea aşa de mare, doar pentru că sunt vecini. Erau oricum nuca cea mai tare dintre variante şi au mai ajuns în grupele LC.
  Cât despre rateurii psihologici, cred că sunt mult mai mulţi ani de când avem parte de aşa ceva şi o privire ca lui Varela din poza ta bine aleasă nu prea te reconfortează ca pilon inteligent şi coordonator al echipei! Să vedem cu cine picăm la următorul play off!

  Reply
  • Totusi cred ca Dani este prea dur cu Varela.
   Oricare fundas mai de doamne ajuta, are asemenea blackouturi.
   Sa luam numai pe Boateng la Bayern anul trecut. Cand a pierdut calificarea.

  • Salutare şi mulţumesc pentru consolări :))
   M-am referit la lotul actual al sârbilor, nu la istoria lor sau la suporteri. Probabil au fost foarte dezamăgiţi când au văzut că Steaua a venit fără galerie. Dar au rezolvat lipsa galeriei adverse – după meci s-au împărţit în două tabere şi s-au bătut între ei.
   Per total Partizan este un mare club european. La baschet.

 2. “Cauza acestei ratări este inferioritatea psihică – o problemă pe care Steaua o are de vreo 2-3 ani.”

  Adica de cand Steaua a reinceput sa castige campionatul in Romania zici? Interesanta ipoteza. :))

  Reply
  • Gândeşte-te că sezonul trecut au câştigat campionatul în ultimele minute. Şi asta datorită Oţelului, echipa retrogradată care a învins ASA Tg. Mureş.
   Tg. Mureş a fost nevoită să vândă din jucători pentru a scăpa de faliment. În Europa League a jucat FC Botoşani, echipa de pe locul 8. Pentru că toate echipele între locurile 2 şi 8 (mai puţin Astra) sunt în insolvenţă 🙂
   Campionatul nostru nu este un reper bun. În condiţiile de acum, mi se par irelevante titlurile câştigate. Eşti chior în ţara orbilor.

  • Dani,
   Steaua are probleme cu increderea in fortele proprii de cand nu mai au echipa de temut pe plan international. Adica de mai mult de 25 de ani.
   Semifinala aceea in UEFA nu se pune, pentru ca tocami meciul cu Middlesborough a aratat slabiciunea cea mai mare a echipei: psihicul. Cum sa pierzi meciul in deplasare cu 2-4 dupa ce conduci cu 2-0 si ai per total un avantaj de 3-0 la general?

 3. Da’ e vreun sport unde să nu avem constant handicapul acesta psihic al neîncrederii în ultimele decenii, de când handbalul, gimnastica şi sporturile de plutit cu barca nu mai sunt domeniu naţional? Şi cu tenisul feminin tot acolo se rupe filmul periodic, unde să zicem că merge cel mai bine dintre toate. Poate cu oina, că nu sunt competiţii să fim mai vânjoşi la mansardă!

  Reply

Leave a Comment.