Dacopatia – Dan Alexe

Dacopatia – O bijuterie de carte. 5 stele din 5, fără rezerve.

Despre ce:

E greu să nu observi (nu de alta, dar începi să-i vezi apostolii peste tot) efervescența crescândă a curentului despre care vorbește Dan Alexe. De la daci a pornit totul, dacii sunt buricul universului, latina, piramidele și secretele universului, toate-toate au fost date umanității de către daci.

Ce suntem noi dacă nu niște daci mai noi? Da, românii sunt poporul ales și motorul umanității. E plin online-ul de adepți și propăvăduitori înfocați ai unor aberații fără urmă de suport logic sau istoric și, partea cu adevărat sinistră, mulți nu vin din sfera – patru clase și-o sticlă de săniuța, să muncim mai cu spor. 

Dan Alexe trece prin mormanul ăsta de non-sens cu vată și spirt, folosind punctul lui forte, cultura lingvistică, drept instrument de sanitație. Și uite-așa trece prin basme, mitologie, gastronomie, de zici că-i pornit să ne taie toate motivele de fală și să reteze chiar temelia noastră ca izvor originar și original de cunoaștere supremă în mai orice.

Cum e scrisă:

Superb. Raționamentul precis și documentat e învelit într-un stil cald și o zeflemea rezervată la cât să condimenteze pe alocuri discursul. Pentru mine, asta a contribuit substanțial la plăcerea cititului.

Adevărul dintre rânduri:

Sunt direcții și puncte unde am avut impresia că, pentru a întări mesajul general, autorul exagerează și forțează un pic nota. Nu am însă instrumentele necesare să analizez din perspectivă științifică fiecare părticică de genul celor amintite, așa că impresiile astea sunt subiective și bazate pe… pe… nici nu știu pe ce.

Poate mi-e mie prea greu să renunț la niște lucruri adânc întipărite în spatele tărtăcuței de mentalul colectiv, ceea ce nu mă face, nici mai mult nici mai puțin, decât un român sadea.

Recomandată:

Recomandată celor nepătrunși de patriotismul de carton și neatinși de naționalismul idiot. Total nerecomandată tipului de român fudul care nu pricepe că o nație nu poate crește fără să-și vadă lungul nasului și defectele și că să fabulezi despre un trecut imaginar nu ne face un neam mai bun decât suntem.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

14 Comments

 1. Foarte faina cartea.
  Daca este ceva ce nu imi place la ea, este ca nu a scriso Claudiu Ariesan. 🙂
  Ar fi avut pregatirea, cunostintele si mijloacele necesare sa o scrie. Cel putin la fel de bine ca Dan Alexe.

  Reply
 2. atata timp cat ma uit pe google si la Dan Alexe gasesc o lista fara sfarsit de titluri de carti, studii lingvistice, premii, recunoastere internationala si ma uit la ovidiu stoica si gasesc NADA, cred ca ovidiu stoica nu are dreptul sa spuna "peroratii" despre scrierile lui d-l Alexe, pare bufoneria ignorantului militant. Daca are argumente, ovidiu stoica trebuie sa motiveze.

  Reply
  • Să îşi caute istoria pe meleaguri mai apropiate. Nu în piramidele egiptenilor, Chichen Itza şi tărâmul reptilienilor. Nu de alta, dar are şanse mai mari să o găsească.
   Părerea mea.

 3. Hary: Atat Dan Alexe, cat si Neagu Djuvara sustineau ca romanii inca n-au avut momentul ala de sinceritate cu propria identitate nationala, de “spovedanie”, daca vrei. Nemtii, de exemplu, nu au o problema cu trecutul lor, desi a fost mult mai tumultos si intunecat pe alocuri. Din pacate, greselile nu dispar daca le omitem si nici victoriile nu sunt mai mari daca le scoatem din context.

  Reply
  • kroosfire,
   este vorba despre asumare aici, nu numai de sinceritate.
   Romanii au ales calea cea mai simpla: au fugit de istoria lor in loc sa si-o asume.
   Din pacate vad aceeasi problema si la grecii din zilele noastre. Ei fug de responsabilitate, nu-si asuma esecurile ultimilor 40-50 de ani, preferand sa se minta pe ei insisi ca sunt o mare natiune datatoare de democratii motiv pentru care merita un statut mai special in cadrul UE.

 4. bai eu vad cum unii vor sa ne stearga istoria si dau apa la moara celor carw spun ca Romanii sunt aici de cateva sute de ani si nu mai mult . observ cum noi romanii preferam sa credem cea ce ne spun altii si sa punem botul lo orice poveste negativa legata de noi . incep sa cred ca noi romanii ne meritam soarta deoarece permitem si mai mult ridicam in slavi naratiunile si programele anti nationale si incepem sa credem mai toate povestile ,amuzante nu zic ca nu dar si grotesti (pt noi Romanii), care ajuta la schimbarea istoriei adevarate a poporului nostru .
  Auzi bai Romani RUSINEEEE strabunii nostrii au suferit pt identitatea lor am platit cu sange ,aur,copii , femei si teritorii sa nu mai zic de chinurile pe care le au suferit de a lungul veacurilor ascunsi prin munti si vai mama lor.
  Bai Romani voi meritati jigodiilor sa nu fi ti numiti Romani voi meritati sa fiti sub papucul altora . Stati cu capul in nisip va lasati condusi de si invatati de altii . Acesta carte este un afront la tara si natiunea voastra .
  Rusinee sa va fie rusineeeeee

  Reply
  • Vrei să spui, matale, că străbunii noștri au suferit pentru o istorie inventată într-o carte de fantezie și preluată de toți patriotarzii drept adevăr științific? Vrei să spui, mătăluță, că dacă mie mi se pare de râsul curcilor să crezi în tunele magice de sub Bucegi și că romanii au învățat latina de la daci, asta mă face pe mine un român nevrednic și pe Țepeș să se învârtă în mormânt? Dacă asta vrei spui, apăi să știi domnu’ meu că toți ăștia care arată cu degetul spre străini ca să-și ascundă mizeria proprie și se agață de trecuturi inventate ca să-și scuze micimea, ăștia ca matale, fac din țară troaca ce este azi.

Leave a Comment.