Curiosul caz al Libiei

Următoarele grafice reprezintă GDP per capita (Gross Domestic Product per capita), adică produsul intern brut pe cap de locuitor. Cifrele sunt în USD, sursele sunt FMI – Wikipedia şi Banca Mondială – data.worldbank.org

Începem cu intervalul 1980-1989:

Untitled
Untitled1Untitled2Untitled3

Intervalul 1990-1999:

Untitled4
Untitled5
Untitled6
Untitled7

Şi acum un grafic, conform datelor Băncii Mondiale în perioada 2005 – 2014. Tot PIB pe cap de locuitor, tot în USD:

libia1

La începutul anilor ’80, oamenii ăştia erau peste Germania şi peste Franţa. Acum au ajuns mai rău decât România. Adică foarte rău. Ce bocancul unchiului Sam s-a întâmplat?!

De remarcat în ultimul grafic anii 2011 şi 2014. Libya şi Iraq se află la acelaşi nivel. În anul 2011, moare tiranul Gaddafi şi vin porţiile cu democraţie. Iraqul reuşeşte să prindă Libya din urmă pentru că se află deja după mai mulţi ani de democraţie. A halit mai multe porţii.

În timp ce noi analizăm curioasa evoluţie a ultimilor ani, jumătate de milion de libieni încearcă să treacă Mediterana cu pluta.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

7 Comments

 1. Cand ai putini locuitori si un teritoriu vast cu petrol (cele mai mari resurse dovedite de petrol din Africa) e normal ca PIB/locuitor sa fie mare dar si sa fie corelat cu pretul petrolului. In 1980 pretul petrolului a fost foarte mare, vezi http://chartsbin.com/view/oau

  Reply
  • Asta nu e o cauza. In 1986 petrolul era mai ieftin decat astazi. Si totusi PIB-ul pe cap de locuitor in Libya era mai mare decat in Germania si Franta.
   Chiar si in anul ales de tine (1980) pretul petrolului era mai mic decat in 2013. Deci nu poate fi considerat “foarte mare”.
   In toata perioada 1985 – 2004 petrolul a fost mai ieftin decat este acum.

 2. Din 1992 au fost sub sanctiuni economice din cauza atentatului de la Lockerbie, din 2011 Libia e in razboi civil asa ca probabil ca nu mai exporta prea mult petrol.
  80% din GDP e generat din exportul de petrol.

  Reply
  • Din 2011 e democracy, cum sa fie razboi civil?

   Au scăpat de tiran, uite:
   Muammar al-Gaddafi – decedat în 2011
   Cauza morţii – necunoscută
   Autori – necunoscuţi
   Locul înhumării – necunoscut

 3. Intro dictatura, PIBul nu spune nimic despre nivelul de trai real al populatiei.
  Extractia petroliera a fost in mana lui Gaddafi.
  In anii 80-90 Gaddafi detinea una dintre cele mai mari averi din lume. Populatia libiana era saraca.
  Dupa 92 au urmat sanctiunile si embargourile. Averea lui Gaddafi a fost confiscata in 2011, mai mult de 100 miliarde USD, bani care lipsesc tarii. Din ei s-au furat nu se stie cati de catre urmasii lui Gaddafi. Au avut razboi civil in 2011 si 2014.

  Legat de procesul democratic.
  La noi nici dupa aproape 30 de ani de la dictatura lui Ceausescu, clasa politica nu intelege ce inseamna democratia. Si suntem stat membru UE, nu suferim de pe urma razboaielor civile. Si Romania are peste 3 milioane de romani plecati din tara, la mai bine…

  Reply

Leave a Comment.