Friptură de struţ

Nu vă lăsaţi păcăliţi de titlul capodoperei ce nobil mijeşte în spatele movilei de cartofi. Acesta nu-i Cocoş ci bestie exotică: înaripată, încoronată, cu cioc de picamăr, gheare de grifon, gene curviştine şi privire torționară de profă stafidită.

*fotografie făcută la grădina zoologică din Rm. Vâlcea. Să o numim “before”

Pentru fotografia “after” am folosit o halcă proaspăt smulsă din bestia exotică, 4 cartofi roşii dodoleţi, o ceapă de apă cristalină, unt din lapte de vacă irlandeză, sare roz de Himalaya şi piper. Piper simplu.

Sosul din jurul struţului – cel ce într-un monitor calibrat are strălucirea dulceţii de trandafir – nu conţine vreun ingredient magic, nu l-am scos din jobenul cu aditivi şi coloranţi cancerigeni. Trandafiriul este dat de sângele scurs din halca (aproape) medium rare.

Cât se lasă la prăjit? Trataţi-o la fel ca pe carnea de vită, textura este aproape identică. Ignoraţi geniile care sfătuiesc prin articole culinare să prăjim struţul câte 2 minute pe fiecare parte. L-am rostogolit şi tăvălit în unt topit măcar 10-12 minute – plită electrică (inducţie), temperatura 60-90 de grade.
PS: Dacă nu îl vreţi garnisit cu antracit, adăugaţi ceapa spre final, nu odată cu struţul.

Poftă bună!

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

6 Comments

  1. Am cumparat strut acum cateva saptamani din Lidl. L-am gasit la raionul de fructe de mare.

    Asta dupa ce seful de raion m-a asigurat ca ei nu au primit carne de strut in magazin.
    “Va dati seama, domnule, ca eu as fi stiut primul, daca as fi primit carnea de strut, pentru ca eu o receptionez si o pun pe raft.”

    Dupa ce am gasit carnea de Strut printre pachetele de fructe de mare, am inteles si de ce nu stia nimeni din magazin de prezenta ei.

    Pe pachet scria “Ostrich” si cel mai propbabil ca l-au confundat cu “Oysters”. :)))

    Reply

Leave a Comment.