TVR, raiul răsfăţaţilor

stelian-tanase-si-mircea-dinescu-tvrCe faci atunci când în mediul privat nu corespunzi cerinţelor? Te duci la stat. Asta este lema social-economică a societăţii româneşti (şi nu numai).

În general, pare o soluţie tristă, un ultim refugiu pentru cei mai puţin adaptaţi rigorilor. Doar când auzi de munca pentru stat, îţi şi imaginezi o funcţionară cu guşa spongioasă şi cârnăciori unturoşi ce-i îmbracă falangele. Mai întinge-n zacuscă, mai soarbe din borcanul cu zamă, şi, în momentul maxim al zilei, scoate un bon.

Dar există şi excepţii. Cea mai vizibilă este Televiziunea Română, raiul răsfăţaţilor, armata capetelor atinse de mâna lui D-zeu. În urmă cu mai multe luni, v-am povestit în ACEST articol cazul Andreea Marin, fostă Bănică, fostă divă, fostă zână, fostă apariţie de succes. Chiar dacă i-a ofilit de ceva timp bujorul succesului, zâna cvadragenară era plătită cu 16 mii de euro pe ediţie. Adică 64.000 pe lună! (Gâdea, eşti un sărăntoc cu ăia 20 de mii ai tăi)

Acum este rândul altui răsfăţat, poetul nepereche, renumit bucătar şi crescător de gâşte la Cetate.
“Emisiunea Politică şi delicateţuri, realizată de poetul Mircea Dinescu şi difuzată duminica la TVR 1, costă televiziunea publică 50.000 de euro pe lună.”
Precizarea a fost făcută în faţa membrilor CNA de Adrian Bucur, ştirist la TVR şi membru în Consiliul de Administraţie al TVR.

Mai pe scurt, l-a pârât colegul. Noroc că se mai mănâncă între ei de la atâta lăcomie şi invidie. Nea poetu, revoluţionaru, după ce te-ai plimbat peste tot de braţ cu Stelian Tănase şi aţi făcut audienţe între 0 şi 1 la privat, acum aţi ajuns la stat. Unul director şi ălălalt folclorist plătit cu zeci de mii pe lună (de euro!)

Într-adevăr, ai ajuns să-ţi plimbi rana într-un vagon de clasa-ntîi.

PS: Asta este emisiunea lui Dinescu:

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

14 Comments

 1. Stai asa ca nu e chiar asa.
  50 000 sunt costuri totale. Acolo pui tot, difuzare, montaj, camere, locatii, diurne, asistenti de productie etc. Nu inseamna ca ia 50 000 doar el. Emisiunea are un buget de x. Gadea ia un salariu de Y.
  De exemplu, emisiunea lui Patraru are buget de 15000, dar din aia sunt platit 15 oameni.

  Reply
  • In cazul Andreei Marin, salariul ei era de 16 mii pe saptamana si costul total de 20 de mii. Asta a spus Lucia Hossu-Longin:
   “Este deplasat şi exagerat! (…) Andreea Marin primea 16.000 de euro doar onorariul ei pe săptămână… Conţinutul emisiunii nu justifica banii. Ne-am opus la sumele exorbitante cerute de Andreea Marin… 20.000 de euro e mult”
   Lucia Hossu-Longin, membru în Consiliul de Administraţie al TVR.

   In cazul lui Dinescu nu stiu exact cat ii raman din aia 50 de mii, cost total. Dar cat de scump sa fie si Taraful de la Vărbilău?
   https://www.youtube.com/watch?v=KoU79hgljnU

  • Păi în bugetul emisiunii intră curentul electric şi ce alte utilități or mai fi, cameramanii, ce alți operatori mai sunt pe la lumini, sunet, apoi salariul tarafului, apoi costurile de întreținere a echipamentelor. Toate astea se calculează când se face un buget. Plus taxele.

  • Da, Tatiana. Si cam cat curent, apa, vin si sarmale poti consuma intr-o ora de emisiune? Filmata de unu, poate doi cameramani intr-o incapere. Nu e documentar, reportaj facut pe teren, show cu nspe invitati. Cu o mie de euro pe ora iti canta Salam :))

 2. Bai tarane eu iti fac reclama si voi va bateti joc de mine? Si te mai si erijezi in instanta morala, mucosule?
  kk-m-as pe ma-ta de basist!

  Reply
  • Dani, din cate imi dau seama, este alter egoul “poetului nepereche”.
   Am uitat sa-ti spun, i-am trimis cartea ta maestrului si probabil ca i-a placut. Pana acum…:)))

  • Ce treabă are plăcutul cărţii cu lautari de 50.000 eur/lună din banii contribuabililor? Daca a primit-o, deschis-o si i-a plăcut, îi va plăcea şi în continuare.
   Dar reclamă sigur nu mi-a făcut, deci nu e el :))

  • Dani,
   pai cum adica ce treaba are placutul cartii cu faptul ca l-ai balacarit in articolul tau pe poetul “revolutionar si fara pereche”?

   Nu stiai ca actul artistic este o experienta subiectiva, si ca valoarea acestuia este direct proportionala cu gradul de simpatie sau antipatie pe care-l transmite autorul? :))
   Cu alte cuvinte, cartea ta, nu are cum sa fie apreciata, de cineva pe care l-ai pus la zid sau l-ai jignit cu sarcasmul tau inconfundabil….:))

   Sunt convins ca stiai de aceste lucruri. Dar nu ti-a pasat, pentru ca scopul tau nu este sa facilitezi armonia si intelegerea intre oameni.

   Daca nu te-ai prins inca unde vreau sa bat si daca ai impresia ca te critic sau ca incerc sa-ti schimb atitudinea, iti spun doar atat: reactii.ro este singurul loc, unde nu numai ca pot accepta, dar ma si astept ca mijloacele sa scuze scopul! :))

   PS: nu am trimis nimic “poetului fara pereche”. Si nici nu o voi face vreodata. Daca vrea sa te citeasca, sa-ti cumpere cartea… :))

  • Dar eu nu am pus pe nimeni la zid. Cu atat mai putin sa “balacaresc”. Doar am prezentat niste fapte. Nicaieri nu am scris “Parerea mea e ca Dinescu e asa si pe dincolo” :))
   Absolut orice afirmatie despre Dinescu poate fi probata. Iar informatia despre costurile emisiunii a fost facuta publica de colegul lui de la stiri, nu de mine.

   Si cand ma gandesc la tot demersul meu securistoid prin care am facut rost de adresele vedetelor..

 3. acesti 2 farisei, impostori, oprtunisti, fripturisti, ticalosi, traseisti merita un sut in fund,lemn tanase mai vrea si marirea taxei ilegale, in loc de desfiintarea ei.demiterea ipocritului si numirea lui cornel calota =director TVR!!!

  Reply

Leave a Comment.