Cum ne modelam propria realitate?

(sau cum faci dintr-un raspuns prea lung la un comentariu scris de Vlad aici, un nou articol…)

Legat de Ioana Petrescu, cred ca numirea ei este o oportunitate pentru România, chiar dacă șansele sunt mici ca ea, pe fondul acesta de neîncredere din partea Ponta + guvern si mai nou și din partea populației – datorita actiunii iresponsabile a lui Băsescu de publica intilnirea cu Ponta si ea – sa reușească.

Ii doresc sa cada in picioare si o sustin. Nu sunt singurul, vezi si scrisoarea deschisa a lui Iloop (m-a uns pe suflet) catre Ioana Petrescu, publicata aici: http://lacoltulstrazii.ro/2014/07/17/catre-ioana-petrescu/ Continue reading

Cum mănâncă bucovinenii din Berceni

Data trecută când am fost în Bucovina, am abuzat puţin de bucătăria zonei. E şi foarte greu să eviţi mirajul artei culinare.

Mititei şi cefe de porc din care sfârâie seul la poalele muntelui, sărmăluţe cu toate umpluturile, învelite în ce vrei tu, asezonate cu smântână cremoasă de ţară. Smântâna aia care îţi lunecă pe gât, oricât de sătul ai fi. Şi atunci când o înghiţi simţi aroma câmpului, a cetinii de brad şi a fânului proaspăt cosit. Simţi că înghiţi o vacă.

Îţi clăteşti simţurile cu o carafă de vin roşu, pentru că urmează tochiturile, platourile bucovinene cu brânză, mămăliguţă, cârnaţi de casă, ficăţei de pasăre şi slăninuţă; atât de fragedă încât de topeşte în gură. Şi mai vrei încă o porţie, încă o slană, încă o carafă, încă un platou cu sarmale, o ciorbă de porc şi una de văcuţă, şi parcă ar mai merge un cotlet sau măcat o ceafă.. Până simţi că pielea de pe burtă se tot întinde şi începe să plesnească.

Dar nu-i motiv de panică. Te culci 3-4 ore şi faci loc pentru următoarea masă. Aerul tare de munte ajută la digestie. Mai ales după vreo trei săptămâni de stat aici, deja te simţi muntean. Stomacul tău nu mai are limite. Auuuugh! Aduceţi porcii, vacile şi oile la mine!
Continue reading

Ponta din gafă în gafă în fotoliul de preşedinte

Aproape că nu trece săptămână în care Victor Ponta să nu facă paradă de stângăcii în faţa electoratului. Nu s-a răcit bine MTO-ul şi premierul deja a simţit nevoia unui nou salt prin gropi. Şi săltăreţul Ponta a atacat exact acolo unde se simte iniţiat şi puternic: Un nou plagiat.

222 (foto Mediafax)

În raportul despre starea economiei, prezentat ieri, a fost folosit graficul celor de la Ziarul Financiar.
Dacă tot s-au chinuit alţii să-l deseneze, de ce să nu-l folosim la comun? Doar fraţi suntem cu toţii. În plus, arată interesant graficul ăsta, dă senzaţia că ştim ceva, ceva. Nu am picat din pom în scaunele guvernului.

Data viitoare când o mai luaţi pe harvardista fâstâcită pe la dezbateri, nu ar strica vreo 2-3 din ăştia de la ZF să vorbească în locul dânsei. Poate nu sunt nici ei guru economiei, dar au şanse mai mari să nu-i facă Băsescu preş. Apropo, doamna ministru de finanţe a terminat facultatea la Colegiul Wellesley, nu pe unde visaţi voi. Lăsaţi-o mai moale pe asta cu absolventa de Harvard!
Continue reading

Fragi cu smântână

Se încăpățânează să crească în vânt și ploaie și rece, se coc greu și adună în timpul ăsta toată aroma muntelui. Acrișori tare când soarele nu iese destul de des, cum s-a întâmplat anul ăsta, dulce-acrișori când norii sunt mai scumpi la vedere.

Pe-aici, prin Bucovina, se aruncă o mână de fragi proaspăt culeși de pe crestele împădurite pe-o lingură mare de smântână grasă și lângă se taie un colț de mămăligă caldă.

Acu, că ne-am domnit, smântâna n-o mai luăm direct din ulcică, ba o mai facem și frișcă cu zahăr, iar de mămăligă nu ne atingem că ne-ajung numai fragii…

Dragoste moldovenească

femeie in barÎmi place hanul moldovenesc. Îmi plac carafele reci şi privirile calde. Îmi place de ea.
Cu părul bălai, cu buza dulceaţă, aşteaptă un crai s-o facă mireasă.
E toată un frison de poftă şi nerăbdare. Păşeşte spre masa mea, arcuindu-şi silueta în pâlpâirea becului obosit.

Daniil, fişor ghizdav, tu mă leşi uitată-n prag.

O măsor din creştet în călcâie de trei ori, vârfurile degetelor ni se ating. Tremur. Îi absorb mirosul de lăcrimioară şi pâine pe vatră, în timp ce mă ridic agale. Coapsele ni se mângâie, îmi simt pieptul înţepat de emoţie şi de sfârcurile ei întărite.

Daniil cu gând ascuns, tu mă leşi cu suflet plâns.

Îi trec mâna prin păr şi ochii prin febra pieptului. Transpir. Îi înghit aromele pielii, în timp ce îi înconjur şoldurile între braţele încordate. Gâtul meu alunecă pe gâtul ei şi pulsurile galopează sălbatic, în sincron.

Daniil, fişor gigea, tu mă leşi cu burta grea.
Continue reading

Bărbatul politic Traian Băsescu

basescBăsescu: “Federaţia Rusă este un partener al teroriştilor din estul Ucrainei care au doborât avionul malaezian”

„Federaţia Rusă a devenit un partener al acestor terorişti. Este concluzia la care am ajuns şi asta e explicaţia de ce nu ne-am grăbit să facem afirmaţii. Federaţia Rusă este partenerul acestor terorişti prin acţiunile pe care le întreprinde”

“Care este responsabilitatea Uniunii Europene? Putea să facă mai mult? Răspunsul meu este «da», sacţiunile trebuiau introduse de multă vreme, aspre, economice, care să descurajeze lejeritatea cu care Federaţia Rusă alimentează conflictul generat de terorişti în estul Ucrainei”

Într-o perioadă în care oficial totul este încă neclar; NU S-A STABILIT OFICIAL că dispozitivul folosit de pro-ruşi a fost livrat de Rusia, şi nu s-a stabilit oficial că incidentul a fost un act terorist, Băsescu declară asta. Oficial, în numele României. O fi bine?
Continue reading

La pescuit de brad

pastravPentru cei care aţi văzut păstrăv doar în pieţe şi în Carrefour, priviţi, respiraţi adânc, priviţi din nou şi vă minunaţi. Da, aşa arată un păstrăv adevărat. Nu imitaţiile cu gust de carton pe care le cumpără bucureştenii prin restaurante, la preţ de sprâncene marinate de panda.

Ce-i drept, nici eu nu am pipăit până acum vreun păstrăv sălbatic. Nici măcar pe cel din poză. În timp ce Vlad prindea şi elibera la foc automat toată fauna unui pârâu de doi paşi lăţime, eu mă zvârcoleam, cufundat în nămol până la genunchi, cu undiţa agăţată în brad. Care brad? Oricare. Timp de vreo 2 ore, cât am încercat să lansez linguriţa în apă, am agăţat toţi brazii, de pe ambele maluri.

Aşa se întâmplă când un pescar de şes, specializat pe cărăşel de juma de palmă şi oblete, este scos din elementul lui. M-am zgâriat prin toţi mărăcinii, am brăzdat cu genunchii tot glodul cu miros de canal. Vedeam şerpii cum îmi taie calea, în timp ce simţeam pişcături pe la gleznele acoperite de buruieni mlăştinoase.
Continue reading

Halal barbat…

Cum m-am pornit eu viteaz să urc culmile munților cu rucsacul meu foto în spate. Nu că n-aș mai fi urcat așa stânci verticale, dar ori eram mai tânăr, ori eram mai odihnit, ori nu eram la cură de slăbire de vreo juma de an…

Ne-am urcat eu, bărbatul feroce de mai adevărat nu se poate și nevastă-mea care se întreabă mai în fiecare zi cum de-a avut noroc să pună mâna pe așa un exemplar de reușit de zici că după el s-a făcut matrița de barbat fatal, în bibiul off-road pe care-l făcusem rost pentru o săptămâna și-am plecat spre crestele Rodnei, unde speram să mai prind bujorul de munte înflorit.

Îmi trebuiau niște fotografii de peisaj că prinsesem floarea pe alți munți, însă într-o zi plină de ceață și nu aveam cadre largi de să se vadă văile infinite…

După două ore de mutat gâtul din loc (mă ce suspensii are Vitara, zici că mergi cu picamerul, așa te zguduie) am ajuns la naiba-n praznic de mai departe nu se putea merge pe patru roți și-am descălecat.

Pac rucsacul în spate (și încă era versiunea ușoară, am renunțat la unul din cele trei aparate și la câteva baterii…) și dă-i pe cărare. Cam în zece minute fiecare moleculă din Continue reading

Fericirea din mâncare: 2 paşi elementari

Pig_on_stickNu sunt adeptul mesajelor motivaţionale, le consider inutile şi iritante, mai ales dacă se rezumă la „fii mai bun”, „fii mai fericit”. Nu m-ar fi dus căpşorul din dotare să tind către bunătate şi fericire, dacă nu mi-l lumina Luminiţa Moldovei şi alţi licurici ca ea. Problema apare atunci când trecem la fericirea concretă a sinelui şi ne întrebăm unanim: „Cum?” „Cum să devin mai fericit?”

O tehnică din arsenalul personal, ţinută secret până acum, este fericirea din mâncare. Mi se pare absurd ca noi, românii, să fim unul dintre cele mai nefericite popoare, şi principala activitate să fie umplerea mesei cu „toate cele cuvenite”. Ceva facem al dracului de prost, altfel nu îmi explic contradicţia.

Suntem în continuu preocupaţi de mâncare, înghiţim porci şi viţei ca pe dude, ne dărâmă burţile de hipopotam expandat, dar suntem veşnicii nemulţumiţi şi nefericiţi. De ce? Pentru că nu ştim să mâncăm. Nu ştim să extragem fericirea din fiecare fibră, din fiecare firimitură. Pentru noi, mâncarea a devenit un simplu combustibil. Am ajuns să ne hrănim în picioare, în timp ce facem slalom printre maşini şi muşcăm dintr-o shaorma plină cu sosuri greţoase.
Continue reading

Scăldare a la Ioana Petrescu

messiArgumentul suprem: „Pentru mine, el merită din plin acest Balon de Aur primit, şi-a dus echipa în finală”.

Gerard Houllier este încă novice în arta argumentării. Dacă nu zici că ai luat decizia cu toată inima, din tot sufleţelul tău imaculat, degeaba mai deschizi gura.

Ce a declarat mai exact Gerard Houllier, membru în Comitetul Tehnic FIFA şi una dintre cele 13 persoane care l-au declarat pe Messi cel mai bun jucător de la CM 2014:
Continue reading