Cei de la Adevărul s-au gândit să ne mai dea o doză de cultură prin publicarea acestui articol. Este un articol teribil. Teribil de prost scris. Vă dau un singur exemplu: „Sora poetului abia se întreţinea, aşa că abia putea să plătească poetul un om care să îl îngrijească şi să îi ofere tratamentul necesar. Rămasă fără bani, Harieta nu mai îl mai poate plăti nici pe argat, “
Trecând peste stilul lacrimogeno-greţos ce nu are treabă cu tema articolului, ne fierbem nervii printre greşeli gramaticale. Dacă persoana care a scris asemenea caraghioslâcuri s-a ocupat şi de cercetare şi strângere de informaţii, daţi-mi voie să nu dau un păduche de broască pe “informaţiile” voastre. Mai încercaţi. Poate data viitoare, pentru genul ăsta de articol nu mai folosiţi acelaşi “jurnalist” care se ocupă de rubrica “Chiloţăreli, silicoane, vată în nas”. Măcar de lăsaţi senzaţia de amatorism solitar, de chiflă accidentală a unui june răzvrătit prin redacţie. Dar nu. Vreţi sa fie treaba completă şi scrieţi asta la final:
“La realizarea acestui grupaj au participat: Miruna Luca, Andreea Mitrache, Iulian Bunilă, Claudia Untaru, Ştefan Borcea, Olimpia Filip, Bianca Sara, Alina Pop, Florin Jbanca, Bogdan Vladu, Florina Pop, Mugurel Manea, Claudia Bonchiş, Cezar Pădurariu, Dana Mihai, Dinu Zară, Corina Macavei, Simona Suciu, Mădălin Sofronie, Sînziana Ionescu, Annamaria Kozma.”
Deci toată armata asta de corespondenţi de atât a fost in stare. Felicitări!
Şi ce anume face un articol prost, în afară de forma hidoasă? Conţinutul irelevant, bineînţeles. Informaţiile aduse de corespondenţii Adevărul nu survin în urma unei munci de teren sau a unei investigaţii cu reportofonul, printre rudele marilor scriitori români. Nu. Multe sunt doar bârfe transmise de-a lungul generaţiilor şi absorbite de folclorul românesc. Marea descoperire este de fapt un hârâit de moară stricată: Vezi, domne, ce săraci au fost scriitorii noştri şi cum au murit in mizerie Cam aşa de săraci au fost:
“Luceafărul poeziei române a trăit din chetă în ultimul an de viaţă
Demetrescu a murit sărac
Poet prăbuşit pe caldarâm
Slavici dădea meditaţii pentru a se susţine financiar
Bacovia, poetul care a lăsat în urmă versuri, un pian şi o vioară
Andrei Mureşanu se stinge în sărăcie
Bolintineanu a murit sărac”
Tema sărăciei sau a bogăţiei scriitorilor de acum o sută, două sute de ani, mi se pare derizorie. Săraci în comparaţie cu cine? În comparaţie cu populaţia României din secolul XIX, sigur nu. Foarte mulţi români erau analfabeţi, nu îşi permiteau studii minime. În timp ce “săracii” studiau în Berlin şi Viena.
Dar dacă trăieşti cu impresia că esenţa vieţii se găseşte în pişcoturi şi sarmale, sărăcia lui Eminescu ţi se pare o temă importantă. Şi faci din asta un articol teribil. Teribil de prost.
Haha, ai perfectă dreptate :)))) Superb articolul, felicitări!
…stai sa vezi saptamana viitoare, cand s-or lua de pictori 😉
Clar. Toti niste tarani parliti. Au pictat numai boi si carute.
Si vaze cu flori, sa nu uita vazele…