Copiii cersetori din Bucuresti

cersetoriVad pentru a treia zi consecutiv o imagine cutremuratoare in drum spre metrou. Nici nu stiu daca e termenul potrivit. Spaima, revolta, furie, mila, toate adunate in acelasi mixt emotiv si inghitite fortat. Un barbat, pe la treizeci si ceva, alaturi de o fetita, cam de patru-cinci ani.

Amandoi imbracati in zdrente, cu incaltarile tocite si rupte, din care ies degetele infasurate in ate si plastic. Barbatul sta in fata unui bloc, langa trotuar, direct pe ciment. Fetita alterneaza cimentul cu bratele lui. Probabil cersesc. Dar e atat de frig incat le-a inghetat pana si glasul.

I-am vazut in acelasi loc si saptamana trecuta, dar acum au fost trei zile consecutive in care practic nu s-au miscat de pe cimentul congelat. Nu ma astept ca politia sa actioneze in vreun fel. Am fost de fata cand un prieten i-a anuntat despre copiii care cersesc la metrou, si i-a pufnit rasul, uitandu-se la noi ca la niste ciudati. Ca si cum i-am fi anuntat indignati ca zapada e alba.

Dar in toate adaposturile astea pentru catei, pisici, porumbei, popandai si alte nobile suflete, nu exista loc si pentru doi oameni? Nu exista in Bucuresti un Cutu-Cutu, varianta pentru cuvantatoare? Cei doi, probabil tata si fiica, se afla pe trotuarul Soselei Berceni, peste strada de OMV.

Si nu sunt singurii. Bucurestiul, mai ales in zonele de periferie, este plin de cersetori care stau in frig alaturi de copii. O data la cateva ore, se adapostesc intr-o scara de bloc. Ori intr-o gura de canal, pe langa o teava impuscata din care ies aburi.

Sunt imagini degradante pentru o societate cu pretentii de post-primitivism. Scenele descrise de Victor Hugo in secolul al XIX-lea par inspirate din Bucurestiul anului 2014. Intr-adevar, Micul Paris. Avem in replica noastra pana si hardughia pariziana de acum doua secole.

Ne drogam in continuare si traim in lumi imaginare. Fiecare cu realitatea lui plasmuita din haiala. Unii se drogheaza sufland in pungi, alaturi de copii. Altii sufland sub coada unei pisici si avand impresia ca au salvat lumea. Iar noi, poate cei mai multi, ne drogam cu indiferenta.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

  1. Dani, politia rade de voi pentru ca ei stiu povestile cersetorilor si ce se ascunde in spatele lor.

    Acum cateva ierni, pe un ger de carapau pietrele, am vazut o batrana imbracata zdrentaros si cu talpile goale postata in fata magazinului cocor si aplecata in fata unui pahar cu cativa lei in el. Eh..milos din fire cum sunt am zis sa ma duc sa ii cumpar un ceai cald si sa sun la salvare sa vina sa o ajute sau sa o duca undeva. Am luat ceaiul, l-am dat batranei si i-am spus ca am sunat la salvare ai o sa o duca undeva la caldura..in secunda doi s-a ridicat si a plecat tinand sa imi mentioneze ca ea are casa si doar a iesit la cersit. Jena fata de oamenii de la salvare si explcatiile pe care a trebuit sa le dau…priceless.

    Ieri mergeam cu Andreea pe Mosilor si in dreptul unui mega image era un batranel care cerea de mancare(nu bani, ii mai cumpar cate ceva camd am drum pe acolo)…am zis sa il ajutam si am intrat in mega sa luam ceva…In 5 minute cat am stat in mega a disparut…nici urma de el:)))

    Reply
    • Nu generalizez dar am inceput sa cunosc care sunt cersetorii veritabili(cu poveste adevarata) si care incearca sa ma stoarca de bani.

      Eu nu mai am incredere sa dau bani cersetorilor, le cumpar cate ceva de mancare(paine,mezeluri, ceva fructe etc).

      Am intalnit un tata care avea o copila in carucior si pe carton scria ca are epilepie plus ceva ce imi scapa acum..omul cerea mancare pentru copil. I-am cumparat cate ceva si am urcat scarile de la metrou urmarindu-l daca da copilei mancarea si de atunci il mai ajut cand pot.

      Cand eram in liceu asteptam in gara trenul mancand o placinta cu branza si a venit un aurolac sa-mi ceara placinta, i-am rupt de la mine, a luat, a mancat partea cu branza si a aruncat marginea pentru ca era tare:)) apoi a venit la mine cu tupeu sa imi ceara o gura de cola. Am ramas masca sa vad ce fite face un aurolac la mancare, mai ales ca luasem placinta cu ultimii bani pe ziua aia:))

      Alti oameni ai strazii pe care nu ii sufar sunt cei care vin sa ceara tigari

  2. da…exista adaposturi pentru oameni, cum sa nu, insa te-ai intrebat vreodata de ce nu sunt acolo??? de ce nu le place in adapaost??? NU, cu siguranta nu le plac regulile, pentru ca in adapost trebuie sa respecti un regulament …sunt aproape sigura ca din acest motiv nu merg acolo, ca multi altii…asta este!

    Reply
    • M-am referit in primul rand la copiii purtati de cersetori dupa ei. Ar trebui luati de autoritati si plasati in adaposturi, centre sociale, etc. Eventual nu doar hraniti ci si educati, integrati in societate.
      Dar in primul rand adunati de pe strazi. Pentru mine este inacceptabil faptul ca exista copii de 4-5 ani sau chiar mai mici fara adapost. Trebuie trecuti urgent sub tutela statului TOTI, indiferent ca au parinti.

Leave a Comment.