Votul Diasporei

Cu vreun deceniu în urmă, când votul diasporei începea să-și arate potențialul și comunitățile de români de afară se activau, mi-am dat cu părerea despre cât de etic e să nu-ți asumi consecințele votului.

Pentru că așa stau lucrurile: un emigrant nu va trăi efectele votului său la fel ca un rezident. Contra-argumentele au venit sub forme variate – mai am niște proprietăți pe acolo, poate mă voi întoarce, trimit bani în țară – dar pe aceeași linie – mai am o posibilă legătură cu țara.

Legătura asta posibilă sau reală nu aducea însă niciodată emigrantul pe o poziție de egalitate cu cel care stătea aici, pur și simplu efectele votului erau directe și clare pentru cel din urmă și abia calculabile pentru cel plecat.

Etic și puterea votului ar trebui să fie diferită.

*

Și vine ultimul vot. După câteva luni de guvernare ce ne-au arătat clar ce se poate întâmpla doar cu câțiva oameni pregătiți și bine-intenționați, deci ar fi trebuit să ne facă alegerea ușoară și clară, românii au ales să dea toată forța partidului care a furat, a corupt, a îngropat tot potențialul României după revoluție.

Votul diasporei nu a avut valoare egală cu cel al mulțimii din țară în aritmetica votului. Și-atunci stai și te întrebi, tot etic, ce ar fi de preferat?

Votul unuia care nu o să-i simtă din plin consecințele, dar a văzut cu ochii lui ce înseamnă normalitate, dezvoltare și respect în administrarea unei țări, cum poate să funcționeze un sistem de sănătate normal, o infrastructură normală, o legislație clară

sau

votul unuia care o să-i simtă din plin consecințele dar nu-i în stare să le analizeze și să-și dea seama de unde vin

sau

votul unuia captiv în latrina de minciuni începută de Iliescu și continuată constant și potent de urmașii săi

sau

votul unuia ce face parte din imensa mașinărie de incompetență, slugărnicie și corupție a oamenilor care au o pâine pe masă doar pentru că le-o dă partidul aflat la putere

sau părerea unuia care nici măcar nu votează?

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.