Vocea României, Masterchef, Voyo

Vocea României

Dacă până acum părerile celor care spuneau că vocile noastre sunt destul de palide față de cele prezente la emisiunile din alte țări erau îndreptățite, sezonul ăsta poate concura ca valoare a concurenților cu orice emisiune, de oriunde. Cel mai bun sezon de până acum din punctul ăsta de vedere.

A plecat Brenciu, cel responsabil cu exagerările și scălămbăielile de dragul showului și a venit Chirilă, pentru mine, altă prezență greu de digerat. Și ca să nu vă las în aer vă dau și motivele pentru care e greu de digerat:

– Vama Veche nu a făcut muzică bună și nici rock adevărat, ci o lălăială siropoaso-penibilă, care a marcat o generație. A marcat-o nu prin valoare ci pentru că era gol în muzica românească în general și pe nișa asta, pentru adolescente prostuțe dar care se cred mai inteligente decât cele ce țopăiau pe 3 Sud-Est, în special.

Iar adolescenții sau cuceritorii trecuți de pubertate cărora le plăcea carnea extrem de tânără, gen pușcărie de tânără, s-au învățat și ei cu lălăiala respectivă, că aia trebuia să fie pe fundal. Plus, oricum era mai deșteaptă decât Andrelele, deci nu erai chiar pe cel mai de jos raft.

Nu e nimic rău în asta și nu e nimic rău că asculți Vama la 40 de ani și-ți aduci aminte de tinerețe. Să îți arogi însă meritele de mare grup rock, mare valoare muzicală și genială contribuție la muzica genului, este totuși prea mult.

– al doilea motiv pentru care Chirilă mi-e antipatic de nu se poate, sunt constantele bășini elitiste pe care le dă pe gură. Nu poate să scoată trei cuvinte fără să spună cât e de deștept. Nici asta nu ar fi o problema, dar dacă îl asculți/citești vezi că e dotat intelectual fix cât să fie peste proști și mediocri. Că lor li se adresează, sau puștilor de liceu și pe baza feed-back-lui ăsta vine toate aerele lui de capacitate intelectuală.

În primele episoade din voce pe atâta știa să bată monedă cu privire la restul juriului – se poate să știți și voi niște muzică dar eu sunt deștept, voi vorbiți niște chestii dar eu gândesc. Și mai băga niște platitudini de 2 lei îmbrăcate în ton pompos. Grețos, ești la un concurs muzical nu la întrunirea Mensa, unde ai fi șters preșul de la intrare.

Ei cu toate astea, sezonul a fost mai bun, mai elegant și mai stilat decât cele cu Brenciu. Cât de enervantă e aroganța stupidă a lui Tudor, nu poți să nu vezi că omul are stil și cel puțin o clasă peste primul.

Nu mai vorbim că a câștigat vocea ca antrenor cu, atenție, un concurent salvat de la Smiley (cu ocazia asta m-am simțit și eu răzbunat, că tocmai spusesem că de la Cargo nu a mai avut rock-ul nostru așa o voce și Smiley l-a și dat afară pe respectivul, preferând un tip care avea cam câtă voce am eu). Dacă nici asta nu e dovadă de mare fler și strategie solidă…

Pentru mine deci și ca voci și ca juriu, sezonul ăsta din Vocea României a fost extrem de reușit și l-am urmărit cu plăcere, chiar dacă nu a câștigat cine am vrut eu.

Masterchef

Aici s-a schimbat tot juriul iar începutul a fost un dezastru: filmări proaste, concurenți care vorbeau ca roboții fraze repetate, accente pe povestea vieții și cazuri sociale, nivel gastronomic extrem extrem de jos. Toate astea în preselecții de era nici să nu mă mai uit.

Concursul însă a fost mult mai bun. Juriul a fost departe de țigăneala celorlalte sezoane (doar Patrizia a păstrat ceva din mârlănia și răutatea exagerată a celor plecați) și asta a ridicat impresia generală. Când e vorba de concurenți români nu ai ce să le ceri mare lucru, știi că la un moment dat o să fie bisericuțe, bârfe, teorii – vorbește Hădean despre asta aici, așa că nu m-au luat prin surprindere.

Și nivelul bucătarilor s-a transformat radical și asta s-a văzut în semifinale și finală, unde farfuriile unor concurenți pe care probabil nu i-aș fi lăsat să-mi gătească ceva în bucătărie, au arătat frumos de tot și, după cum au fost jurizate,  au și fost foarte bune.

Pentru mine câștigătorul a meritat premiul, chiar dacă nu-l pun în primii trei ca valoare. Asta înseamnă un concurs, proba de final contează, cine trece linia atunci, nu cine-ar trece-o 9 din 10, dacă s-ar repeta de zece ori proba.

Și Masterchef deci a fost mai bun, mai stilat, chiar dacă începuse vai și-amar.

Voyo

Voyo e un serviciu plătit. Cum se poate ca la un serviciu plătit să nu am calitatea unui HD (nu full, măi, doar 720) de youtube?

Nu, serios, cum mama huciului să nu asiguri un HD decent pentru cei care îți plătesc conținutul? Mai ales la cât e de ieftin netul în țara asta.

Da, am ajuns să plătesc abonamentul (bine că mi-am adus aminte că trebuie să-l închid până încep astea din nou) și să mă uit la emisiuni scoate de pe torrent.

Stupid pur și simplu.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

11 Comments

 1. Vama Veche n-am ascultat niciodată. Eram cu Guns, Bon Jovi (of course), Aerosmith etc. Despre Tudor nu ştiam, până să vină la Vocea, decât că – spuneau unii – scrie nişte platitudini. Nu-l urmăream, nu aveam habar ce exact scrie. De teatru nu ştiam nici atât. Nici la televizor nu mă uitam, n-am văzut nimic din Vocea anterior, nu ştiam cum e Brenciu. Sezonul ăsta m-am uitat din pură întâmplare, obligată de fiu-meu ptr că urma să cânte mama unui prieten de-ai lui.
  Şi … babum. L-am descoperit pe Chirilă. Care a venit în primul rând cu cultură muzicală, apoi cu inteligență (nu se poate uneori fără aroganță). Apoi m-am dus să văd ce platitudini se plângea lumea că scrie. Nu-s platitudini, sunt doar vorbe scrise frumos ptr că e artist şi ptr că îi vine mai uşor să se exprime uşor lacrimogen decât unui inginer. E-n firea lui. Şi ptr că aduce în față frumosul pe care noi nu-l mai vedem şi nu-l mai căută preocupați să “luptăm” tot cu nemulțumirile. Şi în general lumea nu-i place pe filozofii ăştia idealişti care le arată şi altceva.
  Cred cu tărie că Tudor ar fi făcut un câştigător din oricare din finalişti prin modul în care ar fi ştiut să le aleagă piesele şi să le pună în valoare capacitățile muzicale. A ales The Fanthom of the Opera, o soprană şi Stairway to Heaven. Şi eu încă ascult pe Youtube interpretările respective şi nu mă satur. Tudor nu e – aşadar – doar o formă fără fond 🙂

  Şi-l ador definitiv pe Hădean. Omul e un munte de decență şi bun simț.

  Reply
  • Aham, de asta prinde Chirila la fete si femei, pentru ca o femeie va lua intotdeauna o platitudine scrisa/spusa frumos de un barbat frumusel drept mostra definitiva de inteligenta.

   Este una din formele la care se referma magazinele de specialitate cand vorbesc despre cat de mult le plac femeilor barbatii inteligenti. Cultura muzicala la un om din industrie e tot atat de surprinzatoare si demna de lauda ca un prezenta unui ciocan in trusa unui instalator. Da na, cum spuneam, orice e un plus.

   Filozof idealist? Asta se intampla cand vezi trei vorbe pe sticla si crezi ca ai gasit chintesenta oumului, cum spuneam… femeile.

   Moga a avut cele mai bune momente ale finalei, la distanta de kilometri fata de restul, ceea ce a si facut ca sa ia un miraculos loc 2, cu cel mai slab concurent dupa parerea mea. Daca nu il avea pe Tibi, care pe langa muzica a venit si cu o imagine (sau caracter, ca nu am de unde sa stiu) extraordinare, pierdea genialul Chirila de nici nu-l vedeai. Insa tocmai asta e de apreciat la el, a stiut ce emotie o sa trezeasca concurentul ala si a si marsat excelent in finala pe bunul simt si decenta omului sau, neuitand sa adauge ca daca ati sti voi povestea lui….

   Noi, barbatii, ramanem obiectivi cand e vorba de magii din astea pentru ca ochisorii lu cutarescu nu ne impresioneaza adancurile :))))

   Ps. Aroganta e super ok cand e proportionala cu valoarea. Cand insa esti un pic peste medie si te porti de parca ai fi in 0,0000001 genii din Univers, esti cam la fel de placut ca un prost fudul.

  • Mă, eu platitudinile nu le mai ştiu, am citit cateva doar asa ca sa am un reper de ce-l critica lumea. Mie mi-a ramas in minte doar imaginea lui de bad boy :)))))) asa filozofie daca vreau pot sa citesc poptamas ca ala nu arata asa de bine si nu ma distrage :)))))

 2. Nu am fost fan Vama Veche si nici fanul lui Chirila nu am fost. Am devenit fanul lui Chirila urmarind editia asta din Vocea Romaniei. E drept ca uneori a sarit calul cu remarcile “inteligente”, dar este mult deasupra tuturor juratilor actuali de la VR (pe Brenciu nu-l pomenesc ca este invizibil, in my opinion). Cat despre voci… am vazut toate editiile VR si intr-adevar vocile de anul asta au fost muuuuult peste celelalte editii (Anda, Ligia, Maria sunt numai cateva exemple). Din pacate cele mai bune 2 voci au fost ale lui Tudor si cum nu puteam avea 2 castigatori, a castigat Tibi (pe care l-am si votat in finala…. a fost prima data cand am votat un concurent) si sper din tot sufletul ca Tibi sa ajunga solistul unui mare grup rock (nu, nu de la noi, ca noi nu avem specia asta).

  Reply
  • Eu cu Ligia am tinut și am și zis ca e singura în stare să-l bată pe Tibi, a fost cât pe ce dar na…

   Iar cu Tibi s-ar putea face rock adevărat și la noi, doar să se vrea.

Leave a Comment.