Vine Anafu’

Din nou la buget au intrat mai puțin bani decât estimau, fără nici o bază, dragii noștri guvernanți. Răspunsul imediat nu a fost că așteptările au fost idioate ci că ANAF-ul nu-și face treaba, că economia subterană, că evaziunea și așa mai departe.

Bineînțeles economia subterană și evaziunea sunt chestii proaspăt apărute, normal că s-au păcălit șerifii stelari cu planificarea încasărilor dacă au apărut evazioniștii ăștia brusc și neanunțați. Între noi fie vorba ANAF-ul ăsta e cam ca o sperietoare de ciori fără brațe, îi sperie doar pe cei care n-ar fi intrat oricum pe ogor.

Din când în când mai sare unul, la o bere, cu câte o soluție practică de stârpire a evaziunii, ba să centralizeze eficient datele de pe facturi și să facă controale simultane la fabricantul de pâine și la distribuitor să-i prindă cu milioanele de pite aburinde în afara facturilor, ba să oprească tirurile pe șosea și să verifice pe tabletă dacă datele de pe document se bat cu vreo firmă valabilă, ba să se uite în curte la patron și dacă vede cinci bmw-uri și 30 de camere da’ firma e pe zero să-i dea cu spray de piper și așa mai departe.

Metode din astea de bun simț găsim fiecare dintre noi, cinci pe oră, în două luni băgăm la buget cât să aibă ăștia ce fura liniștiți încă vreo două primăveri. Problema nu este însă că anafiștii-s tâmpiți și nu văd pârghiile astea reale de luptă cu evaziunea și economia subterană ci că nu au cum să le aplice marilor tartori pentru că ar zbura imediat din posturile sus-puse și călduțe și nu au cum să le aplice nici micilor tartori pentru că nu și-ar mai mări nenorocitele lor de salarii bugetare toți inspectorașii de teren.

Rămâne deci să-și umfle mușchii pe cei ce ar respecta legea și fără să li dea atenție specială. Una din idei a fost să-i taxeze pe ăștia mai mult, zău așa ce metodă mai bună de micșorat evaziunea decât mărirea taxelor există? Cum ar deveni taxele mai mari cum s-ar repezi toți subteranii la suprafață să prezintă impozitele… iar cei care deja plătesc nu ar începe să caute și ei variante, nu, dimpotrivă ar plăti și mai conștiincios, clar.

S-a renunțat și singura mișcare după valurile lansate de sus, cel puțin la noi în Bucovina, a fost că toate firmulițele au primit scrisorică parfumată că VINE ANAFU.

Să vă zic ce urmează, așa scurtuț?

– Da. domnule, sunteți în regulă. Excelent, haide să vedem ce amendă vă dau ca să îmi fac și eu norma.

Din păcate, dialogul nu este fictiv. Eu nu pricep cum un om normal, nu mai vorbesc de unul care reprezintă autoritatea statului de drept, poate să scotă pe gură asemenea cuvinte.

În traducere ar suna – îți fur (chiar ăsta e verbul) din banii tăi ca eu să nu trebuiască să-mi fac treaba până găsesc firme cu nereguli și să le amendez.

Mda, ANAF-ul și-a trimis inspectorii la furat, ăsta e de fapt rezultatul spumelor lui Ponta.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

5 Comments

  1. Vlad,
    Si in Timis au trimis acele scrisori de “amenințare”. Le-am primit și eu. In ele scrie ca am fost selectat random pentru un posibil control fiscal și ne amintește sa ne plătim dările la zi ca sa nu fie probleme pe când vin ei în control. Este o masura destul de inteligenta, pe care nu am mai intinlit-o în România. Practic se încearcă prin intimidare (anunțul ca vor veni în control cât de curand) sa motiveze pe cât mai mulți contribuabili sa-si plătească taxele.
    Problema cu colectarea taxelor de la populatie este una reala și guvernul Ponta nu a excelat în domeniul acesta. Cel mai “eficient” a fost MRU care a reușit sa colecteze taxe în mod abuziv, alegandu-se cu o mulțime de procese pe care statul le-a pierdut după ce el nu a mai fost premier.
    Practicile de care zici tu, ca vin în control ca sa-si facă norma negociind amenda, nu le fac cei de la control fiscal. Ci doar cei de la garda financiara, Aia nu sint pregătiți ca sa facă un control fiscal, aia merg cu o anumita tematica pe teren, de obicei cu inventare, registre de casa, chestii de gestiune primara, care deobicei nu sint la zi. Ei nu știu sa verifice altceva, pentru ca nu au competentele necesare sa o facă. Si-atunci negociază o amenda minima de la firma pe care o controlează.
    Ei nu pot veni fără sa dea o amenda minima la baza, pentru ca sint suspectați de șefi ca ori nu au avut chef de munca ori au luat șpaga de la patroni ca sa nu de-a amenda… :-))

    Reply
    • Ca idee mi se pare ok să te anunțe și ca strategie de intimidare și ca gest normal (vezi că venim, verifică să fii în regulă).

      Dacă apare X-ulescu și discuția merge așa:

      – Cine vă ține actele?

      – Doamna Z.

      – A, perfect, înseamnă că sunteți în regulă nu mai verific. Haide să vedem ce amendă vă dau…

      atunci nu mi se mai pare în regulă. Discuție 100% reală, la asta mă refer.

    • Vlad,
      din ciclul, iti spun un secret, dar sa nu mai spui la nimeni, o sa-ti dau din casa:
      Organul care iti vine in control si pune asa problema este bine intentionat. Niciodata sa nu refuzi o asemenea oferta.
      De ce? Simplu, pentru ca nu exista firma in lumea asta care sa fie beton in acte. Tot timpul se gaseste ceva in neregula indiferent cine se ocupa de contabilitatea financiara. Greseli se fac, iar greselile se amendeaza. Si tipul acesta de negociere nu este un fenomen romanesc, se practica si in tarile civilizate.
      Este de 1000 de ori mai ok sa rezolvi la masa verde, decat sa-ti stea pe cap fiscul o saptamana sau doua purincandu-te la sange. Nervii, stresul, confruntarea zilnica cu oameni care vad doar dintro singura perspectiva lucrurile, te distrage de la ceea ce ai de facut si de rezolvat in activitatea zilnica.
      Este una din situatile win-win din viata, in care sa nu dai cu piciorul niciodata…:-))

      PS: din pacate eu nu mai am parte de asemenea tratamente, fiind mare contribuabil, eu sint vaca de muls, la mine nu mai vine nimeni sa negocieze amenzi…

Leave a Comment.