Vâlcea nu e Oltenia

Parc_Zavoi_RmValceaAstăzi vreau să repar o greşeală transmisă timp de mai multe generaţii prin intermediul manualelor de geografie. Peste tot, Oltenia este alcătuită din judeţele Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Nimic mai fals! Vâlcea nu este parte din Oltenia. Nu există asemănări între vâlceanul mândru, înalt şi viguros de la munte şi olteanul pipernicit, gârbovit şi umil din sud, de la şes. Din Craiova, de exemplu.

Există deosebiri edificatoare la principalele capitole:

Deosebiri fizice

Vâlceanul este înalt, solid, cu umerii laţi, şi are un mers nobil, cu privirea înainte şi pieptul flexat. Alura este moştenită de la strămoşii care au domnit peste munţii din nordul judeţului şi au cărat brazi şi stejari pe umeri.

Olteanul de la sud (din Craiova, de exemplu) are umerii mici, burtă, capul aplecat în faţă şi ceafa arsă de soare. Mersul este şovăielnic, privirea veşnic suspicioasă pe sub sprâncene şi corpul cocârjat. Ca şi cum ar strânge tot timpul ceva la piept. Alura este moştenită de la strămoşii care au alergat toată viaţa cu lubeniţa vecinului în braţe.

Deosebiri lingvistice şi comportamentale

Oltenii au fost victima latinizării avansate. Principala cauză pentru care astăzi sunt mai bruneți, cu debit verbal mult mai alert și gesticulări frecvente, colerici, expansivi; caracteristici moștenite direct de la colonizarea masivă cu legionari. Influenţa romană ar putea explica şi de ce cartea de căpătâi al celui mai vândut scriitor oltean contemporan se numeşte Gayzer

Vâlceanul foloseşte rar spre deloc perfectul simplu (timp specific doar limbilor de origine latină) şi are un debit verbal lent. Vocabularul este vast şi utilizat elegant în timp ce mestecă în cafea, trage un fum sau cumpără haine din mall. Nici o asemănare cu vocabularul folosit de olteanul din sud, de la şes, în timp ce aleargă desculţ şi zvârle ciomagul după vacă.

Comportamentul elevat se observă în tot judeţul Vâlcea, unul dintre cele mai curate judeţe ale ţării. În totală antiteză cu munţii de gunoaie ridicaţi la marginea oraşelor olteneşti. Craiova, de exemplu.

Deosebiri istorice şi etnografice

Încă din vremea războaielor daco-romane, teritoriul vâlcean a devenit principala zonă de refugiu şi reacţiune. Ajutaţi de versantele stâncoase ale munţilor zonei (în special Cozia şi Căpăţânii), vâlcenii au respins cu succes toate tentativele de represiune. În Peştera Urşilor din Munţii Căpăţânii şi-a găsit liniştea interioară Burebista, înainte de a porni războaiele de cucerire din Europa Centrală şi de Sud-Est.

Mai târziu, începând cu secolul al XIII-lea, paladinii vâlceni conduşi de Litovoi resping invazia maghiară din nord şi atacurile tătare estice. Binecuvântaţi nu doar cu vitejie, dar şi cu nobleţe, paladinii vâlceni au adăpostit în capitala Râmnicu Vâlcea saşii prigoniţi de ungurii transilvăneni.

Oltenii din sud, de la şes, şi-au pierdut de bunăvoie sângele dac, corcindu-se de-a lungul timpului cu romani, legionari sud-europeni, slavi, tătari, turci şi indieni. A rezultat o rasă hibridă, adaptabilă şi maleabilă, inventatoarea sloganului „Capul plecat sabia nu-l taie”. Cel mai bun exemplu este Craiova, capitala Olteniei. Ce spunea în anul 1596 Logofătul Teodosie: „Craiova, reședința Banului, oraș mare, împoporat și plin de tot belșugul, dar și fără ziduri și cetățuie

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

82 Comments

  • Dacii liberi, departe de reptilieni 😉 .
   Corban, ești rudă cu Dolănescu? Zici că ești copilul lui din flori, atât de mare e asemănarea!
   Cred că de la Dolănescu ți se trage.

  • Păi Corban e din Sud. Și seamnă destul de mult cu Adi de la Vâlcea.
   Înțelegi frustrarea, obsesia, de unde vine?

 1. Mare e gradina Domnului 🙂 si multi prosti îi sar gardul.

  Am mai observat mentalitatea asta la oamenii din judetul Mehedinti, la fel ca si voi, ei nu sunt olteni, ei sunt banateni.

  Stii care e problema voastra, uitati sa fiti mandri de ceea ce sunteti cu adevarat si cautati tot felul de pretexte pentru a va scuza.

  Nici frate cu frate nu se aseamana, dar tot frati raman :P,

  Cu toate defectele noastre de olteni, fara noi, Romania poate nici nu mai era astazi.

  Argumentele tale sunt cel putin puerile, dar altfel nu puteai sa imi demonstrezi cat esti de prost 😛

  Reply
 2. Mare e gradina Domnului 🙂 si multi prosti îi sar gardul.

  Am mai observat mentalitatea asta la oamenii din judetul Mehedinti, la fel ca si voi, ei nu sunt olteni, ei sunt banateni.

  Stii care e problema voastra, uitati sa fiti mandri de ceea ce sunteti cu adevarat si cautati tot felul de pretexte pentru a va scuza.

  Nici frate cu frate nu se aseamana, dar tot frati raman :P,

  Cu toate defectele noastre de olteni, fara noi, Romania poate nici nu mai era astazi.

  Argumentele tale sunt cel putin puerile, dar altfel nu puteai sa imi demonstrezi cat esti de prost 😛

  Reply
 3. Tatii….am 1,90m si merg ca un Rolls Royce pe langa tine. Am avut neplacerea de a convietuii cu valceni in studentie….crede-ma ca ne-ati facut neamu oltenesc de ras….de mult imi doresc ca lumea sa nu mai considere valceanu ca fiin parte din neamul mandru si falnic OLTENESC, neam cu istorie, cu principii si RECUNOSCUT in toata lumea prin tenacitate, ambitie, orgoliu si patriotism.Tu valceanule esti recunoscut doar ca hacker, nespalat, cocalar, incult si iubitor de kitch…..un simplu "goagal" al cuvantului valcean si iti arata acolo ce se scrie de aceasta SUBramura a romanului numita Valcean…..

  Reply
  • “…RECUNOSCUT in toata lumea prin tenacitate, ambitie, orgoliu si patriotism”

   Da asa este, dar aceste trasaturi se traduc asa:

   Tenacitate = perseverenta in a face lucrurile prost
   Ambitie = nu se lasa pana nu gaseste o solutie de a pacali
   Orgoliu = ingamfat, increzut, fudul
   patriotism = devotament fata de stapan

  • Bogdan Marculescu, ma faci sa cred ca un valcean(sau mai multi) te-au cam persecutat in studentia ta,probabil ti-au regulat si prietena,sau probabil ai incercat sa faci pe desteptul cu ei si nu ti-a mers. Esti prea cretin daca afirmi ca Valcenii sunt asa cum ii descry tu! Ca sa fie treaba,treaba,iti recomand sa ne sugi p@%*-le la toti Valcenii! Si-ti mai recomand sa te SPANZURI! Cred ca asa am putea scapa de un fustrat ca si tine! Sayanora!

 4. “paladinii vâlceni conduşi de Litovoi” bă, ești prost? De ce nu ne-ai spus mânca-ți-aș că ești de-al lu’ Heidi? Păi nu-ți mai mâncam lebedele. Sau tu ai fi de Aragon? Oltenia e teritoriul din dreapta Oltului, cum te uiți tu, așa ca prostul, la Dunăre. Ar fi multe de spus dar la cât ești de idiot oricum nu poți să înțelegi.

  Reply
 5. Vrei să te dai inteligent? Păi până unde era autoritatea banului Craiovei? Avea vreo treabă cu Harghita? Ești cel mai prost din curtea școlii.

  Reply
  • Autoritatea banului Craiovei era la el acasa, in Craiova. Doar nu ascultau paladinii valceni de banul Craiovei..
   Daca nu aparau Valea Oltului de invazia maghiara, trecea banul Craiovei de la praz la Kürtőskalács.

 6. Te rog nu mai consuma etnobotanice ca iti distrug și bruma de creier pe care aș vrea să cred că o mai ai.Asa după principiul tău ai putea sa te închini bozgorilor ( fără tara )ca doar Ardealul e vecin cu ei, fugi și pupa le picioarele la unguri.Cand va apăra Mihai Viteazul de cotropit erați olteni acum nu mai e buna Oltenia nu?? Oricum părerea ta nu contează și tu ești un nimeni pentru a putea contrazice ISTORIA.Pe legendele citate de tine nu dau 2 bani, tu ptr.istorie ești doar un floc în calea vântului.

  Reply
 7. Autorul acestui “articol” este inca un exemplu de prostie tipic romaneasca (fara a avea legatura cu regiunea de bastina) si intalnita in toate zonele geografice.
  M-am saturat de comentarii frustrate cum ca “EU sunt mai bun pentru ca m-am nascut in alt sat”.
  Cand o sa ne dam seama ca valoarea nu ne-o dau relieful si paralela ce “trece” peste capul nostru, ci ceea ce suntem fiecare in stare sa facem (si facem), respectandu-l si tratandu-l egal pe conationalul nostru, poate o sa ne mearga mai bine.
  Si inca ceva: doar multi si in consens putem sa contam in fata altora mai “destepti”.

  Reply
 8. inainte de scrie aceasta fituica incearca sa te documentezi putin,,,,,,,,judetul telorman nu face parte din oltenia doar comuna Islaz.

  Reply
 9. Bogdan Marculescu , daca ai avut tangente cu unii valceni , asta nu inseamna ca toti sunt cocalari,nespalati ,inculti si hackeri . Heckarii care au facut bani in primu rand bravo lor , in al doilea rand fiecare oras are podoabele lui.

  Reply
 10. Valcea este Judet de granita cu Ardealul si valcenii sunt graniceri ai Olteniei de sub munte. Sunt reale si curajoase afirmatiile domnului Corban. Olteniei este in dreamt a Oltului, la campie.

  Reply
 11. Valcea este Judet de granita cu Ardealul si valcenii sunt graniceri ai Olteniei de sub munte. Sunt reale si curajoase afirmatiile domnului Corban. Olteniei este in dreamt a Oltului, la campie.

  Reply
 12. Domnule…..Corban, accidental am dat peste ce ai scris tu pe aici, traim in 2014 si stiu ca se fumeaza mult……dar totusi renunta la porcariile astea de droguri…..cred ca ai nevoie de o expertiza psihologica.

  Reply
 13. wrong on so many levels. am mai văzut chestii similare pe un blog poate ştiţi care…

  ca să clarificăm: toţi suntem români. că unii vin din imperiu şi dar vai ce mare noroc şi ce rasă aparte sunt, că alţii or cărat lubeniţe şi alţii brazi, că e diferenţă mare între Bucovina şi Moldova şi între bănăţeni şi lipoveni… bullshit.

  Vorba ceia: nu-i pădure fără uscăciuni şi nici nuferi fără lacuri cu noroi.
  Altfel, am putea de exemplu să încercăm cu toţii să promovăm intens lucrurile bune ca-n puterea exemplului care în 1000 de ani le schimbă până la urmă şi pe cele rele…

  Reply
 14. Nu stiam ca Valcea e plina de atlanti cu mersul nobil, sincer nu i-am prea vazut pe strada . Ce imi confirma acest articol, in schimb, este evolutia valceanului , natural superior, din carator de brazi in pseudo-intelectual.
  Nu vreau sa intru in detalii privind comportamentul superior al valceanului de rand (el a fost studiat si notat chiar de FBI , in timpul deselor vizite facute in zona). Ce vreau sa punctez este ca nu paladinii lui Litovoi au oprit expansiunea maghiara ci armata lui Basarab , o chestie pe care in principiu ar trebui sa o stie orice copil de clasa a 6-a.
  Singurul lucru , care daca ar fi adevarat ar diferentia semnificativ istoria acestei zone fata de sudul Olteniei si Munteniei, este teoria influentei cumane in fondarea Tarii Romanesti a lui Neagu Djuvara. (nefiind istoric nu pot sa ma pronunt) Indiferent de valoarea de adevar al acestei teorii, numarul mare de manastiri construite in sec XIII-XIV sunt o dovada clara ca zona judetelor Arges si Valcea a fost focarul Tarii Romanesti timpurii.
  Doar chestie asta ar trebui cred sa ii fie suficienta oricarui valcean cu complex de inferioritate , ce isi cauta in negura timpurilor originile nobile.

  Reply
 15. Domnule "Vocea Valcii" cred ca putea sa faci o echipa perfecta cu domnul
  "Zburator Amator"- Corban. Va rog frumos angajati-l in redactia dvs..si dupa cum auzim pe la posturile tv….nu locale…."Lipsa de profesionalism ne defineste". Asa ca domnule Corban cred ca aveti complexe sau anumite frustrari…..cred ca ar trebui sa treceti granita catre Ardeal…si inca ceva ..vorbiti Sfanta Limba Romana datorita olteniilor ….parintii mei sunt de langa Balcesti din jud. Valcea, iar eu ma consider oltean pur sange. Si ca tot " facura" oltenii" tara asta. Va sfatuiesc sa va duceti cu flori si lumanari la mormantul lui Mihai Viteazul si sa ii multumiti ca vorbiti limba romana…prin rugagiune pentru sufletul lui.

  Reply
 16. Macariu Andrei
  July 31, 2014 at 9:34 am
  voi faceti oltenia de ras ma… cica scunzi cocarjiti , daca-ti dau un pumn in cap te lauda popa :))))
  Reply
  Dani Corban
  July 31, 2014 at 12:37 pm
  Te-am văzut pe facebook. Eşti un munte de om. Iartă-mă! :))
  DE DEPARTE CEL MAI TARE SCHIMB DE REPLICI, AM RAS CU LACRIMI.

  Reply
 17. ciudat e…..ca noi respectam capitala noastra, a oltenilor, Craiova, Dragule Bogdan….cred ca suferi de aceleasi complexe…ca si Corban…daca esti un oltean pur sange asa cum te lauzi…mandru si falnic…cred ca ti-ai sustine oltenii, valcenii, care atunci cand ajung in sibiu…..vi se cam scurg ochii dupa masinile lor luxoase….asa ca dragule…tu munceste acolo pe 1000 ron pentru ca esti un oltean " autentic" , eu cred ca a vorbit din tine frustrarea…:))))

  Reply
 18. Sunt stupefiat de cea ce citesc.Dupa ce ca ungurii ne catalogheaza pe toti de dincolo de Carpati ca fiind :tigani,prosti,puturosi,urati (indiferent de locul in care ne-am nascut Valcea,Bucuresti, Iasi etc.),mai apar si romani deghizati in Supereuropeni Arieni,care sa traga scaunul de sub picioarele poprului roman.Am impresia ca toti frustratii Romaniei(cei cu indentitati incerte) incearca sa isi trateze depresiile personale cu inventii rasiale demente(gen inalti ,frumosi si prosti pana la stele),prin care sa evadeze din neputinta personala de a face ceva folositor pe pamantul asta.Parca a dat dracu Laszlo Tokes in voi (poate va plateste vreo fundatie de a lui Soros) ,si nu mai puteti nici sa va cacati ca oamenii!!!Deh rase selecte,superioare.Nu ati cautat mai bine ,poate nici romani nu sunteti.Asa se intampla cand ratatii au opinii,si le mai fac si publice.Mister Corbain I presume you are englishman, suprem Lord of Valcea Kingdom?

  Reply
 19. Dani Alexandru tu esti ciudat tati….te loveste paranormalu des???!?! pai cum ai dedus tu ca eu lucrez pe 1000 ron?? ai simtit in esarfta de la gat ca am frustrari?!!?! Mi se scurg ochii dupa bmw din 91 cu nr de bulgaria?!?! bah esti prost!?!? Esti un sobolan de tastatura, probabil cu frustrari sexuale, care simte el nevoia sa ma contrazica pe mine…..domnule Alexandru….daca vrei iti pot oferii eu 2000 ron pe luna DOAR sa nu mai scri tu destre principii si moravuri pana nu le intelegi….apartinem unor doctrine diferite si nu imi permit sa fiu vazut dandu-ti "reply" la comm….dar fac o exceptie sa poti vb cu baietii din fata blocului ca ai apucat sa primesti apostrofari din partea mea. Te salut.

  Reply
 20. "Bravo lor"!?!?! Bah tu esti PSD-ist undercover mah??!?! Nu stiam ca trebuie sa aplaud hotia!!! MULTUMESC ca imi luminezi calea…..imi pare rau ca am afacere legala ….sa ma pui in tema cum sa FUR si eu sa ma poti aplauda cu buzele pe p..a :D. Nu vb de tine in descrierile de mai sus, dar vad ca te regasesti…..cunosc VALCENI foarte destepti, curati, descurcareti, si culmea, ONESTI….Nu ii vad pe acei oameni sa se "simta" lezati……

  Reply
 21. Macariu Andrei din pacate sunt Valcean si nu am vazut sa se spuna despre mine ca sunt mic si cocarjit, plm stam si ne certam pe chestii scrise de un papagal care s-a pus sa schimbe el istoria si geografia

  Reply
 22. Ba,ideea e ca fiecare face ce poate sa iasă din sărăcie. Stai calm ca nu încurajez hotia si ce mai vrei tu, dar nici pica nu le port, de fapt nu mă interesează ce fac altui ,decât ce fac eu. Intr-o alta ordine de ideii poti sa ii faci cum vrei tu,ca asta nu o sa-i oprească si pe de alta parte si eu tot legal îmi castig existenta asa ca pe ce am vrut eu sa pun accentul e ca nu toti vâlcenii sunt cum ai zis dar vad ca nu iti dai seama , păcat si cu asta am terminat .

  Reply
 23. Jignesti aiurea ,zici de valceni ca sunt inculti dar din vorbele tale reiese altceva decât vrei sa pari. Nu vreau sa jignesc , spun doar ce vad. E vorba aia spune-mi cu cine umblii ca sa-ti spun cine esti. Stima

  Reply
 24. Alexandru Busu Jignesc pe cine cred ca merita (ai acelasi drept ca si mine)!! Vad ca inca ii idolatrizezi pe acesti criminali….pana iti va fura unul toate economiile si te vad pe la "Acces Direct" ca iti plange tara de mila….Un HOT e tot HOT, indiferent ca e destept sau e prost de baune…

  Reply
 25. Fiind un oras de “granita” intre Oltenia si Ardeal, normal ca influentele dinspre Sibiu si Hunedoara se simt un pic mai bine decat in alte orase ale Olteniei. Si la nord de judetul Gorj se resimt influente din Banat si Ardeal. Si da, in Rm Valcea in genere lumea vorbeste mult mai asezat si cal decat in Craiova, unele accente aduc a Transilvania, nu la toti dar sunt destule cazuri.

  Reply
 26. Eu sunt mandru ca sunt oltean si asa cum ai mentionat prima oara, aia este Oltenia, cred ca exagerezi cu inalt, falnic, bla bbla brazi si munti, tin sa mentionez ca dacii erau de statura medie cei de la sud cu parul saten si ochii inchisi, iar cei de la nord cu ochii albastri si blonzi, cum is cei din Bucovina si Moldova. Problema care se ridica este ca vrei sa te dai ceva ce nu esti, daca ai avea putina cultura precum pari, n-ai scrie tot felul de prostii, se vede ca te-a suparat vreun Craiovean, apartenenta la limba, e apartenenta la neam, cuvintele cum ar fi corcitură, ca si cum tu esti ceva pur, exprima prostia, dar de sati spun ceva, români sunt toti la fel, indiferent de unde dracu sunt!

  Reply
 27. Mergeai tu asa mandru pe ulita si deodata ti se pune in cale o balega imensa. Te apleci si te uiti la ea minute in sir. Se strange imprejurul tau o multime de oameni, curiosi si ei la ce naiba s-o fi minunat minunatul asta de om. Cand judeci ca s-a adunat destula gura-casca in preajma iei o nuia si incepi sa dai bezmetic in balega pana cand nu mai ramane nimic din ea. Apoi te ridici si ii vezi pe toti improscati de balega si incepi sa razi isteric, jurandu-te ca tu esti curat ca lacrima, dar si rasul tau pute a balega.
  Din departare, inspre apus, niste vaci s-au oprit din mancat si se uita la acest episod. ‘What do you make of this, my dear?’ zice una, la care alta spune cu nonsalanta ‘Romanians, surely they must be Romanians’.

  Reply
 28. Prietene fara rautate sunt Oltean get-beget din MH, Severin ambii parinti, dar m-am lovit de chestia Mh nord fugitii din ardeal mai albii si campeni din sud bruneti, asa ca rahaturile astea din diferite judete le traiesc acum si in Timis, ca vezi domne, nu esti banatean, vino în Timisoara tu de la Valcea, sa vezi cum te trateaza banatenii, olteneşte!

  Reply
  • Am fost de mai multe ori în Timişoara. Tratat foarte bine, nimic de reproşat 🙂
   La fel cum am fost tratat şi atunci când m-am mutat în Bucureşti, în urmă cu 10 ani.
   Am fost şi la moldoveni, la bucovineni, la ardeleni, la unguri, la cazacii din Deltă. Niciunde nu am simţit vreo vrăjmășie cauzată de obârșie.

 29. Dani Corban
  Nu te contrazic, avand in vedere ca locuiesti de 10 ani in Bucuresti vorbesti la perfectul compus, dar daca ai veni cu un prieten oltean in Timisoara si ati vorbi in tramvai la perfectul simplu in mod repetitiv, ai vedea cum s-ar uita pe tine de parca ai avea ciuma, si apropo nu compara vizita, cu a sta, nu e acelasi lucru.

  Reply
 30. intr-adevar, [am stat de vorba cu un oltean] mi-a spus ca in timpul studentiei studentii olteni vorbeau cu perfectul simplu iar cei din Valcea cu perfectul compus, ceea ce ne reduce la concluzia ca Nu sunt olteni. Cred ca aceeasi chestie este si in Mehedinti.

  Reply
 31. O gramada de replici pentru cateva idei sterile ! Cine stie ce ADN are dl Corbeanu ? Dar avem cateva puncte de sprijin: 1) numele Corbeanu 2)originar, probabil,din Madulari ,Milcoi,Maciuca sau Muireasca 3) gene tatare, daca ne amintim ca in 1241 hoada lui Batu-Han a trecut de doua ori prin sabie satele valcene

  Reply
  • Fa Capra,iti spun EU CE gene are Corban,ele se intind,de LA Raul Mures,cuprind toata Oltenia,Argesul si Teleormanul,pana spre Bucuresti . Lingvistii,incepand cu Gustav Weigand au stabilit ca pe teritoriul respectiv se discuta dialectul muntean.Potrivit,lu G Ivanescu ,speechu ardelean s-a format LA nord de Mures,extinzandu-se ulterior in partea transilvana a MITROPOLIEI A TOATA UNGROVLAHIA,adica Valahia F Mare,vezi Tara Oltului,Amlasu,Hategul,Severinul.
   Ai dreacu olteni se intind pana la mama dreacu,genele lor se gasesc in toata Serbia,Macedonia,Albania,Bosnia,Croatia,chiar si Bulgaria,fapt CE DEMONSTREAZA Inca odata atat originea LATINA,cat si faptul ca Asanestii,taru Caloian,au fost de-ai nostri.Spre deosebire de ardeleni,CE provin ,dintr-o regiune restransa,Kosovo.

 32. Nu-ti mai spun ,ca italienii tot un soi de olteni ar fi,dar Ei s-au mai corcit,cu ostrogotii,lombarzii si grecii,vezi Exarhatul de LA Ravenna,in plus,au suferit,influente arabe,de prin Regatul Siciliei ,vezi cultura normando-arabo-bizantina.Trasaturile fonetice românesti inca se mai gasesc in zone izolate din sudul Italiei,in asa-zisa zona de mijloc Lausberg,nordul Calabriei si sudul Lucaniei sau in aria dialectului Castelmezzano,dar acestea puteau fi intalnite in TOATA ITALIA SUDICA,inainte,probabil, de form area Regatului Ostrogot sau Lombard.

  Reply

Leave a Comment.