Ungurii vor să ne cumpere pământul. Aşa, şi?

poza bunaÎncepând cu acest an, orice persoană fizică rezidentă în U.E. poate achiziţiona terenuri agricole în România. Szabo Jozsef Andor, ataşatul pe probleme de agricultură al Ambasadei Ungariei la Bucuresti, a declarat că există un program prin care statul maghiar doreşte să cumpere terenuri agricole în Ardeal. Pentru mine asta vine ca un şoc. Nu mi-am imaginat că până în 2014 cetăţenii străini nu puteau cumpăra terenuri agricole în România.

Foarte bine, am zis. Să cumpere măcar acum! Dar se pare că m-am înşelat amarnic. S-au inflamat toate minţile vizionare şi iubitoare de neam, de la Mircea Geoana la Ion Ţiriac, lansând scenarii ce oscilează între inocenţă şi utopie. Dacă primul anticipează o lovitură în siguranţa naţională, al doilea afirmă grav şi judicios (ca de obicei) că România poate asigura hrana unei treimi din Europa.

Măi să fie. Presupunând că vin latifundiarii maghiari buluc peste Ardealul nostru, bulgarii peste Oltenia şi polonezii peste Maramureş şi peste moldoveni. Ne cumpără tot terenul agricol şi plantează pe el muşeţel şi păpădie. Pe tot. O să ajungem să importăm mâncare din alte ţări. Oare cum o fi? Vă daţi seama în ce catastrofă nemaiîntâlnită vom călca? Eu nu îmi pot imagina România, acest grânar, această fermă îmbelşugată a Europei, importând mâncare. Nu pot.

Nu ştiu dacă a fost doar prin voinţa noastră neaoşă sau am fost îndemnaţi şi din exterior, dar în momentul ăsta, România nu îşi asigură hrana nici pentru propria populaţie. Asta cu o treime din Europa este doar o năzuire grandomană scuipată de pe un turn de bani ridicat până în păturile cu aer rarefiat. Acolo unde creierul nu mai primeşte suficient oxigen si apar halucinaţii. România nu poate să facă singură altceva în afară de autodistrugere. De 24 de ani ne batem joc de orice fantomă a fostei agriculturi şi acum ne dăm cu fundurile de pământ că ne cumpără ungurii?

Terenurile agricole zac băltind în neputinţă, lene sau doar prostie şi ţopăim ca şoarecii pe plită când vrea altcineva să le muncească în locul nostru? Şi, ce să vezi? Nu vine nimeni să le ia cu forţa. Este numai decizia noastră dacă vrem să vindem. Evident că vor fi cumpărate mii de hectare de teren agricol de către străini. Pentru că sunt ieftine, o investiţie de viitor excelentă şi o problemă mult prea complicată pentru ţăranul român suspendat undeva în secolul al XIX-lea.

Este asta o mişcare bună pentru viitorul României? Nu ştiu. Dar pentru viitorul meu cu siguranţă nu este o mişcare proastă. Nu sufăr de tot felul de anomalii cognitive pentru a considera că România îmi aparţine. România este a mea la fel cum este orice alt stat de pe glob. Al meu este doar terenul deţinut legal, prin acte. Nu sunt deloc convins că dacă peste câţiva ani terenul meu va fi înconjurat de vecini unguri, îmi va fi mai rău ca acum. Poate o să fie mai bine. Dacă îşi muncesc pământul cumpărat şi produc ceva pe el (orice), cu siguranţă va fi mai bine.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

5 Comments

  1. în sfârşit, sper să vină investitori care să realizeze potenţialul agricol al ţării şi să cumpere toată Pusta Banatului, tot Bărăganul, toate dealurile şi câmpiile, toate pomiculturile, toate zonele vinicole. Să cumpere unul singur sau mai mulţi tot tot şi să înceapă să lucreze. Poa’ să fie şi unguri.

    Reply
  2. Nu pot crede ca un roman adevarat trateaza cu atata indiferenta vanzarea pamantului catre straini.Taranii vor ajunge slugi pe propriul pamant.Se stie ca o buna parte a fost castigat cu jertfe mari si nu trebuie sa ne batem joc de cei care au murit pentru o palma de pamant.

    Reply

Leave a Comment.