Unde vom fi peste 50 de ani?

orasNoaptea trecută m-am uitat la The Running Man. Este un film SF realizat în anul 1987, despre o viitoare societate morbidă. Oamenii ajung să fie educaţi în mare parte prin intermediul televizorului. În jumătate de secol de “brainwash”, devin foarte influenţabili şi uşor de manevrat.

Singura lor distracţie şi sursă de informare este show-ul tv The Running Man, transmis 24 din 24, 7 din 7. Realizatorul emisiunii explică fenomenul prin dorinţa omului de a consuma vulgaritate, frivolitate şi violenţă.

Ideea filmului este bună, îi aparţine lui Stephen King. Dar filmul propriu-zis este foarte prost, infect pe alocuri. Atât de prost încât cu greu am reuşit să îl privesc până la final, fără să îmi rod unghiile de nervi. Cum este posibil să iei o idee foarte bună şi să o transformi într-un film mojicesc? Nu ştiu…probabil şi Arnold Schwarzenegger în rol principal are partea lui de vină.

M-a impresionat totuşi realismul din spatele scenariului. Este printre puţinele SF-uri filmate în perioada 1970-1990 care nu se lasă pradă fantasmagoriei extreme. Oferă un răspuns pertinent la întrebarea “Unde o să fim noi peste 50 de ani?”
Pe Marte? Pe Jupiter? Într-un teleport? Într-o altă stare de agregare?

Băi, nu. O să fim fix unde suntem şi acum. Tot pe Pământ, tot noi, tot pedestrași. Doar o idee mai proşti, mai corupţi spiritual şi mai uşor de manipulat. În rest, la fel.

Imaginaţi-vă un scenarist al anilor 70, care în urmă cu 40 de ani îşi planifica pentru începutul sec. XXI explozii tehnologice apocaliptice. Deja prin ’90 ş-un pic noi trebuia să avem roboţi care să ne măture grădina de pe Marte. Scenaristul respectiv ar fi foarte dezamăgit de turnura evenimentelor.

– Salut, sunt eu, scriitor Jon Habarnescu de la 1975. Cum e viaţa în 2015?
– Mh, cam plictiseală. Mai fac ruşii ăştia pe nebunii din când în când. Americanii inventează conflicte şi scopuri nobile pentru interese personale şi meschine. Europenii o freacă la rece cu ifose, maşini fiţoase, brânză, bere şi ciocolată.

– Deci la fel ca în lumea mea de la 1975 ?!
– Cam da.. A, francezii refuză în continuare să îşi taie orice fir de păr care nu creşte în cap, italienii au rămas meltenii Europei, spaniolii insistă să organizeze bătăi cu vaci şi roşii stricate. Englezii la fel de ipocriţi şi aroganţi, deci da. Fix la fel.

– Lasă mărunţişurile astea! Zi-mi de evoluţia ştiinţifică. De tehnologia anului 2015! Câte colonii am construit pe Marte?
– Stai liniştit, că de pe vremea ta, nici măcar pe Lună nu ne-am mai dus. Dar ştii ce telefoane subţiri avem acum?

Bine că acest dialog va rămâne veşnic la stagiul de fabulaţie. Ar fi cam ruşinos să-i explicăm unui şaptezecist că marea invenţie a ultimilor 40 de ani se numeşte World Wide Web.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

8 Comments

 1. mda.. cam batem pasul pe loc, o fi nevoie de inca un razboi mondial sa-i convinga pe politicieni sa nu mai fure fondurile destinate cercetarii, doar cand li se pune pistolul la cap renunta pentru o vreme?Se pare ca mitul mesterului Manole se aplica la scara globala…

  Reply
 2. Apropo de ce am scris eu mai demult:

  When we were kids, in the 80s-90s, we were promised that by now we will have outposts on the Moon, massive space stations and our feet would have left their imprint on the dust of Mars. That our leaders will be more peaceful, wiser and less corrupt. That if we will study and work hard, our value and effort will be recognised, and that those who are lazy and mischievous will be prevented from climbing the social ladder.

  In exchange, we have economic stagnation, radical demographic changes, natural catastrophes and resource depletion. The world sees these things but does not feel them, because their effects do not have yet a significant impact on our lives. Somehow, everyone lives under the impression that nothing bad will happen, that the future I am talking about is just a bad dream – they criticise me and tell me to be positive.

  I resign myself with the thought that as “pessimistic” as I may be, and despite all I have written above, I still hope that one day humans will fly towards the stars. But I would have been much happier if they were “us”.

  Reply
 3. Cam asa este. Si sincer, cand ma uit la “generatia facebook”….nici nu mai am chef sa traiesc, fiindca sunt convins ca o vom beli rau de tot cand astia vor “conduce” planeta, in cateva zeci de ani… Baieti, luati-va gandul de la evolutie. Din anul 2000 incoace nu facem decat sa involuam. Tot mai accelerat, pe an ce trece.

  Reply
 4. Sincer, nu-s neaparat convins ca “uitatul spre stele” trebuia sa fie prioritatea noastra, imediat dupa aselenizare. Aveam si avem intr-adevar extrem de multe probleme de rezolvat pe Pamant si as fi preferat un viitor in care lucrurile duc spre “calm” (nu atat spre “pace”, pentru ca imi e greu sa o consider palpabila). In schimb, in 2015, in ciuda calmului statistic, macelurile sunt la ordinea zilei si forme de organizare disparute reapar in decursul a doar cativa ani. Mai mult, religia capata din nou o importanta imensa in relatiile interpersonale. Eu zic sa mai amanati calatoriile in “hiperspatiu” 🙂

  P.S: Internetul a fost intr-adevar o Revolutie, una care a ajutat si Revolutia tehnologica a ultimilor 15-20 de ani (sustinuta si de cresterea exponentiala a puterii de procesare). Din multe puncte de vedere, Internetul a depasit imaginatia multor autori S.F. care au preferat sa se raporteze la cadrul general al lumii lor de-atunci (unul dominat de Razboiul Rece, Cursa Spatiului si Cursa Inarmarilor).

  Reply
  • Hai sa vedem concret ce s-a intamplat: 1935 – 1975 (energia nucleara, radar, primul zbor in afara atmosferei, trimis sateliti pe orbita, GPS, trimis oameni pe Luna, revolutii in aviatie, medicina, telecomunicatii – includem aici si faimosul internet)
   1975 – 2015 (crescut viteza de procesare a computerului; adica perfectionarea unei tehnologii deja descoperite)

   Majoritatea tehnologiilor de care dispunem in 2015 au fost descoperite inainte de 1975. In ultimii 40 de ani doar am slefuit cateva domenii. In rest, renuntat la mustata, plete, par pubian si pantaloni evazati. Stagnarea umanitatii este evidenta. Fie ne-am apropiat foarte mult de limita dezvoltarii si acum progresul este foarte lent. Fie ne-am lenevit 🙂

  • “Din multe puncte de vedere, Internetul a depasit imaginatia multor autori S.F. care au preferat sa se raporteze la cadrul general al lumii lor de-atunci”

   Nu este adevarat. IT-ul imaginat de scriitori si scenaristi a depasit realizarile ulterioare. In “2001: A Space Odyssey”, film realizat in 1968, inteligenta artificiala imaginata de Stanley Kubrick depaseste nivelul tehnologic atins de umanitate pana in prezent.
   Asta ca sa nu dau exemplu inteligenta artificiala din Terminator :))

 5. Dani, Facebookul nu a putut fi imaginat si prevestit de nici un autor SF…:))
  Sunt de parere ca Internetul si Facebookul a schimbat omenirea in mod radical. Interconectivitatea aceasta extrema, schimba comportamentul oamenilor intr-un mod fascinant dar in acelasi timp infricosator.

  Legat de salturi tehnologice ma astept ca intr-un viitor nu foarte departat, sa apara hipercomputerele cuantice. S-au facut progrese foarte mari, si nu mai este mult pana departe.

  Info despre ce sunt si cum functioneaza hipercomputerele cuantice aici:
  http://computer.howstuffworks.com/quantum-computer.htm

  Reply

Leave a Comment.