Ţigănismul presei româneşti

M-am plâns mai demult în România, sat fără câini  de mocirla mătăsoasă în care s-a înecat presa românească – Jurnaliştii tineri care au crezut în misiunea lor au plecat deja de la trusturile consacrate şi acum se zvârcolesc pe malul arid al independenţei sau trăiesc fantasme vremelnice prin tot felul de divane pubere. Jurnaliştii care şi-au făcut meseria din mercenarism, încă activează şi vor fi ridicaţi doar cu spatula fierbinte de pe fişicul glazurat cu rahat.

Astăzi trebuie să remarc o altă caracteristică a jurnalistului român de rânduială nouă: țigănismul.

Untitled1

Haules, muceacas, bahtalo! Au jicnito (sic) pe a noastră! Clar au făcut-o “ţigancă”, variază doar atributul, în funcţie de curentul deontologic al fiecăruia.
Cine? Păi cum cine? Francejii. Ăia care tot timpul ne fac ţigani.

La câteva ore după ce ne-a explodat haznaua, vine şi răspunsul WTA:

“Ca răspuns la informaţiile din media pentru comportamentul necorespunzător al Carolinei Garcia.Cel mai înalt nivel de comportament profesional pe terenul de tenis e extrem de important pentru WTA şi orice mai prejos e inacceptabil. După investigaţii amănunţite, nu am găsit nicio dovadă în suportul acestor acuzaţii. Cazul este închis” (link)

Nu există probe?! Sigur au muşamalizat cazul. Aşa se întâmplă mereu când vine vorba de noi, românii, eternele victime. Doar că…

“Personal eu nu am auzit acest lucru şi nici nu am văzut vreo înregistrare care să certifice acest lucru.” – A scris Irina Begu pe pagina de facebook.

Adrian Cruciat, antrenorul Irinei Begu, a infirmat la rându-i incidentul.
Nu există înregistrări, nici o cameră, nici un microfon nu a prins “înjurătura”. Nu există nici măcar martori. Dar sigur s-a întâmplat… Doar a scris PRESA din România. De la Mediafax la ultimul coteţ de cancan.

De ce se întâmplă asemenea atrocităţi media? Pentru că avem în continuare mulţi (prea mulţi) conaţionali dereglaţi de furie şi ignoranţă. Subiectele din categoria “Ne-au făcut ţigani!” sunt hrana lor zilnică

begu1begu2

Mai contează că o tânără de 22 de ani a fost ameninţată şi porcăită în ultimul hal de “naţionaliştii” noştri cu piftie între urechi? Pentru ţigănismul presei româneşti, deloc. Scopul a fost atins.

Data viitoare, nu mai inventaţi subiecte despre ţigani. E mult mai uşor să vă faceţi autoportretul. Jurnalistic, bineînţeles.

Cerşiţi click-uri, ţintind mereu coarda sensibilă a trecătorilor. Nu îi impresionaţi cu pisoci şi bebeluşi înfăşuraţi în cârpe. Doar minţiţi fără scrupule.

Furaţi ştiri de pe site-uri străine, le traduceţi la modul agramat în Google Translate, şi le prezentaţi pe taraba coteţului ca fiind ale voastre.

Fugiţi de muncă mai ceva ca dracul de tămâie. Extrem de rar mai găsesc un articol documentat, la care s-a muncit mai mult de 2-3 ore. În rest, pâinea voastră vine din primele două activităţi.

Aş încheia printr-un tematic “Hai, sictir!”, dar am rămas prea puţini oameni decenţi încât să mai pierdem încă unul.

Caroline-Garcia-img19087_668

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

7 Comments

 1. Un articol foarte bun.Cu aceasta ocazie remarc cu tristete ca singurul post(de care stiu eu, nu le-am urmarit non stop pe toate)care mai practica reportajul de investigatie este….A3, prin Carmen Avram.(asta nu-nseamna ca imi place, dar unde sunt ceilalti?)
  In alta ordine de idei, astazi este 6 aprilie(pt. cunoscatori:))):
  ”Jurnaliştii care şi-au făcut meseia ”
  ”Astăzi trebuie să remarca o altă caracteristică”

  Reply
  • Corbu, mai sunt si alte posturi, alti jurnalisti care fac reportaje bune. Pe Digi24 de exemplu este o serie de investigatie jurnalistica chiar foarte buna, se numeste “Romania Furata”.

  • Am corectat. De obicei nu îmi scapă greşeli din astea de tastatură, dar acum am scris pe fugă. Ne-am grăbit să pozăm paladinii din Mediaş.
   Merci pentru urare! 😉

 2. Asa cititori, asa presa. Citeam cum se luau ca si cainii in haita de tipa, ca uite bre la ea, urata, ea o face tiganca pe a noastra! (pentru ca e mulatra). De parca tigan inseamna sa fii putin mai creol si pentru romanul care nu a iesit din satul lui toti care nu sunt albi sunt tigani, ca deh. Apoi tigancile sunt femei frumoase, si au fost mereu.

  Reply

Leave a Comment.