Testul Masterchef pentru blogurile culinare

E plin netul de experți ad-hoc în toate probleme umanității, iar noi, ăștia cu blog, suntem prima linie. Le zicem bine despre tot și despre toate, asta când nu le zicem penibil de rău sau în totală necunoștință de cauză.

E greu să ceri obiectivitate sau o scară de valori când vine vorba de păreri și opinii personale despre câte în lună și în stele dar parcă lucrurile ar trebui să se oprească aici și să nu te întindă și la lucrurile practice.

Că-mi dau eu cu părerea aiurea despre cât de tâmpi sunt majoritatea nostalgicilor roșii sau cât de ridicol e feminismul turbat și-mi iau carne pentru două frigidere e una, dar când încep să scriu despre cum să instalezi un aragaz, cum să montezi o priză, cum să depanezi o rachetă sau cum să te vindeci de cancer cu ulei de măsline, fără să știu despre astea decât ce am citit în can-can, deja e prea mult.

Iete și soluția pentru blogurile culinare, că-s ca ciupercile, de zici că toate bucătăriile din țară sunt pline de stele michelin. Frățică, dacă nu ești bucătar pro și-ți bagi tare super rețete și super sfaturi pentru bucătăria mondială, du-te fuguța la masterchef.

Dacă din toate cunoștințele tale nu ești în stare să alegi o farfurie, una singură cu un singur fel de mâncare, destul de bună cât se treacă de prima fază, apăi sigur nu ești în poziția să dai sfaturi culinare.

Dacă nu poți să faci o singură mâncărică mică mică mică destul de gustoasă pentru a trece de prima linie masterchef închide frumușel blogul și treci la gătit. Iar dacă ai reușit să-i impresionezi pe cei trei duri,  pune frumușel insignă cu ”aprobat masterchef” pe bloguleț să știe omu că nu-ți dau cu părerea aiurea sau traduci aiurea rețete de prin reviste…

Testul masterchef – Problem solved. Emisiuni concurs medicale, nutriționiste, fashion, de bricolaj n-avem?

 

 

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

18 Comments

  1. Mai Vlad, nu toti care au blog sunt master chef , dar crede-ma ca uneori sunt utili. Pai nu pot sa-ti spun cate randuri de coca ptr ecler am stricat pana aflu ca nu se deschide usa cuptorului vreo 20 de minute ca se lasa. Pana la urma, oamenii nu dau toti indicatii, ei zic ce fac ei si cum le iese. Si daca se crede vre unul master chef, cine il crede? Ma-sa s-un vecin…

    Reply
    • N-am văzut până acum blog culinar care să nu dea indicații și care să nu aibă câteva zeci de rețete super ultra mișto. Tocmai de aia zic – ca să nu induci lumea în eroare cu ce ți se pare ție mișto ar trebui să te testezi.

      Nu de alta dar am vazut niscaiva blogerite culinare în sezonul ăsta vai și-amar de farfuriile lor… și alea stricau generații întregi de feluri de mancare la mii de gospodine, saracele gospodine :)))

      Și asta pentru că nu ai cum să-ți dai seama ce le poate capul decât după ce arunci vro câteva kile de ingrediente la coș, pe când dacă au insigna aprobat masterchef acolo în dreapta sus, știi că e ceva colo șa de urmărit.

      Numa zic. Decat.

    • PS. Numa zic. Decat – asa se exprima un om care lucrează pe MAC de 3 zile, îi mor neuronii legiune cu legiune.

  2. Eh…asa e cand incerci chestii noi, mai strici materiale. Eu sunt multumita daca retetele sunt simple dar imi suna bine combinatia. Apropos de asta, cu retetele voastre alea care or sa fie, dati si voi si chestii simple ptr gospodine ca mine, despre care zicea un prieten ca “ba, tu ai doua maini stangi legate cu catuse la spate”. Si crede-ma ca exista asemenea retete, sper numai sa dati voi de urma lor.

    Reply
    • retetele simple nu necesita research și nici prea multă publicitate :))), poate s-or strecura vro două-trei pe ici pe colo da nu m-aș baza pe numărul lor în proiectul nostru…

  3. Cred ca principala problema blogeritelor de la Masterchef a fost ca nu au avut timp suficient sa poata aranja farfuriile. Ca sa faci un dish (de cand imi doream sa spun asta !) superaranjat in conditii de stres trebuie sa ai experienta. Multa experienta. In bucataria proprie poate sa dureze si o zi itreaga pregatirea unei farfurii pentru blog, nu te alearga nimeni.

    Reply
    • Da, absolut, aranjatul unei farfurii faine e mult mai greu decât crede lumea și într-adevăr vine după multă multă multă muncă DAR de primul filtrul trec cei cu farfurii gustoase, chiar dacă dishul :), nu arată extra-super-mastercheferian… ori dacă pici la gust, cu felul de mâncare ales de tine pentru că e ăl mai gustos posibil…

    • Eu nu consider ca nu au avut timp. Pai cum sa te vaiti ca nu ai timp cand ti se cere sa prepariniste paste intr-o ora. WTF!!? Intr-o ora le impleteam in spic sau alte midele complicate si apoi le infasuram frumos pe niste bucati de somon, stropeam cu niste ulei aromat cu usturoi calit si gata…apoi mai hraneam si vreo 5 somalezi.

      In toata editia asta de masterchef concurentii au avut de gatit numai banalitati.

    • Coane, nici măcar nu vorbeam de probe, acolo poți să nimerești ceva ce nu știi și asta e… vb lui Olivia nu-s masterchefi ci amatori.

      Dar felul de mâncare pe care ți-l alegi singur și cu care te prezinți la preselecție ei uite de la ăla am pretenții dacă ai blog culinar…

    • Vlad: pai si care mai e presiunea si stresul cand te prezinti la preselectie? Te duci acolo sa prezinti un fel de mancare pe care l-ai gatit de il stii cu ochii inchisi. Daca m-as prezenta acolo as alege un preparat pe care stiu sigur ca il fac ca la carte. In tot ce am zis includ si aranjarea farfuriei, nu e mare branza sa copiezi o farfurie de-a unui bucatar cunoscut. Poti merge chiar in restaurantul unuia din jurati si sa faci un “plate” asemanator,plus ca sunt mii de carti de bucate si site-uri ale bucatarilor pro(cu ilustratii:))).

      Eu nu inteleg stresul insa inteleg faptul ca detinatorii de bloguri culinare nu a habar sa gateasca( dintre toti il citesc doar pe Adi Hadean).

      In bucatarie trebuie sa ai imaginatie si mult bun gust altfel iese doar o mancarica.

    • Alexandru, EXACT. Că ești în stare să faci o farfurie bună în preselecții, având la dispoziție toate mijloacele pe care le-ai arătat tu, nu înseamnă neapărat că știi să gătești dar dacă nici pe aia nu poți să o faci asta spune clar și răspicat că ești varză :))) și ar trebui să-ți închizi blogul de sfătuit lumea în domeniu imediatamente.

  4. Sa vedeti ce ma prezint eu la anul cu omleta mea a la Sgt. Pepper cu ceapa si cu hamon la Masterchef. Si, bineinteles, ca sa ii dau sigur pe spate, vin si cu un bol de lapte cu cereale ca desert d-alea Choco Ballz… Delicatese, va zic eu.

    Reply
  5. Vlad, cred ca tot ar fi un stres, ptr ca e chestie de gust. Uite, mie de exemplu imi place la modul disperat tortul de bezea cu crema de ciocolata. Cea mai buna prietena a mea nici nu se uita la el ca i se pare oribil. Eu ador amandinele, la fel si restul familiei, ea zice ca sunt gretoase. Mie imi place sa fierb ciorba pana aproape se topesc legumele in ea, tata e fericit cu o ciorba transparenta care mie nu mi se pare comestibila, mie savarinele mi se pare ca nu au nici un Dumnezeu, lui Dani ii plac, eu ador pandispanul cu mere caramelizate, altii mananca o felie ca nu altceva dulce in casa, s.a.m.d. Pai stii tu ce gusturi au arbitrii? Poate tu faci ceva care ti se pare delicios iar aia se uita in scarba, si uite asa ti se duce buhul ca nu esti in stare sa gatesti.

    Reply
    • Lucurile nu funcioneaza asa.
      Chiar daca mie nu-mi place foarte mult tortul de bezea cu crema de ciiocolata, stiu sa apreciez daca este bine facut sau nu. Pentru ca stiu cum trebuie sa arate si sa fie la gust tortul de bezea.
      Majoritatea celor care se prezinta la preselectii nu merg cu feluri de mancare inventate de ei, ci reproduc retete mai mult sau mai putin cunoscute.
      Daca faci un “coq au vin” spre exemplu, el trebuie sa aibe gustul specific pentru acel fel de mancare. Daca nu reusesti acest lucru, inseamna ca nu ai talent si nu ai ce cauta la o emisiune de gatit.

  6. Alexandru, nu stiu cat de repede gatesti tu, dar la mine niste spaghete banale cu sos de smantana si ciuperci tot tine vreo doua ore lejer. Pai numai ciupercile imi ia juma’ de ora sa le curat, plus pana calesc intai ceapa cu usturoiul dupa aia ciupecile si dupa aia sa mai fiarba si smantana, tot se duce o ora, plus tocatul…deci chiar se duce timpul…De aia nu-mi place gatitul, ca ocupa timp aiurea.

    Reply
    • Ai uitat sa spui ca in alea doua ore de gatit spaghete, dai sfaturi de convietuire conjugala prietenelor la telefon, citesti blogurile preferate online si cine stie ce alte diversiuni mai faci ca sa iti distragi atentia de la gatit…:)))

    • olivia: Fac 2 feluri de mancare intr-o ora(ar mai incapea si un desert usor aici) Nevoia m-a invatat sa gatesc repede si bine. Am inceput sa gatesc prin generala,apoi in liceu a trebuit sa ma perfectionez iar in facultate eram deja maestru :))… Nu mai locuiesc cu parintii de prin clasa a 9-a, daca nu invatam sa gatesc muream de foame :))

      Depinde si pentru cate persoane gatesti:). la masterchef tre’ sa faci o singura portie, asta inseamna 6-7 ciuperci, 50-70g de paste si restul in cantitati mici. Daca nu esti organizat in bucatarie e normal sa dureze mult 😉

  7. :)) Uite cine ma cunoaste :)) Ai dreptate, fix asta fac cand e mancarea pe foc, ca nu am rabdare sa o pazesc, si din cauza asta mancarea mea e mai des carbonizata decat comestibila :))) iar in timp ce tai legume, da, chiar stau la telefon 🙂 Legat de gust, da, nu m-am gandit din perspectiva asta, credeam ca in principiu conteaza sa le placa lor ce pui tu acolo in farfurie.

    Reply

Leave a Comment.