Televiziunea Română practică înşelătoria? – UPDATE

V-am prezentat AICI  tentativa agresivă şi mârşavă prin care Televiziunea Română încearcă să mai sugă nişte bani.

Repet ce am scris în urmă cu 18 zile, în introducerea articolului:
“PFA-ul meu este înregistrat pe adresa din Rm. Vâlcea. Aceeaşi adresă la care sunt domiciliaţi părinţii mei şi plătesc lunar factura de energie electrică. În factura de energie electrică este inclusă şi taxa TV.”

Asta nu i-a deranjat pe lucrătorii TVR-ului să-mi trimită o ameninţare poştală. Pe scurt: “plăteşti pe ultimii trei ani şi de aici înainte sau te ia mama dracu!”

Urma să fiu dat în judecată, automat să pierd procesul şi să le plătesc lipitorilor TVR-iste “cheltuieli reprezentând: taxă timbru, onorariu avocat, onorariu executor judecătoresc, alături de orice alte cheltuieli realizate în interes procesual.”

Primesc azi un telefon:

– Bună ziua, de la TVR Craiova sunt.
– Spuneţi!
– Am primit un mail din partea dumneavoastră în care ne prezentaţi… (blabla, nu am reţinut chiar toate elucubrațiile fătucii)
– Aşa este. V-am trimis un mail.
– Da. Să ştiţi că dacă adresa PFA-ului şi adresa d-voastră sunt aceleaşi, iar pentru respectivul sediu se plăteşte factura de energie electrică, nu mai trebuie să plătiţi taxa Tv pentru PFA.
– Poftim?
– Da. Am spus că dacă…
– Am înţeles ce aţi spus. Nu puteaţi verifica asta ÎNAINTE să mă ameninţaţi cu procese pierdute?!
– Nu… Noi nu ştiam adresa dumneavoastră din buletin. Acestea sunt date confidenţiale. N-am ştiut că aveţi acelaşi domiciliu cu sediul PFA.
( M-a blocat aici)
– Ok, şi ce trebuie să fac acum?
– Să ne trimiteţi într-un mail copie buletin şi copia ultimei facturi de energie electrică. Şi se rezolvă!

Şi cam asta a fost.
Spuneţi ce vreţi, dar mi se pare evidentă acum tentativa de înşelăciune a TVR-ului. Oamenii merg la mica ciupeală, poate pică vreo fâţă.

Au ştiut că trimit notificarea poştală către un PFA. În cele mai multe cazuri, PFA-ul şi proprietarul au acelaşi sediu.
Era aşa de greu să ataşeze la finalul notificării amănuntul ăsta?

“Bre, noi nu îţi ştim adresa din buletin. Dar dacă e aceeaşi cu sediul PFA-ului şi nu trăieşti în pădure, fără curent electric, nu ţi se adresează ameninţările noastre de căcat!”

Era aşa de greu? Ocupa prea mult spaţiu în pagină? Puteau să mai reducă din spatiul alocat ameninţărilor, sigur se găseau soluţii.

Nişte HAHALERE.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

 1. Eu nu cred ca TVR practica inselaciunea mergand la mica ciupeala.
  Dupa parerea mea institutia a dat dovada de o prostie nemarginita, care metastazeaza intro totala lipsa de respect fata de platitorul de taxe. Impresia inselaciunii este doar efectul neprofesionalismului administrativ si mai ales al saraciei umane care colcaie in TVR.

  Reply
  • Nu există incompetenţă într-atât de mare. Printr-o singură precizare de un rând, puteau să evite toată tevatura. Probabil există zeci de mii de PFA_uri în România. Şi toate au trecut (sau vor trece) prin rahatul ăsta, pentru că nu au făcut ei o precizare de un rând.

   Întrebare: PFA-urile care le-au transferat banii în cont, fără să mai pună întrebări, crezi că îşi mai primesc banii înapoi?!
   Doar dacă îi cer cu insistenţă (eventual într-un proces). Dar nu îi vor cere. Persoanele care au plătit nu vor bătăi de cap şi merg aşa în continuare – 4 lei/lună, mare brânză, n-are rost deranjul.
   Crezi că TVR-ul nu ştie că încasează de la PFA-uri bani aiurea?
   Ba da, dar e bine. Merge aşa, doar primesc, nu plătesc.

  • Dani, da, deacord cu tine, o singura precizare de un rand si ar fi putut evita toata tevatura.
   In opinea mea insa TVR nu a avut un mastermind diabolic care a decis sa ascunda informatia relevanta pentru cetatean, pentru a mai ciupi niste bani de la fraierii care se lasa intimidati, ci mai degraba cred ca nu a existat nimeni care sa analizeze si sa gandeasca o asemenea actiune.

   Parerea mea este ca pur si simplu nu si-au batut capul, ca majoritatea sediilor de PFA pot fi identice cu domiciliul detinatorilor. TVR are o baza de date cu toti abonatii TVR, persoane fizice si juridice. In momentul in care ai infiintat un PFA, ai intrat automat in acea baza de date, ca abonat.

   Eu vad urmatorul scenariu:
   Vreun sef a dat ordin sa se trimita o adresa de amenintare catre TOTI abonatii prost platnici din sistemul lor, pentru ca nu se mai poate asa ceva, abonatii si-au luat lumea in cap si incearca sa fenteze statul. Astia trebuiau pusi la punct.

   Adresa de amenintare a fost redactata in prealabil de departamentul juridic al TVR unde lucreaza juristi, care nu cunosc toate detaliile si neajunsurile bazei de date cu abonatii TVR. Pur si simplu nu s-au gandit ca in baza de date a TVR exista abonati care figureaza de doua ori: odata ca persoana juridica (PFA) si odata ca persoana fizica. Nici nu era treaba lor. Adresa redactata de depart. juridic a fost introdusa ulterior in soft de niste programatori, urmand sa fie folosita ca template de operatori, in cadrul unei actiuni de mailing in masa.

   Nu a stat nimeni de la tehnic sa curete baza de date in prealabil, sa coreleze abonatii de tip persoane juridice (unde figureaza si PFAurile inca din pacate) cu domiciile detinatorilor de PFA, ca sa se evite taxarea dubla si scandulurile ulterioare. Si-mi pot imagina ca baza de date TVR nu contine in cazul PFAurilor si domiciile private ale detinatorilor. Ceea ce ar ingreuna o corelare a inregistrarilor. Mai ales in cazul tau, pentru ca tu nu figurezi ca abonat persoana fizica in baza de date TVR, ci numai ca PFA. Parintii tai sunt abonati la TVR, in timp ce tu ai doar domiciliul stabil in casa parinteasca. Pentru baza de date a TVR tu apari doar o singura data ca abonat, in calitate de PFA.
   Daca TVR ar fi avut un soft gandit corect, ar fi trebuit in cazul PFAurilor sa existe posibilitatea de a insera doua adrese, pentru cazul in care sediul “firmei” ar fi fost diferit fata de domiciliul permanent. Se pare ca nu au prevazut asa ceva.
   Oricum asta ar fi insemnat ca cineva sa gandeasca, sa-si dea interesul si sa munceasca, ori intro institutie publica, cine are asemenea apucaturi este cel putin suspect. 🙂

   In final, sarcina a picat pe doamnele operatoare de sistem, care trebuiau doar sa listeze automat acele adrese, dupa o selectie in baza de date, de genul: completeaza adresa pentru toate inregistrarile abonatilor, care nu si-au platit taxele de > 1 an.
   Posibil insa ca TVR sa fii externalizat acest serviciu de recuperare creante unei alte firme atent selectate in urma unei licitatii publice, care are si mai putin interes si atentie legat de aceasta tematica a taxarii duble.

   Eu asa vad lucrurile la TVR, poate ma insel, insa mi se pare mai plauzibila varianta aceasta decat cea cu inselatoria, care presupune un plan si o intentie, de a ciupi bani de la prosti.

Leave a Comment.