Teatru în stomac – așa cum l-am trăit și perceput

Articol de Cristian Niculcea  

***

Cuvântul e o armă… o alifie… un cântec. Sunt cuvintele unui prieten (același prieten cu bunica 🙂 ) și mă folosesc de ele spre a schița firav-abilitata-mi opinie despre miracolul unei cărți.

O carte poate fi o aventură, o însemnătate, o pildă. Armonia cuvintelor modificând spațiul personal într-un univers în care imaginarul te preumblă în atâtea dimensiuni pe câte îți va construi pătrunzătoarea vrajă a artistului creator.

La Simona, calitatea așternerii cuvintelor e abia poarta către Eden. Dincolo de ele, prin ceea ce exprimă, reverberațiile se succed asemeni gongului care anunța pe vremuri seara de teatru la televiziunea publică. Sensurile te pătrund ca un sfredel, călăuzindu-te inexorabil, transcendental către pacea, liniștea, emoția, candoarea pe care numai atributul divin numit spiritualitate (despre care șușotim pe la colțuri, parcă rușinându-ne) le trimite în făptură.

Simona nu numai că scrie, Simona cântă. Simona pictează. Sculptează. Clădește castel din cuvinte – boabele adevărurilor în căutarea cărora ne strivim pulsațiile, lamentându-ne impersonal, înălțând osatura singurului eveniment pentru care Big Bang-ul ne-a dat suflu: iubirea. Un pastel al iubirii într-o scriere având caracterul unui îndrumar încărcat cu axiome. Nu te mai îndoiești, pur și simplu simți, înțelegi.

Există și o hibă: ești nevoit aproape la fiecare pagină să te întorci, să recitești… subliniezi, revezi, percepi și-ți purifici făptura prin puritatea liricului. 🙂

Fraze pline de tâlc, de adevăr, de înțelepciune universală (încât aș crede că Simona a scos la iveală înțelepciunea tuturor vieților anterioare) închegate cu har într-o capodoperă purtându-ne către ingenuitatea originilor vieții. Dacă am uitat de ce suntem oameni sau suntem pe calea spre descoperire, ”Teatru în stomac” este indicatorul pe ruta către regăsirea prin iubire, simbolul energiei noastre cosmice.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

1 Comments

Leave a Comment.