Suporteri liberi de contract la pomul lăudat

Peste câteva ore, FCSB va juca în (probabil) ultima sa reprezentație Champions League din acest an. Doar o minune ar putea-o califica în grupele competiţiei, printre echipele serioase ale Europei.

Faţă de meciul tur, terminat zero egal în deplasarea de la Lisabona, FCSB şi-a pierdut punctul de sprijin: Mihai Pintilii. Poziţia va fi acoperită de Filip, jucător accidentat în ultimul an, care şi-a dovedit utilitatea o singură dată, în anul 2013: FCSB – Ajax Amsterdam 2-0.

Rămân marile probleme din centrul apărării, unde în lipsă de variante va fi implantat Momčilović, un fundaş de bandă mediocru, gonit de pe parcelă odată cu venirea lui Júnior Morais (tot fundaş de bandă stângă).

În dreapta apărării este Enache, un fotbalist atipic. Nu poate juca în apărare, pentru că nu ştie să se poziţioneze ori să facă marcaj. La mijloc nu este potrivit, pentru că nu are pasă decisivă şi creativitate. Şi, cel mai important pentru un mijlocaş de bandă, nu ştie să dribleze sau să centreze. Poate şi-ar găsi loc în atac, dacă ar avea finalizare, viteză de reacţie sau joc de cap. Dar nu.
Cum spuneam, un fotbalist atipic.

Inutil să înşir alte carenţe ale FCSB; aş lăsa impresia unui pesimist, ba chiar a unui cârcotaş. Mai ales că scorul din deplasare nu a fost rău, am plecat din Lisabona nebătuţi. Dar dincolo de negativismul meu, există matematica:

Aşa au calculat casele de pariuri şansele pentru calificarea în grupe. Faptul că ai posibilităţi de vreo 3 ori mai mici, după ce ai remizat în deplasare, relevă o urieşească diferenţă de valoare.
Şi totuşi, românii speră, Arena Naţională va fi din nou plină. Aşa cum a mai fost doar în 2013, când tot FCSB elimina Ajax şi învingea Chelsea cu 1-0.

Asta demonstrează un vechi crez al patronului FCSB: În România, nu contează steme şi culori.
Bișnițarii au fost săltaţi de jandarmerie, pentru că vindeau bilete cu 600 de lei bucata. Da, s-au găsit persoane dispuse să plătească de 15 ori mai mult pentru un bilet FCSB – Sporting Lisabona.

Cei mai mulţi suporteri români sunt liberi de contract: iubesc fotbalul, nu un nume, o stemă, o culoare. Şi au învăţat să ignore caraghioslâcul redijat în triunghiul Steaua – Becali – Armata Română. Cât timp vor exista investiţii şi o brumă de performanţă, putem boteza liniştiţi echipa “Fotbal Club Becali”.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

3 Comments

  1. Am urmarit meciul pe un post TV german. Am zis sa ma uit la meci relaxat. Plus ca asa vedeam toate golurile serii.

    Comentatorul facea glume pe seama numelui echipei: “FCSB, echipa cu cea mai lunga prescurtare”. Nu a pomenit nicio clipa numele intreg, zicea doar ca nu se mai poate numi Steaua din cauza ca Armata a revendicat brandul, pentru ca detinea drepturile numelui. “In schimb, nimeni nu-i poate lua echipei palmaresul” (acelasi comentator). 🙂

    De Becali nu a scapat nicio vorba. Cred ca daca-l intreba cineva daca stie cum se numeste clubul si cine e Becali, nu ar fi stiut.

    Reply
    • Ce foarte puţini ştiu este că FCSB nu-i prescurtare. Nu e abrevierea F.C.S.B. care ar putea însemna Fotbal Club Steaua Bucureşti. Ăsta e de fapt numele echipei… adică o parte din nume. Pentru că denumirea completă este “SC Fotbal Club FCSB SA”
      Fotbal Club FCSB, da? Deci FCSB este numele echipei, nu o abreviere ce ar include Fotbal Club.
      De la 1-2 n-am putut să mai privesc. Am ştiut că urmează dezastrul. Şi nu mă simt deloc vinovat pentru descrierea făcută lui Enache 😀

    • Dani, asta doar de ochii lumii, pentru ca initial a rezervat denumirea “Fotbal Club Sporting Becali SA”. 🙂 Nu a mai avut curaj sa inregistreze denumirea completa la R.C. si a ales varianta abreviata, adica FCSB, ca sa nu piarda si mai multi suporteri ai Stelei (= bani lichizi). Faptul ca in acte scrie “Fotbal Club FCSB” nu este decat o diversiune ieftina, a la Becali. 🙂

Leave a Comment.