Românii sunt niște flegme și Ucrainienii sunt curajoși

Acolo se moare pentru ideea de democrație, se știe că se moare și nu se dă înapoi. Îți tremură carnea pe tine de frică, milă și admirație pentru ei în același timp.

Cum așa e românul, abia așteaptă să-și pună în cap cenușă pentru ceva, mai mult de jumătate din articolele pe care le-am citit despre revoluția de acolo aruncă cu mânie în noi, românii, pentru cât de blegi suntem comparativ cu ei. Cum stăm și acceptăm mizeriile politrucilor și nu ieșim în stradă decât câteva muște.

Țin neapărat să le amintesc acestor degrabă acuzatori că și românii au fost la fel de curajoși ba chiar poate și mai curajoși de-atât. Când românii au făcut revoluție comunismul nu era ceva de ascuns sub preș, Rusia nu era reformată public și noi nu știam altceva în afară de plaga roșie.

UE, ONU, NATO? Aveau românii din stradă atâtea inițiale de care să se agațe cu speranță? Cel mult un vin americanii vechi de vreo 50 de ani…

Internet, Social Media? Să se facă auziți și să știe lumea ce se întâmplă? Să își transmită mesajul video? Nici gând, din câte știau ei, românii ieșiți în stradă, aia putea să fie ultima zi din viața lor și nimeni să nu afle cum sau de ce au murit.

 

Da, românii au fost cel puțin la fel de curajoși când nimic din jurul lor nu le dădea speranță, când mulți nici nu avea de fapt altceva decât o simplă idee, cea a libertății – fără informație, fără sprijin, fără comunicare.

Românii nu sunt blegi acum pentru că nu au luptat și nici măcar pentru că au luptat și au pierdut. Suntem blegi pentru că am învins. Da, să mai spunem odată, suntem blegi pentru că am învins.

Când pierzi o bătălie, dacă ești puternic te refaci, te ridici și lupți din nou. Când pierzi însă atât de rău o bătălie cruntă pe care ai câștigat-o, ce să mai faci?

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

23 Comments

 1. Tot zilele asta a fost “viral” pe facebook si in blogosfera romaneasca un filmulet despre cat de civilizati si solidari sunt norvegienii. Au plasat un copil fara haina de iarna intr-o statie de autobuz si mai multi cetateni norvegieni i-au imprumutat propria haina pentru cateva minute, pana la aparitia echipei de reporteri. Montat frumos, cu muzica emotionanta pe fundal, cum se face pentru a garanta pisarea ochilor.
  Care a fost abordarea consumatorilor de internet din Romania? “Vai, ce tari sunt norvegienii astia! Dar vai ce jegosi suntem noi. La noi, cu siguranta ar fi inghetat copilul de frig. Niciun roman nu i-ar fi dat haina!”
  Asta venind la o luna dupa ce taranii romani s-au mobilizat din proprie initiativa si au cautat cateva ore, noaptea, prin frig si zapada, supravietuitorii unui accident aviatic. Si cand i-au gasit, ce sa vezi? Le-au dat hainele de pe ei.
  Dar ce tari sunt norvegienii, ce jegosi sunt romanii si ce intelepti suntem noi cand emitem comentarii tolaniti in fotoliu, cu mintea spalata de facebook.

  Reply
  • Nu zic că nu avem o grămadă de bube în cap, știi foarte bine că părerea mea despre neam e departe de a fi pozitivă – dar vorba ta asta nu înseamnă să ne mânjim cu noroi gratuit de parcă asta ne-ar face mai cu moț cumva, în spatele compului…

   Și dacă tot ne referim la exemplu ăla, mă îndoiesc că norvegienii ar reacționa al fel dacă la ei ar fi o mafie a cerșitului care exploatează și nenorocește copii…

 2. Eu cred ca una dintre diferente ar fi ca ucrainienii lupta pentru idealul lor maret UE, Nato etc in speranta ca exista ceva mai bun fata de ceea ce au ei acum. In schimb noi nu mai luptam pt nimic pentru ca stim ca nu e nimic mai bun dupa cei pe care-i avem acum, ca toti sunt la fel. Am ales resemnare in locul luptei si nu ne mai motiveaza mare lucru.

  Reply
  • Sincer inca nu mi-e clar pentru ce lupta cei de acolo, mai ales ca vin semnale destul de confuze din zona, semnale reale nu trecute prin filtrul mass-mediei.

   Da cu privire la noi da, suntem resemnati si o sa iesim din starea asta nu pentru schimbare, ca vorba ta, am vazut ce se schimba ci pentru razbunare si atunvi sa te tii…

 3. stai flex ca au murit degeaba..tot sclavi vor fi ..asa cum sunt toate popoarele…nimeni nu-i liber cu adevarat..fiecare raspunde fata de altcineva..presedintii sunt doar marionete pentru altii din umbra..asa a fost mereu..si asa va fi mereu..libertatea de dincolo este doar o iluzie

  Reply
 4. sunt de acord si nu cu articolul. romanii au luptat pentru democratie in 89 dar au lasat balta totul.au ales tot un comunist care a distrus tara in primii ani si din pacate sunt aceeiasi si acum.romanii asteapta,asteapta nu stiu ce dar se asteapta de 24 de ani o schimbare.toti speram o schimbare.schimbare e dar nu in bine.
  deja romanul sa inceteze sa dea mita ori pe unde merge si sa nu se mai planga ca e greu;daca romanul da mita ce va mai asteptati de la politicieni.de aceea nu se iese in strada pentru ca sunt multi ca si politicienii de astazi.

  Reply
  • da, e ridicol cum toti injura clasa politica de parca aia-s o mana de oameni care sunt total diferiti de restul, numai ei neavand valorile adevarate ale neamului – dar fac la scara mai mica si in fiecare zi exact mizeriile pentru care ii injura pe politicieni. Bine spus.

 5. nu contează ce am fost și ce am făcut. contează ceea ce suntem. un popor obidit ce nu mai are curaj și demnitate. mă doare să scriu asta, dar ceea ce văd în jurul meu mă obligă să o fac.

  Reply
 6. Am fost, suntem si vom fii o natiune de ''de blegi'' in care domina ignoranta, nepasarea si prostia omeneasca a lui Creanga. Nu reusim sa facem nimic pentru a ne schimba conditia, ne complacem pur si simplu in starea actuala, am ajuns pur si simplu niste marionete ale oamenilor politici ce se sunt preocupati mai mult de starea Bianca-Slav mai mult decat ''groapa'' in care ne aflam si cu mandrie o adancim. Nu am reusit sa facem nimic bun de 20+ ani decat sa ne autodistrugem si sa creem generatii de sclavi pentru bunastarea popoarelor occidentale (''salvatoare''). Sa ne fie rusine!!!

  Reply
 7. sunt de acord si nu cu articolul. romanii au luptat pentru democratie in 89 dar au lasat balta totul.au ales tot un comunist care a distrus tara in primii ani si din pacate sunt aceeiasi si acum.romanii asteapta,asteapta nu stiu ce dar se asteapta de 24 de ani o schimbare.toti speram o schimbare.schimbare e dar nu in bine.
  deja romanul sa inceteze sa dea mita ori pe unde merge si sa nu se mai planga ca e greu;daca romanul da mita ce va mai asteptati de la politicieni.de aceea nu se iese in strada pentru ca sunt multi ca si politicienii de astazi.

  Reply
 8. Sincer si romanii iesiti in 89 (eu aveam 2 ani pe atunci) si ucrainienii au avut acelasi curaj. Marea diferenta, zic eu, e ca romanii nostrii din 89 au luptat ptr ceva pur, anume libertate, pe cand aici parca imi miroase a altceva… Poate sunt eu paranoic…
  Si da perfect spus suntem blegi ptr ca am invins…

  Reply
  • Din ce vad, romanii nostri au luptat pentru “Jos Ceausescu”. Ucrainenii nu lupta doar pentru “Jos Ianukovici”. Ei vor democratie occidentala si UE. De la asta a si pornit conflictul acum cateva luni. Uniunea Europeana a intors spatele conducerii Ucrainei. De fapt au intors spatele cam simultan. Iar cetatenii s-au speriat ca vor ramane pe mana rusilor, izolati de Europa. Daca noua conducere a Ucrainei nu va fi pro UE, se va iesi din nou in strada.

 9. Hmmmm!!! Acolo, in Ucraina acum, in Romania in 1989, si in multe alte state comuniste si…non comuniste nu poporul este actorul principal, ci doar masa de manevra. ,,Cartile" se fac in alta parte, iar adevaratii beneficiari ai asa ziselor revolutii sunt …,,bubulii" , cei care conduc lumea din umbra si speculeaza absolut orice oportunitate in favoarea lor si a goanei dupa profituri imense, facute pe spinarea celor multi si ,,prosti".

  Reply
 10. ROMANII SUNT IN NATO SI UE! UCRAINENII INCA MAI TRUDESC CA SERVITORI IN SIBERII DE GHEATA! NU JIGNITI ROMANII…..
  UCRAINENII NEAU DEMONSTRAT CUM SE MANIFESTA OPOZITIA DE STRADA INSTR-UN SISTEM DEMOCRATIC ATUNCI CIND EXISTA PERICOLUL REVENIRII LA TOTALITARISM…II ADMIR PENTRU "LUPTA LOR PENTRU LIBERTATE ATUNCI CIND AU LA GRANITA DE WEST NATO SI UE

  Reply

Leave a Comment.