România adormită

Acum două zile ne-am trezit în singura țară din lume unde furtul comis de funcționarii publici este permis de lege. De două zile România curată plânge, strigă, iese în stradă sau își face bagajele cu inima țăndări.

Cealaltă Românie, cea adormită, dă din umeri și face ce a făcut întotdeauna: înghite, cască și se întoarce pe partea cealaltă. E vorba de România care după aproape douăzeci de ani de guvernare PSD încă nu a făcut legătura între sărăcia ei, mizeria spitalelor, averea potlogarilor și cine i-a condus în timpul ăsta.

Este România lui ”lasă, maică, că toți fură”. Cum ai ieșit din afara orașelor mari, asta e România majoritară. Cea pe care o văd acum în Vatra Dornei și-n satele din jur. De ce e așa?

Cum au ajuns oamenii să accepte furtul ca pe o normalitate, ba mai mult, ca pe o legalitate? Cine face parte din somnul ăsta general?

 • cei formați în comunism care îl văd ca pe o realitate a vieții, pe atunci ca să ai carne în frigider trebuia să încalci legea. Deși totul se făcea pe furiș, pe sub mână, pe sub palton, nimeni nu considera că încalcă cu adevărat legea. Furtul – normalitate;
 • cei formați în comunism care sunt obișnuiți să nu-și folosească mintea când e vorba de digestia știrilor, altfel cum ai fi putut lua în serios Scânteia, ziar ce vorbea de triumf după triumf în timp ce prin țară bătea vântul? Sunt cei ce cred orbește în ce le comunică partidul, chiar dacă azi e una și mâine e exact invers;
 • cei educați de ăștia le împărtășesc valorile;
 • cei care au direct de câștigat. Ce mană cerească este pentru orice funcționar de stat cu atribuții de bugetare, pentru familia și rudele sale, o lege care-l lasă să fure?
 • cei, foarte mulți, care-s scârbiți de politică și cred că alegerea răului cel mai mic nu merită jumătate de oră la patru ani, din timpul lor; cei care cred că între cancer și o durere de măsea nu e nicio diferență;
 • cei care pentru cinci lei în plus vând fără nicio problemă viitorul nepoților.

România adormită nu numai că legitimează clasa politică a ultimului sfert de secol dar și disprețuiește România care se luptă acum în stradă și pentru ea.

 

 

PS. Mă doare efectiv că nu pot fi acolo și plâng la propriu în fața imaginilor din piețe.

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

3 Comments

 1. Ma uitam la poza cu Dragnea de mai sus, ce scrie pe ecusonul acela si cred ca e o greseala. Corect ar fi trebuit sa fie “de legat” nu “delegat”.

  Reply
 2. “cei care au direct de câștigat.” – Ăştia sunt cei mai periculoşi, pentru că au interesul şi influenţa necesare pentru a manipula/antrena restul puhoaielor enumerate de tine. Furuncule sociale ca fraţii Negoiţă – miliardari de carton care finanţează găşti infracţionale (pretinsele galerii de fotbal) – şi ne uşuie din Piaţă cu petarde şi fumigene.

  Reply
 3. “și disprețuiește România care se luptă acum în stradă și pentru ea.” – O dispretuieste, dar in continuare nu ar misca un deget pentru a apara status quo-ul. De-asta puterea poate numai sa ameninte ca “o sa organizeze si ea o demonstratie”.

  Reply

Leave a Comment.