Revelaţia zilei:

Antonescu: Nu e un lucru bun că suntem sub acord cu FMI, înseamnă un handicap. România este o ţară slabă

Neeeeo, SE-Ri-OOOS?! Băi, ce înseamnă să ai un om din ăsta capabil, vizionar, înţelept. Spune lucrurilor pe nume!

noname

Am identificat problema. Acum e pe jumătate rezolvată!

Dar Crin continuă seria dezvăluirilor:
„Suntem într-o situaţie grea, a fi sub acord cu FMI, ceea ce nu li se întâmplă multor ţări din UE”

Într-adevăr, există ţări în U.E. care şi-au achitat datoria către FMI. Ungaria este un exemplu. Dar nu trebuie lăsată impresia că noi, românaşii cheltuitori, am ajuns datornicii Europei. Pentru că este o impresie falsă.
Din punct de vedere al datoriei publice (adică datorie către terţi), România se află chiar în grupa statelor disciplinate. În trimestrul al doilea din 2013, datoria publică a României era de 233 de miliarde de lei, adică 38,5% din PIB. În acest clasament al datoriilor, mai bine decât noi stau doar Luxemburg (23%), Bulgaria (18%) şi Estonia cu o datorie de aprox. 10% din PIB. Poate vine ca o surpriză, dar statul din U.E. cu datoria cea mai mare este Grecia (datorie de 169% din PIB!), urmat de Italia (133,3%), Portugalia (131,3%) şi Irlanda (125,7%).
Oare şi Grecia, Italia, Portugalia şi Irlanda sunt “ţări slabe”?

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

6 Comments

 1. Pai mai degraba de “cat din pib avem datorie” am pune problema “ce-am facut cu banii imprumutati”. Ups, am crescut cheltuielile cu aparatul bugetar!

  Reply
 2. Are dreptate Crin, sa ști.
  Tarile care depind de FMI sint slabe, pentru ca arata doar ca nu sint creditabile. Iar faptul ca sintem printre tarile cu datoriile externe cele mai mici din Europa doar subliniază acest lucru.

  Reply
 3. Dani, atunci când nu ești credibil pe piețele financiare, adică când nu mai poți accesa fonduri în condiții favorabile, devii dependent de FMI. FMI ca și organizație reprezinta mai degrabă o mare frână în dezvoltarea unei tari, pentru ca impune o stare de austeritate. Adio investitii de orice fel, indiferent de directia de dezvoltare. FMI creste fiscalitatea în orice tara, și calcă în picioare orice program social.

  România ar avea nevoie de o finanțare care sa nu-i îngradeasca libertatea de acțiune. Dar din păcate România la ora actuala nu se bucura de credibilitatea necesara pentru a putea accesa și alte fonduri.
  Din acest punct de vedere, putem sa zicem ca tot răul e-n bine, pentru ca astfel nu ajungem sa ne autodistrugem ca și grecii, italienii, portughezii, care nu au știut sa gestioneze împrumuturile.

  Pana la urma lipsa de încredere a finanțatorilor în România, ne protejează pe deoparte de propriile greșeli, și pe de alta parte ne da pe mana unor organizații care ne împiedică să ne dezvoltam și sa creștem…

  Reply
  • Nu începem să ne ferim ca ceauşescu de datorii, nu? N-ar fi mai bine să încercăm să investim în ceva banii împrumutaţi ca să-i înmulţim cumva şi să ne aducă venituri, fie şi ptr a ne plăti ratele şi dobânzile alături de alte cheltuieli?
   În loc să cheltuim împrumuturile pe ajutoare sociale?

Leave a Comment.