Puicana tehnocrată a lui Macovei

Să o cunoaştem pe doamna Laura Ştefan. Foarte probabil, noul Ministru al Justiţiei.

Mi-a plăcut discursul din materialul filmat pentru Al Jazeera. Doamna Ştefan are aura profesionistului coborât de pe scena centrală în rândurile societăţii civile. Ne-ar putea duce cu gândul chiar la modelul sacrificiului personal întru salvarea poporului. Un fel de Batman.

Absolventă de Drept la Universitatea Bucureşti, cu master la Cambridge, îşi decretează eligibilitatea pentru o calificare nemaiîntâlnită pe la noi: expert anticorupţie.
Să vedem. Poate chiar este. Deocamdată, îmi place de doamna Ştefan. Mi-ar fi plăcut şi mai mult, dacă se abţinea să-l pupe cu aşa pasiune ardentă pe odiosul procuror Papici.

Vedeţi ce înseamnă să fii un bun pedagog? Cele două Laure ne orbesc cu strălucirea de amiază. Prima, stăpână la DNA, a doua, viitoare şefă la Justiţie. Iar undeva la apus, pâlpâind leșietic, instructorul Macovei, căţărat pe un partiduleţ de 4% – Un fel de Vadim la bătrâneţe, dar fără carismă.

macovei

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

17 Comments

 1. bine, tot a lui macovei e si asta, ca doar faceau plaja impreuna, au parut deja poze, absolut oribil…
  Dupa anuntul guvernului asta , 2 conluzii:
  -adio, PNL!
  -adio, Codruta!

  Reply
  • Eu sunt împăcat. Oricum nu aveam vreo speranţă de la un guvern făcut pe genunchi în 2 zile de un nene venit din AFARA ŢĂRII.
   De unde ştie Cioloş miniştrii ăştia? Unde a interacţionat cu ei, la Comisia Europeană? A scos nişte nume din pălărie, pentru că revoluţie. Până la urmă, asta s-a cerut. Nu avem de ce să ne fie frică 🙂

  • Ceea ce s-a întâmplat astăzi cu tembela de Guşet, audiată de comisia parlamentară, este odios. O prostie dincolo de orice limită rezonabilă. Faptul că parlamentarii noştri sunt nişte cârpe soioase care, în acest moment, stau şi put, completează tabloul impotenţei naţionale. Falsăm cu graţie la toate nivelurile!
   Vreau să prezint în detaliu toate detaliile. Imediat ce mă pot loga pe site :))

  • Frica? Din cauza lui Guseth la Justitie?
   Voi nu ati vazuto pe Merkel la prima candidatura a ei in fruntea partidului crestin democrat, la alegerile parlamentare din Germania. Toti au facuto terci, femeia nu a legat doua propozitii coerente, a fost coplesita de emotii si avea charme-ul unei femei de serviciu iesind din WC cadre. Partidul ei a bagato in fata la sacrificiu, pentru ca tocmai ce-si pierduse credibilitatea din cauza unui scandal cu finantari ilegale in campania electorala precedenta a lui Helmut Kohl. Astazi este cea mai puternica femeie si al doilea cel mai puternic om din lume, dupa Putin si inaintea lui Obama.

  • Hary, nu fircă din cauza lui Guşet. Aşa, în general. Eu nu cunosc frică :)) Alţii poate o simt. Mie mi se pare o debandadă de conjunctură. O accept şi primesc cu braţele deschise. Nimic nu este absolut bun, sau absolut rău. Sunt total detaşat de orice, dar îmi place să analizez. Repet întrebarea iniţială: De unde a scos Cioloş numele astea?

   Iohannis a zis clar în seara asta: “Am lăsat prim-ministrul să îşi aleagă singur echipa. Nu am intervenit în nici un fel.”

   Deci Cioloş, paraşutat de la Comisia Europeană, a scos numele astea de undeva, în DOUĂ ZILE. Dar de unde?!
   Nu putem să ignorăm logica elementară şi să nu ne punem întrebări normale, sănătoase oricărei democraţii.
   Despre asta este vorba. Dreptul natural şi democratic de a gândi liber şi de a-ţi expune părera. Parlamentarii noştri, legitimaţi prin multe milioane de voturi, au renunţat la acest drept. Nu toţi, dar majoritatea care contează. Nu din frică, ci din lehamite: “Aha, deci tot politicul, aceeaşi mizerie?! Bine, mă, inteligenţilor! Hai, străluciţi. Acum este momentul vostru!”

  • PS: exemplul cu Merkel nu este bun. E la fel cum am spune ca şi Messi si-a dat cu stangul in dreptul la primul antrenament, si uite ce a ajuns! Pe logica asta putem spune ca orice afon care se impiedica in ghete la primul antrenament va ajunge un geniu al fotbalului.

   Ideea cu guvernul tehnocrat era sa punem oameni competenti pe functie. Care este competenţa doamnei Guşet?
   La fel ca dânsa, puteam sa ma calific si eu. Ok, nu am săpat porumbul pana acum. Sunt un tehnocrat. Aş fi fost la fel de inadecvat în reprezentaţie ca si dânsa.
   Veneam si cu chestii in plus: Tânăr, liber, fără legături cu Macovei, Băsescu, politic. Dani Corban ministru! Yeaaaah!

 2. Dani,
  Ciolos in ultimele 4 zile a facut mai mult decat este omeneste posibil.
  Mai precis, a facut un guvern nou, a scris un program de guvernare, a negociat cu partidele. Totul in 4 zile. E normal si firesc sa mai dai rateuri cu unii oameni, nu ai cum sa-i cunosti pe toti de inainte. Asa cum zicea si Iohannis, Ciolos nu a avut sustinerea unui partid politic, nu a avut acces la resurse umane cum au marile partide politice. Cu atat mai mult este de admirat faptul ca a reusit sa formeze o echipa, in asa de scurt timp.
  Cu toate ca Guseth a fost acceptata, el a demiso numind o alta persoana, mult mai pregatita dpdv profesinal. Asta arata ca este in stare sa ia decizii reparatorii rapide. Este o mare calitate manageriala, sa ai curaj sa pornesti la drum fara sa fii 100 % convins de reusita. Putini tehnocrati sunt in stare sa-si asume asemenea riscuri. Ciolos a pornit la drum cu o echipa incropita in timp record, reusind sa ajusteze lispurile din mers. La fel face si cu programul de guvernare. Partea buna este ca o face cu precizie chirugicala.

  Legat de doamna Gusath, eu sunt convins ca are calitatile manageriale pentru a conduce Ministerul Justitiei. Nu a fost numita la ghici. Femeia are referinte manageriale foarte bune si este integra dpdv moral.
  Problema cu ea este ca nu a facut fata presiunii parlamentului, s-a blocat, nu a putut gestiona genul acesta de interogatoriu. Se numeste amatorism in discurs, datorita lipsei de experienta.

  La fel a patit si doamna Merkel cand a aparut in politica mare, impinsa fiind de Helmut Kohl in varful partidului. Singura arma a ei la vremea aceea a fost integritatea morala si capacitatea manageriala. Merkel nu a avut niciun talent orator, nu-l are nici acum. Deci nu vorbim de un Messi la inceputul carierei. Ci de un jucator slab pana la mediocru, dar care are insa calitati de antrenor si manager foarte bune. Discurusurile lui Merkel sunt foarte slabe in continuare. Citeste de pe hartie si o face foarte prost. Sunt multe exemple de genul acesta in politica mondiala.
  Ciolos insa nu a vrut sa riste, pentru ca nu are nici timpul, nici aparatul de PR a lui Merkel. Ciolos a simtit ca doamna Guseth este in acest moment un punct vulnerabil care poate discredita guvernul si a schimbato imediat.

  Legat de partidele politice care au facut un pas in spate. Toate partidele au intrat in opozitie, distantandu-se de guvernul tehnocrat. Strategia lor este sa exploateze greselile guvernului tehnocrat si sa castige capital electoral prin asta. Toti politicienii sunt convinsi ca Ciolos nu va reusi sa faca nimic.
  Sustinerea este doar de fatada, in realitate vor face tot posibilul sa demonstreze ca un guvern tehnocrat nu este niciodata, in nicio imprejurare, o solutie buna pentru Romania.

  Reply
  • Foarte bine că a schimbat-o pe Guseth. Nu putem sti cat de bun manager ar fi fost. Dar stim sigur ca nu avea treaba cu ministerul asta. Sa se ducă manager în altă parte, de ce la Justiţie?
   Nu discursul a fost problema. Nu trebuia sa demonstreze calităţi oratorice. Era nevoie de răspunsuri simple, la obiect, din maximum 4-5 cuvinte. Întrebările au fost elementare. Nu trebuia să dezvolte. Cum altfel putea fi testată de comisie? Întrebări grilă, să încercuiască răspunsul corect? 🙂

  • Da, deacord ca trebuia sa o schimbe. Si eu as fi facut la fel in locul lui Ciolos. Impresia lasata nu a fost buna deloc si riscul de a discredita tot guvernul prea mare.
   Asta insa nu inseamna ca nu ar fi putut sa conduca Ministerul Justitiei, dupa o perioada de pregatire si adaptare adecvata.
   Nu o sa stim niciodata.

  • Cam de atat ar fi avut nevoie, 5-6 luni. Pentru ca nimeni nu are acest timp, a fost schimbata. In mod evident, doamna Guseth nu a fost persoana potrivita, in contextul dat, pentru Ministerul Justitei.

Leave a Comment.