Psihopaţi, sau şarlatani?

 

DOINA IONEL 1Urmărind sirul evenimentelor recente, am dat peste revoluţionarul Oreste Teodorescu, auto-delegat să apere interesele neamului la Pungeşti. Doctorandul, lectorul, scriitorul, editorialistul, actorul si consultantul  Oreste (aşa cum se răsfaţă pe facebook) are talentul să promoveze pe pagina personală cele mai sinistre elucubraţii, slobozite de te miri unde.

Cea mai recentă e despre „cei mai renumiţi astrologi, şamani şi parapsihologi din Rusia”. Care au făcut mare adunare de creiere iluminate, au scuipat în sân, au ghicit în ghiocuri şi ghioace, ajungând la concluzia asta:

“Noul razboi va izbucni cel mai probabil in martie 2014, in timpul Jocurilor Olimpice de la Soci. De asemenea, este posibil ca razboiul sa inceapa la cinci zile dupa incheierea Jocurilor Olimpice”

Ca să fie totul clar, este vorba de noul război mondial, da?

Clica asta de doctoranzi ghicitori în pipi este foarte bine organizată. Îşi promovează cu atenţie noile vedete, probabil au şi departamente de marketing şi PR. Noul superstar promovat este o tanti clarvăzătoare, Doina Ionel (vezi foto.) Şi-a lansat cariera de succes anticipând cutremurele recente din Vrancea. Adică alea zilnice de până în 2 grade Richter. Mai nou, se crede un fel de Hîncu:

“Saptamana trecuta, joi, am primit informatii. Cutremurul va fi mare, va avea in jur de 7, 8 si se va intampla in perioada urmatoare, fie pana la sfarsitul anului, fie pana in primavara. Oricum, va fi iarna, intre orele 3 si 5 dimineata. Am vazut clar. E foarte aproape, il simt cu corpul. Punctele critice vor fi Vrancea, Galati, Buzau si Bucuresti. Unda se duce apoi la deal, spre Moldova si va ajunge pana in Ucraina. Vor fi foarte multe victime. Blocuri intregi din centrul Capitalei vor cadea. Va fi un dezastru. Nu spun asta ca sa sperii lumea, ci ca sa o previn. Vestul tarii va fi protejat”

Nu spune asta ca să sperie lumea, da? Vrea doar să o prevină. Acum că am fost anunţaţi, putem sta până la finalul iernii afară, sub cerul liber, între 3 şi 5 dimineaţa.

Probabil şleahta de parapsiho-şamani se împarte în două tabere: psihopaţi şi şarlatani. Tind să cred că a doua tabără este mult mai numeroasă. Până la urmă, sunt tot un fel de oameni de afaceri şi ei. Vând iluzii şi explicaţii unei anumite categorii sociale. O categorie căreia poţi să îi prevezi nouă evenimente, să le ratezi pe toate şi să ai garanţia că te va asculta şi a zecea oară. O categorie care nu a fost în stare sau nu a avut posibilitatea să descopere lumea prin fizică, biologie, chimie, istorie, geografie. Dar o descoperă prin spiritism…

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

4 Comments

  1. Băi, deci nu te lua de fratele meu Oreste, da? :)))

    Nu știu, îți respect opinia, că nah, fiecare cu a lui, dar mie mi se pare un băiat foarte inteligent, modest, înțelept și, nu în ultimul rând, cu coloană vertebrală. Îl urmăresc cu mare drag de ani buni atât pe el, cât și pe fină-su, Doru Bem.

    Reply

Leave a Comment.