Prostia, boală grea

becali-bolnav10 august 2015 – “Astra Giurgiu va fi noua campioană a României la fotbal.” (LINK)
6 martie 2016 – “Astra Giurgiu va fi un fel de Leicester City – Căţelandrul sănătos într-o cursă de gheparzi șchiopi.” (LINK)

3 mai 2016 – Astra Giurgiu şi Leicester City sunt noile campioane. Şi au câştigat lejer, cu două etape înainte de final.

De remarcat, pe lângă valorosul meu har prevestitor, câteva bizarerii oferite de circul fotbalistic:

Claudio Ranieri este geniul care a preluat Leicester, o echipă sfrijită, chinuită de gândul retrogradării, şi a făcut-o campioană. Într-un singur sezon. Înainte de Leicester, a fost selecţionerul Greciei şi a cunoscut ruşinea absolută: Înfrângeri acasă şi în deplasare cu amatorii din Feroe.

Ultimele trei campionate în România au fost câştigate cu patronii la puşcărie.
Singura asemănare între noi şi englezi – Demonstraţia că banii nu te scapă de prostie. Oricât de mulţi ar fi, prostia va învinge.

Nu poţi să arunci bugete de sute de milioane pe nişte jucători de care au auzit doar familiile lor şi prietenii apropiaţi. Nişte împiedicaţi care au avut ideea reprobabilă să încalţe ghete de fotbal.

Puteai să-l aduci lejer pe oricare, cu 4-5 milioane. Dar ai plătit 50. Pentru că eşti un parvenit paraşutat în “upper class society”. Ai pus mâna pe un club de tradiţie şi nu ratezi ocazia de a-ţi etala întregului regat dobitocia.

Valabil şi pentru campionatul românesc, dar totul la scară redusă. Analfabeţi diletanți care au uitat peste noapte că s-au îmbogăţit ilegal. Confundă înşelătoria cu inspiraţia, norocul cu divinitatea, banii cu inteligenţa. În universul lor meschin, calificarea în furt se aplică tuturor domeniilor.
Astra Giurgiu nu ar fi câştigat vreodată campionatul cu patronul în libertate.

Următoarea campioană a României va fi finanţată tot din spatele gratiilor. Sau va avea un conducător care apare la tv o dată la doi ani – În stilul Dumitru Bucşaru la Unirea Urziceni.

PS: Am avut deosebita plăcere să urmăresc înmormântările transmise live din studiourile emisiunilor sportive. Ziceai că a ieşit campioana României vreo echipă din Ungaria. Sau de tătari. “Campioana fără suporteri!” “Misiune imposibilă în Champions League” “Oare va mai exista Astra şi sezonul viitor?”
Aşa amărăciune am mai văzut doar la Antena3, când a câştigat Iohannis.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

11 Comments

  1. Ai vrea tu oltene, sa ai 1% macar din inteligenta nativa a lui Nea Gigi. Daca nu era Nea Gigi, Steaua juca acuma la matineu ca Rapidu meu. Asa ca comentezi aiurea ca un bulnagiu

    Reply
  2. De-acord, ai stofa de prevazator in de-ale fotbalului, ce este al tau, e pus deoparte, INSA: nu poti compara performanta campioanei Romaniei cu cea a campioanei Angliei din acest an. Sunt diferente mult, mult prea mari incat sa poti face asa ceva.

    In Anglia, din 1992, de cand exista Premiere Leage, si-au impartit titlul doar patru echipe: ManU, Chelsea, ManCity si Arsenal, exceptia facando Blackburn Rovers in sezonul 94-95.
    Care este probabilitatea ca o echipa provinciala, care s-a chinuit cu un sezon inainte sa scape de la retrogradare, care a strans doar jucatori de mana a doua, de la alte echipe, majoritatea libera de contract, sa castige campionatul in care joaca cele 4 mari gigante ale fotbalului englez si european?
    Vorbim de campionatul in care echipele de top castiga peste 100 Mio lire sterline din drepturi TV, cu echipe de top cu bugete (din venituri realizate) de peste 300 milioane EUR per sezon, da?
    Conform caselor de pariuri din Anglia, inainte de inceperea sezonului 2015/2016 sansele ca Leicester sa castige campionatul erau comparabile cu probabilitatea ca Elvis sa fie inca in viata. Nu e banc, ci realitate.

    In contextul acesta nu ti se pare putin deplasata comparatia cu Astra? 🙂

    Reply
    • Comparam prostia conducatorilor de club. Giganti ca ManU, Chelsea, Arsenal, Liverpool, ManCity au fost surclasați de un club-pigmeu 🙂
      Pentru ca au aruncat sute de milioane pe nonvalori.

  3. Foarte proasta comparatie. Sa spui ca politica de transferuri a cluburilor mari din Anglia e bazata pe prostie, argumentand cu performanta Leicesterului, este o si mai mare prostie. 🙂
    Marile cluburi nu cumpara jucatori nevalorosi, iar faptul ca cheltuie mai multi bani pe transferuri decat echipele mici este pentru ca-si permit. 🙂
    Nu poti sa dai exemplu performanta Leicesterului (care este o exceptie incredibila de la reteta de succes din fotbalul modern) si sa compari fenomenul cu campionatul autohton si prostia patronilor romani. Poti sa o faci insa nu fara sa dai in ridicol… 🙂

    Reply
    • Foarte bine că îşi permit. Dar dacă tot irosesc bugete de sute de milioane, să îşi facă echipă competitivă. Să plăteşti sume imense pe jucători care nu confirmă nu înseamnă “reţeta succesului”.
      Dacă vrei, îţi fac o listă cu zece jucători cumpăraţi de marile cluburi engleze în ultimii 2 ani. Fiecare mai scump de 20 mil. şi cu toţii mediocri, jucători de umplutură. Au venit din postura de anonimi, nu au surprins în vreun fel şi acum sunt deja pe picior de plecare. Bani aruncaţi pe ferestră fără nici o logică.
      În campionatul Angliei se întâmplă nişte anomalii în ultimii 3-4 ani. Fie sunt proşti, fie spală bani. Alte explicaţii mă depăşesc 🙂

    • Uite, doar ce a făptuit van Gaal la ManU în ultimii 2 ani:
      37 mil euro pentru Ander Herrera de la Bilbao (mijlocas de umplutura)
      32 mil euro pentru Memphis Depay de la PSV (atacant – a marcat 2 goluri tot campionatul). Nu poti plati banii astia pentru un jucator de la PSV; este impotriva firii, impotriva oricarei logici.
      Îl cumpără pe Di Maria în 2014 cu 76 mil.
      Îl vând pe Di Maria în 2015 cu 56 mil.
      Bucuroşi de afacere, în 2015 plătesc pentru marele Schneiderlin de la Southampton 32 mil.
      Ce e asta? Nu prostie?

    • “Să plăteşti sume imense pe jucători care nu confirmă nu înseamnă “reţeta succesului”.”

      Nu am spus asta. INSA daca este sa ne uitam in Anglia, marile echipe care fac transferuri scumpe au castigat de fiecare data campionatul (din 92-93 pana astazi), exceptiile fiind doar Blackburn in 95 si acum Leicester.

      Evident ca nu de fiecare data marile cluburi fac transferuri reusite si ca uneori sunt foarte neinspirate. Manchester este un exemplu bun de neinspiratie in ultimii ani, de cand nu mai antreneaza Ferguson echipa. Transferurile nu sunt facute insa de patroni (cu mici exceptii desigur), ci se merge pe mana managerului, care impreuna cu o echipa de scouti stabilesc ce jucatori se potrivesc in conceptul de joc al echipei de antronori. Uneori reteta aplicata nu da roadele asteptate.
      Din fericire as spune, pentru ca daca de fiecare data ar decide suma investita, sportul si-ar pierde farmecul.
      Cu toate acestea insa, exista un pattern evident: echipele bogate, care fac transferuri scumpe, castiga mai multe trofee decat echipele mici, care nu-si permit sa cumpere jucatori si antrenori valorosi.

      “În campionatul Angliei se întâmplă nişte anomalii în ultimii 3-4 ani. Fie sunt proşti, fie spală bani.”

      Care anomalii, Dani? ManU este o anomalie, insa aceasta anomalie are un nume, Van Gaal. Din sezonul viitor se vor schimba lucrurile. ManU va continua sa cheltuie multi bani in jucatori mai mult sau mai putin valorosi si va redeveni o forta in Anglia si in CL.
      Iar faptul ca in acest sezon toate cele 4 mari echipe din Anglia au avut un sezon prost, este o exceptie extrem de rara.
      Se intampla insa si de aceea este frumos fotbalul. Ca se intampla si lucruri neprevazute.

      Sa vorbesti insa de prostie la modul general comparand fenomenul cu ce se intampla in Romania, arata doar cat de provincial gandesti si asta m-a surpins putin, trebuie sa recunosc…:)

    • Nu am comparat fenomenul fotbalistic de la noi cu altul. Al nostru este unic, se stie.
      Uite ce am scris:
      “Singura asemănare între noi şi englezi – Demonstraţia că banii nu te scapă de prostie. Oricât de mulţi ar fi, prostia va învinge.”
      Sezonul ăsta, în Anglia, prostia a învins. Să pierzi titlul în faţa lui Leicester se traduce în prostie. Nu poate fi vorba de miracole, de întâmplări, de noroc. Se joacă 38 de etape în Anglia. Noroc sau ghinion poţi avea un meci, nu 38.
      Şi nu este vorba doar de “anomalia ManU”. S-a întâmplat ceva la toate cluburile de top din Anglia.
      Chelsea plăteşte vreo 30 mil. pentru un jucător de la Augsburg!
      Augsburg?! Chiar era nevoie de asemenea bani pentru a convinge un club de statura lui Augsburg?
      Liverpool plăteşte 37 mil. pentru un jucător de la Hoffenheim.
      În total, Liverpool a cheltuit peste 200 mil. sezonul trecut, doar pe transferuri de jucători! Rezultatul: Au ajuns o echipă de mijlocul clasamentului.

  4. “Singura asemănare între noi şi englezi – Demonstraţia că banii nu te scapă de prostie. Oricât de mulţi ar fi, prostia va învinge.”

    Fix de aceasta asemanare m-am legat, cand am spus ca e deplasata si lipsita de fond. Sa pierzi titlul in fata Leicesterului nu se traduce in prostie, ci in neputinta profesionala.
    Si da, in ziua de astazi este nevoie sa dai foarte multi bani oricarui club din Bundesliga, daca vrei sa transferi jucatori care joaca bine in Germania. Clauzele de reziliere sunt mari si cluburile din Germania stau bine financiar. Fotbalul german este in acest moment poate cel mai sanatos dpdv financiar si in acelasi timp cel mai spectaculos din Europa. Plus ca are cea mai mare medie de spectatori la meciuri din Europa, peste Spania si Anglia. In acest context, nici transferul lui de Bruyne de la Wolfsburg la City pentru 70 Mio EUR nu mai e o surpriza si perfect justificata, in conditiile actuale de piata.

    Singura problema real existenta in Anglia, (acest fenomen insa nu este de ieri de astazi, ci persisita de cateva decenii incoace), este strategia gresita la nivel de echipa nationala. In Anglia nu se promoveraza tinerele talente autohtone, in sistemul actual un jucator tanar din Anglia nu are nicio sansa sa joace inainte de 24-25 de ani in echipa mare. Binenteles sunt si exceptii, insa ele sunt extrem de rare.
    Cluburile nu sunt stimulate sa creasca jucatori in pepinierele proprii, cum se intampla in Germania, Spania, Belgia, Olanda si Franta. Federatia engleza de fotbal nu are o strategie nationala la care sa adere toate cluburile din ligiile superioare.

    Cluburile bogate din Anglia prefera sa cheltuie multi bani pe jucatori gata formati si sa urmareasca succesul imediat, decat sa investeasca in cresterea talentelor urmarind un succes pe termen lung, de pe urma caruia sa profite si fotbalul englez.
    Asta se intampla pentru ca in Anglia marile cluburi sunt privatizate si tranzactionate la bursa. Majoritatea sunt in maini straine care nu dau doi bani pe promovarea talentelor autohtone, ci urmaresc doar rezultatele imediate.
    Din nou insa, nu putem vorbi de prostie, ci de interese bine calculate si cantarite, care pot sta in anumite cazuri in calea performantei la nivel inalt.
    In general insa, echipele cu finantari importante de la patroni darnici, au mai mare succes in Premiere Leage si in CL decat cele cu bugete mici. Cele mai bune exemple in Anglia sunt Abramovici cu Chelsea si Mansour cu City. Ambele cluburi au pierdut mai multi bani din tranferuri decat au castigat, insa si-au atins si obiectivele propuse si patronii lor sunt multimiti. Cine suntem noi sa-i judecam facandu-i prosti, doar pentru ca cheltuie mult prea multi bani, de multe ori aiurea?

    Eu consider ca fotbalul are de pierdut de pe urma acestor miliardari dispusi sa cheltuie atatia bani pentru castigarea unor trofee. Nu din cauza prostiei lor, ci din cauza puterii lor financiare care distorsioneaza sportul in general si fotbalul modern in special.

    In anii viitori insa ma astept sa se mai schimbe modul acesta de a actiona pe piata de transferuri, nu pentru ca ar fi o prostie, ci pentru ca diminueaza sansele celorlalte echipe active pe piata de transferuri si distorsioneaza si chiar distruge ideea de sanse egale si acces la performanta pentru toate cluburile necotate la bursa.
    Practic exista deja niste reglementari numite financial-fairplay care interzic patronilor cluburilor bogate sa crediteze si sa capitalizeze cluburile la nesfarsit. Practic sunt interzise imprumurile nerambursabile si dincolo de limitele creditarii firesti. Cluburi cu datorii mari, nu vor mai putea accesa fonduri pana nu-si revin financiar.

    Reply
  5. O ardeti prea elitist, prea in basini, prea studenteste. Lasati harfele astea frate. Ce-are campionatu nostru? Campionatu nostru e cel mai frumos. Io urmaresc divizia c, cea mai tare . Unde iti mai iei bataie si pe teren si in vestiare? Cand a jucat FC Aninoasa cu Afumati, pt ca i-au batut pe teren, dupa meci, mardeiasii interlopi mana-n mana cu primaria, au intrat in vestiare dupa meci si i-au snopit inca o data in bataie pe jucatori. Ce e mai tare decat asta? Nimic :))

    PS. Corbane, magroane, da-i click pe numele meu daca vrei sa te vezi cum erai acum 5 ani, sa-ti aduci aminte ce smecher erai :)) Stateai langa Guta si Salam la un chef si spargeai seminte, intr-un tricou gri. Ce smecher erai :)) Ce-ai fost si ce-ai ajuns :))

    Reply
    • Ba Frigengard, cand facem si noi o shaorma de tatar?

      Tu stii ca in timp ce stateai pe la parnaie sau nus pe ce planeta, rapit de OZN-isti, bulangiul ala m-a banat de nu mai pot posta deloc cu nickul real?
      Asa ma aperi tu? Ca parca te bateai in piept cu blocul de granit ca daca se ia cineva de mine nu mai aude manele.

      Ia invita-l mata in prcul Operei si depune un pic de munca de convingere in sensu asta ca ma supar.

Leave a Comment.