Pensionarii-s dracu gol

De fiecare dată când cineva spune ceva, orice, rău despre pensionari, sar o trupă de ipocriți să-ți spună că ar trebui să-i înțelegem (zic că-s ipocriți pentru că puși față în față cu un turbat octogenar nesimțit n-ar manifesta niciun strop de simpatie) pentru că au avut o viață grea și societatea îi marginalizează și sistemul își bate joc de ei și așa mai departe.

Apoi veșnicul – așa vorbești tu despre bunicii tăi, despre părinții tăi? Nesimțitule, prost crescutule (ironia…).

Primii acreditează cumva ideea că viața lungă și bătrânețea te face automat un rahat agresiv, nesimțit și de părere că după 70 de ani ai dreptul să te comporți cum vrei în societatea iar societatea e obligată să se comporte cum vrei tu. Secunzii bagă automat fisa că bunicii tăi sunt exact ca ăia despre care vorbești și, cum nimeni nu-și poate imagina bunicul așa, greșești grav.

Pentru mine lucrurile stau așa:

– generația actuală de pensionari este generația educată în totalitate de comunism și asta se vede de la kilometri și nu, nu e un lucru bun; comunismul a instalat un primitivism în gândire, o lipsă acută de solidaritate, un impuls de turnătorie și bârfă și o generală lipsă de înțelegere a celuilalt;

– vârsta nu te face automat un dobitoc îndreptățit la cea vrea mușchiul tău, ci potențează un comportament deja existent și mai taie din inhibiții la niște porniri pe care le-ai avut deja. Când vezi un bătrân de ăsta și-ți închipui că a fost un om ultra-educat, civilizat, politicos și distins toată viața până la 60 de ani, ești pur și simplu idiot. De fapt a fost o mârlă împuțită cu un pic mai multă frică de consecințe ca să aibă manifestările alea;

– aproape niciun bunic nu este așa, pentru că foarte puțini bătrâni se comportă în familie la fel ca în societate. Când ți-a dat ultima oară bunicul o cârjă în cap  pentru că ocupai traseul spre frigider?

– sistemul marginalizează numai bătrânii? presiunea pusă pe tineri în momentul ăsta și modul în care sistemul îi face să orbecăie în gol e exponențial mai mare. Da, dacă te referi numai la sănătate, vârsta face ca segmentul ăsta să fie cel mai lovit de mizeria sistemului nostru, pe de altă parte nu e ca și cum restul sunt imuni. Sistemul nu face diferențe, iar mizeriile lui nu-s mai mari pentru venerabili.

– generația despre care vorbesc, tot ca o consecință directă a educației comuniste, nu a simțit nicio clipă nevoia să-și pregătească cumva viitorul. Pensia era privită de toți (și de mulți luată înainte de vreme) ca o scăpare din munca de sclavi (o să vedeți la ei percepția generală c-au muncit de-au rupt chiar dacă povestesc cu nonșalanță de un program care azi este de neînchipuit la stat darăminte la privat) și ca pe un prag de trecere într-o lume lipsită de griji unde statul te ține.

Nu s-a gândit unul că statul nu o să-l țină mai bine decât l-a ținut când muncea ba chiar pentru mulți e un șoc de neînchipuit – eu am muncit toată viața, de ce nu mi se dă tot ce am visat, o retragere liniștită? Pentru că nu mai produci e răspunsul pe care orice om întreg la cap l-ar da, iar dacă nu mai produci cum să te aștepți să primești mai mult decât atunci când o făceai?

Cumva nu fac nicio corelație între nu-mi permiteam mare lucru când aveam salariu și o să-mi fie greu la pensie, când nu o să mă mai descurc pe lângă (pe sistemul comunist al trocului cu produse furate de la muncă). Nu este vina societății că ei nu fac corelația asta, nu este vina celor care plătesc taxe și pentru ei, viața ți-o faci singur, nu există un punct în care totul să ți se cuvină automat decât dacă ți l-ai creat tu singur, cât timp mai puteai;

Așa că nu, exact cei care urlă în gura mare că le știu pe toate pentru că au trăit mai mult și că au înțelepciune cât 15 tineri, exact ăia care te fac nesimțit dacă nu te ridici în secunda doi să le cedezi locul, exact ăia n-au absolut nicio scuză pentru comportamente agresive, mizerabile, nesimțite și pline de venin. Bădărănii boșorogi au fost bădărani toată viața iar faptul că-s bătrâni nu înseamnă că pot să calce pe oricine, mai mulți ani de mărlânie pe pământul ăsta nu-s un merit ci o rușine, iar societatea nu le datorează cât cred ei de cuviință ci ceva porporțional cu cât au produs efectiv.

Iar bătrânii demni și calzi pe care-i ridicăm pe statui sunt exact la fel de puțini ca salariații demni și calzi și educați și muncitori și politicoși și omenoși și faini din societatea noastră.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

5 Comments

  1. Nu exista nimic mai urat decat batrani badarani. Mi se rupe inima cand vad un necioplit din asta la 75 de ani care nu are loc de propria persoana. Mi-e rusine mie de rusinea lui…

    Reply
    • Așa e și la mine, când dau peste un bădăran în putere mă enervez și atât, când dau peste unul din ăsta, odată cu enervarea vine și o jenă puternică.

    • Cand spui Bucuresti cam la asta te astepti…:)..tiganie, marlanie, nesimtire, tupeu = mitic…e un mod de viata..:)

    • Si “fibra de meltean” a romanului de unde vine, daca nu din lipsa de educatie civica? Sau tu consideri ca meltenismul e hardcodat la romani in codul genetic? :))

Leave a Comment.