Pârjoalele bunicii

De vreo zece ani de zile tot încerc să găsesc secretul pârjoalelor moldovenești, așa cum le făcea bunică, de se topeau în gură și nu mă mai săturam să le-nfulec imediat ce ieșeau din tigaie deși mă ardeau pe buze de numa numa.

După ce am încercat vreo câteva mii de rețete și rețetuțe, care mai de care mai păzite și mai lăudat, tot nu am reușit. Cred însă ca am prins până la urmă ideea și la vară am de gând să readuc respectiva capodoperă culinară, dispărută acum, în farfurii.

Secretul trebuie să fie nu unul ci chiar două. Primul ar fi ca legumele să fie abia atunci scoase din grădină ( striga bunica la noi ce să-i culegem și noi i le dădeam prin geamul de la bucătărie de unde ajungeau direct în tigaie) și am să am grijă să fac exact la fel când voi mai încerca.

19 parjoale moldovenesti 1

Al doilea cred că are legătură cu zgârcenia. După câte am gustat eu, niciunele nu având moliciunea copilăriei, tare îmi vine să presupun că pârjoalele alea vedeau carne doar așa din fugă și mai mult avea verdețuri, ou și pâine înmuiată-n lapte.

25 muratura valaha

Da, la anul sigur reînvii pârjoalele bunicii și le mai sting din fierbințeală cu o murătură răcoroasă din beci…

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.