ANAF-ul trebuie să moară

Sau să ardă. Iar din cenuşa-i puturoasă, un pui de Phoenix să răsară.

De un an şi jumătate am început să interacţionez cu structurile fiscului din România. Pentru un amărât de PFA, trei lulele, trei surcele, floare la ureche. Am citit legile care mă privesc, m-am documentat, m-am aşezat conştiincios la coadă, să completez declaraţii şi să plătesc taxe. Simplu, nu?

Eh, pă dracu. Doar vorbim de ANAF.

Cei care au PFA-uri (şi nu numai) probabil au auzit de declaraţia informativă 392. Este o declaraţie ce trebuie depusă la ANAF până cel târziu mâine, 25 februarie. Nu îţi calculează nimeni nici o taxă în funcţie de respectiva declaraţie. O depui doar pentru a ajuta fiscul să îşi facă un bilanţ cu plătitorii şi neplătitorii de TVA. Ar putea să facă asta şi fără să îţi dea ţie teme suplimentare, dar na. Dacă lucrătorii ANAF vor totul mură-n gură, de ce să nu le facem noi, contribuabilii, şi munca lor?
Continue reading

Pirateria, salvarea unei generații

La noi internetul zboară. Zboară așa de sus că lasă în urmă bandwith-ul din țări mult mai bogate, mult mai civilizate, mult mai moțate decât a noastră.

Și nu numai asta zboară. Românul stăpânește IT-ul ca nimeni altul. Și nu vorbesc despre zecile de mii de tineri profesioniști în domeniu, singurii care primesc constant salarii decente în economia noastră, ci de românul de rând. Să bage un windows, sa scoată un torrent, să folosească un soft spart, să învețe rapid și intuitiv o aplicație care-i trebuie, sunt lucruri banale pentru extrem de mulți dintre noi.

Internetul, IT-ul în general, sunt unul dintre puține lucruri care au scos România din budă, care i-au făcut românului viața mai ușoară, mai frumoasă. Iar asta, fără să ne ascundem după deget, se datorează, tam-tam-taram, pirateriei.

Fără piraterie și fără goana după fișiere mai mari decât un text, o poză și-un mail, rețelele noastre de cartier, cele care au pornit internetul pe drumul de mare viteză de acum, ar fi rămas să numere netul în kilo.  Continue reading

Steaua – Rapid

oaie cioaraSa nu mai aud vreun cârcotaş spunând căcampionatul nostru nu are valoare. Liderul autoritar, Steaua Bucureşti, a fost învins pe teren propriu de Rapid Bucureşti, cea mai slabă echipă din prima ligă.

Şi când spun “cea mai slabă echipă din prima ligă”, nu o fac din răutate puerilă. Matematic, până la meciul de ieri, Rapid Bucureşti era cea mai proastă din curtea şcolii. Cele mai puţine puncte dintre toţi mocofanii curţii.
Continue reading

Bere şi carte La Boheme

Evenimentul a fost pe gustul meu. La fel au fost şi cei 3 litri de Terapia Platin care scot atât de bine fundul în evidenţă:
IMG_2324
Sala a fost plină, s-a râs în hohote la cartea lui Vlad. Actorii, Malu şi Eliza, top–notch. Au citit din Povestiri de sub papuc, spre deliciul fanelor urcate pe mese. Şi au improvizat pe alocuri, inclusiv în deschiderea evenimentului. Atunci când Malu a spart gheaţa cu o glumiţă despre afinităţile autorului faţă de împrietenirea prin telefon.
Continue reading

De sub papucul nevestei

Democraţie – sistem ce se bazează pe dreptul la opţiune. Intr-o căsnicie democraţia este sistemul în care ai opţiunea să vrei exact ce spune nevastă-ta”

Oglindă– dispozitiv de belit ochii în el, care reflectă gingăşia şi frumuseţea ei şi dacă nu o reflectă e vai şi amar de fundu‘ tău, că îi scoţi păr alb în cap cu stilul tău de măgar şi o îmbătrâneşti într-un an cât alţii-n zece. Porcule!”

Poşetuţă – sac fără fund în care se găsesc o sumedenie de dispozitive de neînţeles pentru noi, dar deosebit de utile pentru ele:medicamente pentru toate bolile pământului, oglindă de belit ochii în ea când deschizi din întâmplare sacul, gloss de buze, agendă goală, zece perechi de chei, inclusiv de la casa bunicii care s-a dărâmat în ′79, fiecare cu două brelocuri, multe pixe în caz că odată şi odată are chef de scris în agenda goală, portofele, telefoane, cremă de mâini de zi şi de noapte, cremă de picioare de zi şi de noapte, cremă de corp de zi şi de noapte, o pereche de chiloţi de Continue reading

România – Dubai via Halep

foto Reuters halepSimona Halep câştigă Dubai Duty Free după o finală superbă, terminată chinuit. Adversara Pliskova s-a agăţat de fiecare minge, epuizând-o pe Simona spre finalul setului secund. Atunci au început să se audă urletele de luptă, gemetele încărcate de ambiţie şi efort. O partidă tensionată, dar cu final fericit. Şi demonstraţia că Simona geme mai natural şi mai înălţător decât Sharapova.

Ceremonia de premiere a fost un mozaic de culori, voci, sentimente, credinţe. Pe măsură ce familia regală a Dubaiului era invitată pe teren, în tribune fluturau steagurile roş-galben-albastre şi se cânta “România, România, ole, ole, ole”

Pentru ca tabloul expresionist să fie complet, organizatorul turneului acordă un interviu, înfofolit într-un hijab sobru. Iar la final, din spatele veşmântului islamic, ridică privirea şi salută publicul printr-un epatant “God bless Dubai!
Continue reading

Noul app – Clinica de Bere

Am lansat ieri in The Note Pub din Timisoara noua aplicatie a Clinicii de Bere.

App-ul iti spune unde poti savura/cumpara Terapia (localizare pe harta) si te notifica daca te afli intr-un loc (sau in apropiere) unde se gaseste sau serveste berea noastra.
De asemenea poti sa-ti comanzi tratamentul acasa, direct din aplicatie. Pentru cazul in care vrei sa ne citesti gandurile, am prevazut un buton care iti incarca articole de pe reactii.ro. Mai avem si o sectiune de jocuri (poate chiar cu premii), dar care va fi disponibila in curand…:) Continue reading

Printre pisici

Printre pisici este o carte mai neobisnuita, scrisa de un autor si mai neobisnuit. Din toate punctele de vedere. Inca nu mi-am dat seama cand glumeste sau cand vorbeste serios. Pare sa fie tot timpul high, cam genul lui Freigedank atunci cand ne povestea de extraterestrii. Autorul se semneaza Motanulpescar Sauwhatever. Continue reading

Friptura de porc

Aşa arată friptura de porc “Cochon Délicate”

friptura de porc

Aceasta este varianta cochon-aigre, cu extra zeamă de lămâie. Secretul reţetei se află în sosul dani-fantastique, folosit pentru înfrăgezirea cărnii. Sosul conţine 150 g smântână, 30-40 g unt, zeamă de lămâie din belşug, sare, piper, cimbru.

Friptura de porc se lasă aproximativ 30 de minute, la foc mic, într-o tigaie acoperită. Se adaugă sosul şi se lasă la foc mic încă 10 minute.

Garnitura poate varia. Recomand totuşi amestecul de legume sau cartofii înăbuşiţi, foarte puţin rumeniţi.

Poftă bună!