Outliers – the story of success / Malcolm Gladwell

Nu e vorba de literatură aici așa că n-are rost să ne aplecăm asupra stilului în care a fost scrisă sau a valorii beletristice. Cartea rămâne o lectură plăcută datorită construcției logice clare și a studiilor de caz foarte interesante și convingătoare în susținerea ideii autorului.

Outliers este despre oamenii excepționali ai vremurilor noastre, cei care au reușit în viață la un nivel mult deasupra celorlalți și arată extrem de clar că ce opinia generală consideră personalități geniale (indiferent că e vorba de geniu în sport, muzică, afaceri sau IT) sunt de fapt și rodul unor factori externi.

Așa explică autorul datele ce grupează aceste personalități într-un mod total improbabil. De la de ce majoritatea avocaților de primă ligă pe consultanța de afaceri sunt evrei până la de ce numele care au scris istoria IT-ului sunt născute cam în același timp, Gladwell vine cu explicații clare și argumentează ideea unor avantaje la start pe care acești excepționali le au, pe lângă calitățile lor native, viziunea și munca prin care au reușit.

Luăm un mic exemplu de construcție de acest fel. Când autorul s-a uitat în liga de hockey la numele celor mai valoroși jucători de-a lungul timpului a văzut ca datele lor de naștere pică în cam aceleași doua luni ale anului.Să vezi un procent covârșitor de jucători istorici născuți în aceeași șesime de an este un lucru ce contrazice bunul simț, ar fi normal ca talentul să vină din orice perioadă a anului doar nu sunt două luni în care cumva se nasc genii ale hockeyului…

Și atunci Gladwell se uită spre procedura de selecție și explicația apare foarte clar. Probele pentru intrarea în circuitul de hockey pentru ”pitici” se țin la finalul anului. Cei născuți la începutul anului vin practic cu 9-10 luni avans față de cei născuți pe finalul anului cu aceeași vârstă. La 5 ani, avantajul de putere, experiență, abilitate fizică în general dată de cele 9-10 luni înseamnă lejer un 17%…

Și uite așa foarte simplu cei născuți la începutul anului vor intra în proporție covârșitoare, cei născuți pe final mai au de așteptat un an. În anul ăla, primii vor beneficia de antrenament la nivel pro, pe când ceilalți se vor antrena cum au făcut-o și până atunci, cu tata și copii vecinilor. Diferența de abilitate și cunoștințe hockey-istice va spori și mai mult în acele 12 luni.

Mai târziu, când se face selecția pentru grupa mare, lotul național și așa mai departe, cine va intra? Cei care au avut acel an în plus și doar câțiva dintre ceilalți, puținii care au reușit să recupereze diferența creată de sistem. Și uite cum, mai organizând o etapă de selecție în vară, federația de hockey și-ar dubla cantitatea de talent de unde să aleagă, pentru că ar intra și cei născuți pe finalul anului, dar care la același număr de luni ar fi exact la fel de buni ca cei născuți cu 8-9 luni înaintea lor…

Despre asta e cartea și e fascinant cum se leagă lucrurile și prezența acestor stele în domeniile lor de niște împrejurări sociale care le-au dat acel start mai bun.

 

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

Leave a Comment.