Olimpiada de prostie, faza pe spitale

spitalÎn urmă cu aproximativ 13 ani, am avut ghinionul să ajung pe masa de operaţie a Spitalului Judeţean Vâlcea. Nimic grav, o bucată de os ruptă din zona cotului. Am avut totuşi emoţii, pentru că la acea vreme, în Spitalul Judeţean Vâlcea se MUREA pe capete din cauza operaţiilor de apendicită. La câteva zile după intervenţia chirurgicală, rana se infecta şi pacienţii (în general copii) erau răpuşi de septicemie.

Eu am avut noroc. Însă, nu voi uita vreodată metoda prin care mi-au scos tijele, acoperite parţial de os, la o lună după operaţie: Intervenţia s-a făcut “pe viu”. Am fost legat cu sfori de o targă ponosită, faţa mi-a fost acoperită cu un prosop şi o asistentă mai tinerică mă mângâia delicat pe cap, şoptind insistent: “Gata, pui, gata. Şşşş! Încă puţin şi e gata.”

Acum, în anul de graţie 2015, aflu că spitalul respectiv a fost amendat cu 176.000 RON de Casa de Asigurări de Sănătate.

Motivul? În Spitalul Judeţean de Urgenţă Vâlcea nu există medicamente. Nici în urmă cu 13 ani nu au fost, altfel nu s-ar fi zgârcit medicii la o amărâtă de anestezie.
Şi ce faci dacă nu ai medicamente în spital? Le spui pacienţilor să facă rost din altă parte, singuri. Altă soluţie nu există. Te duci la farmacie şi îţi cumperi sau suferi în continuare. Până mori.

Ce s-a schimbat în ultimii 13 ani? Zilele trecute, spitalul a primit amendă. Spitalul care primeşte bani de la Statul Român a fost amendat de Statul Român. Pentru că nu a primit medicamente de la Statul Român. Ce este mizeria asta?!
Statul Român.

Statul îşi dă singur amenzi, plimbând aiurea nişte bani dintr-o mână în alta. În continuare, în spitale nu sunt medicamente. Pentru că nu sunt bani.

Dar staţi liniştiţi. Avem creştere economică şi atât de mulţi bani la buget încât putem să scădem taxele. Normal că rămân bani nefolosiţi la buget. Pentru că Sănătatea, Educaţia, Cultura şi alte ministere dintr-astea de umplutură sunt plătite în alune.

Zburător, versificator şi prozator amator
Cărţi publicate: Povestiri de la Olanu şi Introspecţiile unui cocoş

2 Comments

Leave a Comment.