Oktoberfest – Kitschul berii Timisoreana

Inainte de toate, doresc sa precizez cateva lucruri.
Sunt nascut in Timisoara, etnic german, am emigrat cu familia mea in Germania in anii ‘80 si m-am intors in Timisoara in 1995.
Am trait in Germania 10 ani, am fost in fiecare an la Oktoberfest in München, unde nu numai ca am descoperit berea buna dar m-am si indragostit de ea.
Atat de tare, incat am decis sa infiintez, impreuna cu alti prieteni de-ai mei, o fabrica de bere in Timisoara. De mai bine de trei ani de zile, producem Terapia in Timisoara, pentru timisoreni. Cu un oarecare succes.

Berea Terapia este singura bere locala, care este produsa dupa legea puritatii germane si care este servita proaspat, fix asa cum paraseste tancul de maturare: nefiltrata si nepasteurizata.

Am specificat aceste lucruri, ca sa nu fie dubii cu privire la calitatea mea de comentator al acestui eveniment, desfasurat pentru prima oara in Timisoara, numit sugestiv “Oktoberfest”.

In aceste zile, mai exact din 16-19.10.2014, in Timisoara se desfasoara asa numitul Oktoberfest, organizat de Clubul german de afaceri din Brasov (Deutscher Wirtschaftsclub Kronstadt – DWK), in cooperare cu clubul economic german din Timisoara (Deutschsprachiger Wirtschaftsclub Banat – DWC).
Oktoberfest Romania se doreste a fi o replica a vestitului festival de Bere din München, care este cel mai mare si faimos din lume.
Oktoberfest Romania a fost inititat de presedintele DWK din Brasov, dmnul Werner Braun impreuna cu cativa prieteni din Forumul Democrat German din Romania. Povestea lor o puteti vedea aici: https://www.youtube.com/watch?v=BPdy9yAISow

In mod evident, nimeni nu se asteapta de la o replica, oricat de buna ar fi ea, sa se ridice la inaltimea originalului. Prin urmare, Oktoberfest de Romania, editia Timisoara nu are cum sa concureze cu vestitul festival din München, la capitolul traditie, marime, amploare.
Dar macar sa semene, macar sa aduca a ceva, sa aminteasca de Oktoberfest, ar trebui totusi, nu-i asa? Pentru ca altfel, ce sens ar avea sa-l numeasca organizatorii germani asa?

Da, asa am crezut sau mai degraba am sperat si eu. Dar nu a fost sa fie asa. Am sa explic si de ce.

1. Oktoberfest München, este un festival al berii, la care pot participa DOAR fabrici de bere din München, care produc bere locala, dupa legea puritatii germane. Dar nu orice bere, ci un sortiment special, care se vinde exclusiv in cadrul acestui eveniment. Este vorba despre o bere de tip Oktoberfest, care contine cel putin 13,5 grade Plato, ceea ce inseamna ca este mai “tare” (ca. 6-7 / vol alcool) decat o bere “normala” (4-5 % vol alcool). In München se promoveaza berile locale, produse special pentru eveniment.

La Oktoberfest Timisoara, a putut participa DOAR Timisoreana si alte cateva branduri din concernul sud-african (SAB Miller) de care apartine, gen Grolsch si Ursus.
Singura bere produsa in Timisoara, fabricata dupa legea puritatii germane, chiar de un etnic german din Timisoara, nu a fost invitata sa participe la Oktoberfest.
Am intrebat de ce si mi s-a raspuns ca Timisoreana este sponzorul oficial al evenimentului si ca poate la anu’… 🙂 Vorba lu Iohannis: ghinion…
Nici o bere vanduta la Oktoberfest Timisoara, nu are treaba cu acest oras sau cu legea puritatii germane.
In Timisoara, organizatorii nemti, bine adaptati la valorile locale, promoveaza o singura fabrica de bere, care nu mai este locala de mult, ci apartine de un concern international.

Oktoberfest Timisoara este inca un festival de bere Timisoreana. Excelent!!!

2. Deschiderea festivalului, parada, este inca o trasatura comuna intre cele doua Oktoberfesturi.

La München, exista o parada a fabriciilor de bere participante, o parada a costumelor populare precum si a numeroaselor asociatii si organizatii culturale locale, cu fanfarele corespunzatoare, care alegorice etc…. Festivitatea de deschidere este transmisa la TV in direct, de numeroase posturi locale, nationale si internationale. Pentru cei interesati de asa ceva, recomand festivitatea de deschidere din acest an difuzat de Bayerischer Rundfunk.

deschidere_paradaLa Timisoara, organizatorii de la clubul german de afaceri, au anuntat o deschidere bombastica, cu care alegorice, cu personaje bavareze, cu fanfara. Pentru buna desfasurare, au fost restrictionate de la trafic, cateva strazi importante. Rezultatul a fost acesta.

In mod clar, nimeni nu se astepta la o deschidere asemanatoare cu cea din München, insa nici la asa ceva atat de penibil si injositor la adresa bavarezilor si a culturii Oktoberfestului, cum am vazut in Timisoara, nu m-am asteptat si nici nu am crezut ca este posibil sa se intample.

Carele “alegorice” erau de fapt trasuri retro, care transportau probabil sponzorii, una dintre ele facea reclama la Selgros, cateva fete tinere, imbracate dupa ureche in costume populare bavareze (Dirndl), fanfare lipsite de orice urma de autenticitate. Ceva mai provincial si kitschos decat aceasta deschidere la Oktoberfest Timisoara, eu nu am mai vazut. Pana si festivalul berii Timisoareana de la stadion, este mai autentic, macar la acel festival nimeni nu are pretentia sa para ceea ce nu este.

3. Poate cea mai caracteristica trasatura a Oktoberfestului original, este faptul ca se bea din halbe de 1L, asa zisele Masskrug-uri.

La Oktoberfest Timisoara, doar privilegiatii si sponzorii beau din halbe de 1L. Plebea bea din pahare de plastic Timisoreana. Nu credeti? Priviti.pahare_plastic

pahare_massDomnilor organizatori germani, daca tot nu aveti dorinta, posibilitatea, si nici capacitatea de a respecta minima traditie a Oktoberfestului, si anume de a servi oamenilor berea din halbe de 1L, atunci macar fiti solidari cu ei, cand sunteti acolo sus pe scena si beti si voi din pahare de plastic.

Ar mai fi foarte multe de comentat si de criticat. De exemplu despre cortul sau hala in care are loc Oktoberfestul de la Timisoara. Organizatorii se lauda ca este cel mai mare cort de bere, in care a avut loc un asemenea eveniment si ca este adus de la mama lui. O fi asa, nu zic. Insa faptul ca nu au fost in stare sa-i construiasca o pardoseala din lemn, asa cum este normal pentru un astfel de cort/hala, spune multe despre preocuparea organizatorilor pentru calitate.
Dar ma opresc aici, ca mai am si altceva de facut.

Pana la urma, am identificat si ceva pozitiv cu ocazia acestui eveniment.

Oktoberfest de Timisoara, ma face sa ma simt mandru, ca nu particip la un asemenea eveniment si ca nu sunt membru al nici unui club sau organizatii de afaceri germane din Romania.

 

Spatiul nu a fost niciodata problema mea, nici timpul. Infinitul si vesnicia in schimb, ma omoara…

54 Comments

  1. Hary, incearca sa introduci malaiul in reteta de bere, redu timpul de fermentatie si poate Terapia va fi invitata la anul..cred ca asta e un criteriu obligatoriu…:))))))….ahh…si era sa uit..pretul berii trebuie sa fie dublu la festival decat intr-un supermarket..:)

    Reply
  2. Mda,no comment!! sincer,asta este principalul motiv pt care am refuzat sa particip la acest festival. Clinica de bere ar trebui sa fie invitatul de onoare al acestui festival. Nu cred ca absenta mea face vre-o diferenta,dar asa am ales eu sa "protestez", si cred ca mai sunt cativa ca mine. Bravo clubului economic german din Timisoara pentru "sustinere".

    Reply
  3. Draga Hary,
    ma bucur ca un om avizat a avut ceva de spus despre un asa zis "Oktoberfest". Mai mult, ma bucur ca-l consideri un kitsch. In replica, sa stii ca exact asa cum vezi tu acest eveniment, vad si eu ca pe un kitsch sediul Terapia, asa zisul " Castel" din caramida eficienta, polistirenizat , facut dupa modelul : proiectul meu dupa eu! . Iti recomand sa cauti " Compunere- Casa mea" -de Vacanta Mare ! Un kitsch care imi ( sau poate ne, stiu sigur ca sunt destui cu aceeasi parere ) provoaca acelasi dezgust cand sunt nevoit sa parcurg drumul Timisoara-Mosnita.
    PS: Pacat , caci berea Terapia e atat de buna… !

    Reply
  4. Nu cred ca exista o cladire nou construita, mai solida, masiva si statornica in zona, decat Castelul de la Mosnita.
    In ce sens zici ca e Kitsch?

    Si inca ceva, de ce te ascunzi si nu comentezi cu numele tau?
    Ti-e rusine fata de mine? :))

    Reply
  5. Inteleg si respect traditia, in calitate de degustator.
    Totusi, ma intreb: berea la 1L, nu se-ncalzeste mai repede? Ca e cam greu s-o dai pe gat, hai, merge una, rapid, sa potolesti setea, dar a doua? Are si stomacul capacitatea lui, peste care e destul de greu sa treci…

    Si ca tot vorbeam de halba de 1L, chiar are 1L sau cu vreo 200ml in minus, asa cum se mai practica?

    P.S. Pe Valea Prahovei cand va vom gasi, gen Sinaia, Busteni, Predeal? Macar la un non-stop ceva, mai scap de grija sticlelor din portbagaj, nu mai le plimb sute de km, de dragul de a degusta ceva valoros, la un aer rarefiat…

    Reply
    • Ai dreptate. In mod evident, berea trebuie bauta in timp util, altfel isi pierde din particularitati. Eu cand beau cu prietenii bere, la mine acasa, prefer sa-mi pun mai des si mai putina bere din dozator, in halba. Asa berea mea este intotdeauna in perfecta stare.

      Aici vorbim insa de Oktoberfest. Oriunde te duci in lumea asta, cand intrebi de Oktoberfest, ti se va raspunde: ah, da stiu, asta e festivalul de bere, unde se bea bere din halbe de 1L.
      Masskrugul este un simbol important al Oktoberfestului.
      Nu exista blasfemie mai mare decat un Oktoberfest, unde se bea bere, din pahare de plastic… bleah.

      Berea de tip Oktoberfest, produsa special pentru festival, este de calitate superioara, spuma este stabila, cantitatea de CO2 naturala este mai mare si se degaja mai lent, astfel incat berea isi poate pastra prospetimea mai mult timp. Plus ca un Masskrug autentic de Oktoberfest, pastreaza temperatura berii foarte bine, pentru ca are pereti de sticla mai grosi decat o halba normala.

  6. Se ridică la nivelul ”festivalului vinului”, de fapt o jignire adusă acestei băuturi. Dar vă îndemn să organizați dvs. ceva de calitate, poate la scară mai mică, dar de bun gust. Trebuie reformată Timișoara…

    Reply
    • De ce nu? Daca stabiliti o data fixa, an de an(sa pot sa-mi aranjez din timp concediul), as fi chiar interesat sa particip….

      Hotelul de la fabrica este gata sau inca este in plan?

    • Ma gandesc de un timp la un festival al microberariilor din Romania, la care sa poata participa doar manufacturile de bere din tara.
      Astept numai sa se stranga cateva, ca e naspa sa nu fie diversitate.
      Pana atunci poate facem un festival Terapia, ca sa ne incalzim…:))
      Public avizat am avea in Timisoara, in numar foarte mare chiar.

  7. Exact treaba cu porumbul i-am intrebat si eu pe cei de la Timisoreana (care numai “Timisoreana” nu mai e). Mai precis de ce trebuie sa ne cerem scuze de la porci cand bem bere si pe cand baga tomate, morcovi…in bere.
    Oktoberfest in ritm balcanic, Zoli, ai dreptate, trebuie “reformatata” Timisoara. Cea de acum e o replica palida a ceea ce a fost…..

    Reply
    • Mda,
      La ce poti sa te raportezi cand ai de-aface cu o replica, daca nu cu originalul?

      Da, nu mi s-a parut ok, ca organizatorii Oktoberfest Romania sa organizeze un asemenea festival la Timisoara, fara sa tina cont de berea locala.
      La fel as fi gandit si scris, daca era vorba despre oricare alta fabrica de bere locala.
      Cel mai mult m-a deranjat faptul ca organizatorii germani, de la care am pretentii si am avut asteptari mari, au putut sa-si bata joc in halul asta de numele si brandul celui mai frumos festival de bere din lume, Oktoberfest.

      Despre asta este vorba in articolul meu. Sie despre faptul ca sunt mandru ca nu participam la un asemenea Oktoberfest:-))

  8. pai de asta nu beau eu bere pe langa alte motive ca in ro nici nu exista bere :)))
    odata am auzit pe o terasa niste straini cerand ceva bere locala. chelnerita a venit cu niste ursus. daca localaul era al meu, deja putea sa cauta alt job. bine, daca era al meu nici nu tineam ursus oricat de mult sami dea inapoi la finalul anului distribuitorul. ca aste e singurul adu in mana lor. si lumea bea numa sa bea prostiile.
    dar nai cu cine, niste tarani.

    si Mda cred ca toata lumea trebuie sa fie frustrat din oficiu cand un producator local nu e invitat langa pulile astea care iti da otrava.

    cu atitudinea asta o sa ajungeti o tara de cersetori. impotenti de grad patru.

    Reply
  9. Harry, nu ai nimic de castigat din a denigra competitia, se vede numai frustrare. Sincer, gustand Timisoreana si Terapia imi este foarte clar de ce diferenta in vanzari este atat de mare: pe langa ca e scumpa ca porcu, Terapia e si mai proasta si nu ma intereseaza ce pretinse retete folositi, pana la urma tot experienta face berea. Am fost la Oktoberfest, toata lumea se distra super. Daca esti invidios sau crezi ca poti mai bine — fa-o si lasa-i pe altii sa compare.

    Reply
  10. Eu zic ca tu nu ai inteles despre ce este vorba in articol.:))

    Nu am avut si nici nu am treaba cu Timisoreana.
    Si nici nu suntem in competitie cu industria de bere din Romania.
    Noi suntem microproducatori locali, producem maxim 2000 HL de bere pe an, Timisoreana arunca pe piata de vreo cateva mii de ori mai multa bere decat noi.
    Produsele si pietele noastre sunt foarte diferite. Nu avem nici pretentia si nici planul de a concura cu Timisoreana. Dimpotriva, ne intelegem bine cu ei,pentru ca suntem complementari pe piata berii.

    Si nu am treaba nici cu gusturile si alegerile oamenilor la bere. Daca tie iti place mai mult Timisoreana si Terapia deloc, e ok si foarte normal. Gusturile nu se discuta.

    In articol am criticat festivalul Oktoberfest Timisoara, ca replica penibil kitschoasa a originalului.

    Critica mea se adreseaza organizatorilor care au reusit sa-si bata joc de tot ceea ce inseamna Oktoberfest.

    In opinea mea, organizatorii au reusit sa dea viata inca unui festival de bere Timisoreana, tarand in noroi brandul Oktoberfest.

    Reply
  11. Mda, zici ca n-ai nimic impotriva Timisoreana, si totusi numai cu venin si noroi arunci — incepand cu titlul. Nu este deloc cinstit sa promovezi Terapia cu o asemenea strategie de marketing denigratoare la adresa altor producatori.

    Reply
    • Mahai,
      orice cunoscator poate sa-ti confirme ca Timisoreana numai exista…de cand a fost cumparata de Ursus…asa ca lasa experienta….e doar numele…probabil ca tie iti place porumbul din Timisoreana…daaa o bere adevarata…:)))…eu sunt bautor de Terapia si sunt timisorean si pot sa-ti spun asa: atata timp cat la un eveniment, exista doar bere Timisoreana sau din concern-ul din care face parte…eu nu voi participa!…Timisoreana e o bere proasta…!…parerea mea…:)

    • Eu mi-am exprimat parerea critica la adresa Oktoberfest Romania, editia Timisoara, spunand ca festivalul este un kitsch penibil. Si mi-am argumentat aceasta parere.

      Ceea ce transmit in titlul articolului, este ca Oktoberfest este kitschul berii. Iar pentru ca sponsorul festivalului kitsch este Timisoreana, singura fabrica care a participat, titlul articolului a devenit “Oktoberfest – kitschul berii Timisoreana”. Daca singurul sponsor ar fi fost Heineken, ziceam “Oktoberfest – Kitschul berii Heineken”.

      Am criticat faptul ca Timisoreana este singura fabrica de bere care participa la Oktoberfest, ceea ce este pentru ideea de Oktoberfest o blasfemie, dar asta nu este o critica adusa berii Timisoreana, ci organizatorilor Oktoberfest Romania, care nu au invitat mai multi producatori de bere, nici macar pe cel care produce bere in Timisoara.

      Daca festivalul nu se numea Oktoberfest ci festivalul berii Timisoreana, nu scriam nici un articol pe tema asta. S-au mai organizat foarte multe festivaluri de bere in Timisoara, de catre Timisoreana, niciodata nu am avut nimic de comentat.

      Daca tu tii neaparat sa intelegi altceva, ca denigrez si arunc cu noroi in Timisoreana, e problema ta. :)))

  12. Hary are dreptate! Pana la urma, nu te duci la Oktoberfest sa bei ceva ce gasesti la orice supermarket…. Te duci sa experimentezi ceva nou, german…

    Oktoberfest inseamna altceva, inseamna pasiune si respect pt. bere, gust desavarsit, nu bere cu gust indoielnic, la kil, ca la concert….

    De aici si nevoia de a degusta ceva aproape de gustul berii original….

    Reply
  13. Mihai: “pana la urma tot experienta face berea”. Aham, asta sa le-o spui celor prezenti la Oktoberfest care “se distrau super”. Probabil nici tu nu crezi bazaconiile astea despre traditia berii Timisoreana…zici ca esti in reclama cu fabrica de la 1700 :))

    Dintre berile consumate de mine, Timisoreana mi se pare cea mai proasta. Nu stiu exact care pe cine a cumparat, ce au modificat, dar am simtit diferenta de gust. Timisoreana si-a modificat mult gustul in ultimii ani si acum o evit pe cat posibil. O comand doar daca e singura bere din lista restaurantului respectiv. Iar in Bucuresti nu am gasit pana acum restaurant cu o singura bere in meniu 🙂

    Terapia este intr-adevar scumpa. Si o spun din perspectiva bucuresteanului care iese seara la bere. Cand platesti 12 lei pe sticla, iti cam tremura buzunarul dupa 6-7 beri. Daca mai adaug si faptul ca se gaseste in putine localuri din Bucuresti, nici unul in zona mea, imi dau seama ca si Terapia consum destul de rar. In perioada asta a vietii cel mai mult consum Beck’s si Ursus. Ieftine, acceptabile ca gust, disponibile oricand si oriunde.

    Reply
    • Cand ne intalnim data viitoare, in B sau TM, facem un experiment.
      O sa-ti pun in trei pahare diferite asa: Ursus, Timisoreana si Becks.
      O sa te leg la ochi si te pun sa gusti din fiecare. Daca reusesti sa-mi spui care e Timisoreana, care nu-ti place deloc, il pun pe Alex sa-ti livreze in fiecare saptamana o trusa de prim ajutor Terapia, timp de un an de zile.

    • Treaba ta, dar am sanse de 33,(3)% indiferent daca ma pricep sau nu :))
      Dar eu sunt convins ca iti recunosc Timisoreana. Intre ursus si beck’s o sa imi fie mai greu.

    • Dani, nu, sansele nu sunt 33.3 %. Ar fi asa daca ai alege la ghici, fara sa gusti. Insa daca gusti, o sa te influenteze gustul care ti se pare in acel moment cel mai naspa dintre cele trei. Si atunci sansele sa recunosti Timisoreana scad considerabil. :))

    • Sunt chiar curios. Baga si o blonda de la Terapia intre ele, ca sa fie disputa pe bune la titlul de “a mai naspa”

    • Nelu, nu. Daca bag Terapia gold intre ele, nu ajuta la nimic. Pentru ca o exclude prima. E ca si cum ai incerca sa identifici cu ochii inchisi cel mai naspa suc de portocale procesat industrial, si printre mostre s-ar afla un fresh de portocale, proaspat stoarse… :)))

  14. “Puritanii” care vor “oktoberfestul original” in Timisoara, sper ca sunt pregatiti sa dea 10 Euro pe un stein de 1L, cat e pretul acolo.

    Reply
    • vezi, de asta isi ia romanul husa de iphone pentru o chinezarie… nu-si permite dar macar brandul sa si-l faca. Adica una e sa zici c-ai baut la oktoberfest niste bere si alta la caminul comunal, chiar daca tot berea aia e si tot din pahare de plastic….

    • Harry daca nu stii ce-i aia un stein, mai bine taci din gura cu comparatiile cu Oktoberfestul… E clar ca havar n-ai de ce vorbesti, esti pus doar sa faci reclama la Teria aia a ta.

  15. Mahai,
    Masura la Oktoberfest se numeste Mass. Halbele de L se numesc Masskrug. Stein spun turistii americani la un Masskrug din lut. Pentru ca pe vremuri la Oktoberfest s-a baut din Steinkruguri si nu din Masskruguri din sticla, cum se intampla in zilele noastre,Remarca mea de mai sus era pentru cunoscatori.
    Adica pentru cei care stiu diferenta.

    Eu in locul tau nu as insista pe subiectul Oktoberfest si bere aici pe site.
    Dar daca insisti sa te faci de rusine, be my guest. :))

    Reply
  16. Nu-l mai băgați în seamă pe Mahai, e tipul tipic de postac de interes ( o fi lucrând la Timișoreana sau a avut de-a face cu organizarea) care deși nu are nici un argument viabil vine și face spume pe aici, acuzându-i pe alții de conduită dubioasă.

    Altfel ce om normal ar comenta de pe nik-uri diferite și ar veni cu idiotenii de genul – dai în concurență, când vorbim de o bere comercială cu producție enormă vs o berărie mică de nefiltrată? Mai e puțin și-o să apară cei de la logan să spună că vrei să le strici imaginea și să le iei piața – tu fiind service de mașini de epocă.

    Penibil.

    Reply
  17. Autorule, am cules de pe Wiki legat de Reinheitsgebot:
    The restriction of grains to barley was meant to ensure the availability of affordable bread, as the more valuable wheat and rye were reserved for use by bakers. Today many Bavarian beers are again brewed using wheat and are thus no longer compliant with the Reinheitsgebot.
    Deci legea a fost data icu scopul de a gestiona productia de paine si bere: era foamete, se producea prea multa bere din orice si se murea de foame. A te lega de Reinheitsgebot promovand berea ta, tine la romani. Ingelegi ce vreau sa spun… Ma intreb daca pentru Weizenul vostru care se face cu grau respectati criteriile…
    Deci nu pot sa te consider decat un ipocrit cand vorbesti de Reinheitsgebot.
    Am baut de cateva ori terapia: foarte mari variatii in gust. Nu ma duce cu gandul dect ca esti un pasionat de bere, dar nu stii inca sa faci bere. Berea nu e rea (cateodta), se vrea a fi altceva decat berea pentru mase, bravo pentru initiativa. Dar mai faceti un curs de brewmaster sau ceva, invatati sa faceti bere.
    Legat de festival, ai punctat corect: un kitch.

    Reply
    • Andrei,
      deci te-ai documentat tu in Wiki engleza si ai inteles cum sta treaba cu legea puritatii germane? Si ai tras concluzia ca sunt ipocrit cand vorbesc de legea puritatii germane? :-))

      Iti recomand sa citesti literatura de specialitate legat de legea puritatii germane din 1516 si evolutia acestei legi pana in zilele noastre. Exista mai multe legende care incearca sa explice motivul decretarii acestei legi de catre ducele de Bavaria, Wilhelm al IV-lea. Da, graul a fost exclus din legea puritatii germane, pentru ca era foamete si era nevoie de el la fabricarea painii, dar mai ales pentru fabricile regale de bere, care aveau o lege a puritatii speciala, care permitea folosirea de grau in fabricarea berii…:)) In decursul timpului au existat mai multe astfel de legi a puritatii.
      Daca te intereseaza subiectul, iti recomand cartea “Berea – Izvor de sanatate” scrisa de Prof. univ. dr. med. Manfred Walzl si Mag. Michael Hlatky, tradusa si publicata in Romania de Editura Datagroup. Ai link aici: http://www.edituradatagroup.ro/produs/berea-izvor-de-sanatate/

      Legea puritatii germane, asa cum este aplicata de legislatia germana in zilele noastre, permite in procesul de fabricare a berii, doar 4 ingrediente: Malt din grane (orz, orzoaica, grau, alac etc..), Apa, Hamei, Drojdie. Legea puritatii germane se refera la folosirea exclusiva a acestor ingrediente in procesul de fabricare (fermentatie naturala) a berii.
      In alte tari, cum ar fi si in Romania, berea este definita altfel. In Romania, ca sa poti sa-ti numesti produsul bere, trebuie sa folosesti minim 30 % grane maltificate sau nemaltificate. De restul (70 %) poti sa folosesti zahar invertit, siropuri si diverse extracte in procesul de fermentatie.

      Legat de variatile de gust sesizate de dvs la Terapia: sigur nu ati baut odata Terapia Gold si altadata Terapia Platin? Asa s-ar explica variatile foarte mari de gust…:))

      Insa faptul ca exista variatii de gust si aspect, de la sarja la sarja, este un criteriu de calitate al berii si o dovada ca berea nu este industrializata. Procesul de fermentatie este natural, zaharurile fermentabile din malt difera ca si cantitate si calitate in functie de recolta de grane, de procesul de maltificare, de cantitatea de amidon existenta in boabele de orzoaica si grau si de modul in care lucreaza drojdia (organisme vii care transforma zaharurile fermentabile extrase din malt, in alcool si CO2). Terapia nu se poate reproduce 100 % de la sarja la sarja, tocmai pentru ca este produsa prin fermentatie naturala si produsul finit nu este filtrat si stabilizat prin sterilizare si/sau pasteurizare.
      Drojdia din suspensie in Terapia, este un organism viu, care nu numai da gust si savoare berii, ci este si furnizorul principal de vitamine din complexul B, de oligoelemente si minerale din bere. Altfel zis, in drojdia din suspensie, gasesti portia de sanatate din bere. Iar drojdie in suspensie de calitate maxima, poate oferi doar berea proaspata, naturala, nefiltrata si nepasteurizata.
      In acest moment, in Timisoara, doar Terapia.

      Legat de cunostintele mele vizavi de fabricarea berii, spun doar atat: retetele Terapia sunt dezvoltate de mine. Terapia este la ora actuala cea mai buna bere fabricata in Romania. Nu o spun eu, au spuso multi bautori de bere si chiar colegi din industria berii :))

  18. Terapia ? Da, într-adevăr produsă în Timișoara, o fi și după Legii Purității Berii Germane, nu contest, dar calitatea …. departe de orice bere germană, chiar și low cost.

    Inițiativa e salutară de a produce bere adevărată, mai trebuie însă lucrat la calitate, asta vine cu timpul.

    Dacă se mai îmbunătățește și prețul … căci este exagerat pentru ceva produs local.

    Sunt convins că patronii de la Terapia depun eforturi, ceea ce e bine și firesc, experiența vine însă cu timpul.

    Succes pe mai departe !

    Reply
    • Dietmar, defineste calitatea berii pentru tine si putem vorbi concret despre acest aspect (chiar m-ar interesa).

      Daca calitate pentru tine se defineste prin ce-ti place tie personal si ce nu, atunci nu avem ce discuta. Pentru ca eu nu discut gusturile si preferintele oamenilor.
      Pot doar sa constat ca tie iti place orice alta bere germana, chiar si low cost, mai mult decat Terapia. Ceea ce este ok, este felul cum percepi si savurezi tu berea.

      Eu am clienti din Bavaria si din multe alte colturi ale Germaniei, care sustin ca Terapia este net superioara berilor de masa din Germania…:)) Ce pot sa le spun, daca le place, ma bucur. Dar sunt constient ca toate aceste evaluari, sunt extrem de subiective. Unora le place berea blonda nefiltrata, altora nu…

      In opinea mea nu poti sa compari o bere proaspata, naturala, nefiltrata, nestabilizata cu o bere industriala, fie ea si germana, fabricata dupa legea puritatii germane. Nu poti compara nici sorimentele de bere intre ele. Adica nu poti compara calitativ un Weissbier vs Lagerbier. Pentru ca nu este acelasi produs. Nu exista termene de comparatie intre cele doua sortimente diferite de bere.

      Berea Terapia este in alta categorie de produs. Ea trebuie comparata cu alte produse similare. Adica cu alte beri proaspete, naturale, nepasteurizate, nefiltrate.
      In caz contrar, orice evaluare “calitativa” tine de preferinte personale si de gustul fiecaruia. Pe care eu nu le discut.

  19. hary, ai scris prea multe randuri pentru o explicatie, semn ca le-ai primit im moalele capului.
    Subscriu la commentul postat de Dietmar Krutsch: ;Inițiativa e salutară de a produce bere adevărată, mai trebuie însă lucrat la calitate, asta vine cu timpul.;
    Secretul unei beri bune nu e doar gustul, reteta, sau te miri ce stategii de marketing “ingrediente naturale neindustrializare”, ci arta de a face ca gustul pe care l-ai propus sa-l livrezi oamenilor care-ti beau berea sa fie acelasi, iar aici nu e vorba de industrializare…
    Si afirm in continuare ca tu ai o miniberarie pe care nu stii sa o controlezi ca un adevarat maestru berar, deci nu veni cu explicatii puerile pentru consumatori gen proces neindustrializat…

    Reply
    • “ai scris prea multe randuri pentru o explicatie, semn ca le-ai primit im moalele capului.”

      asa sunt eu, explic argumentat un punct de vedere, nu arunc cu citate din Wiki si trag concluzii superficiale, despre un subiect pe care nu il inteleg.

      As baga mana in foc ca nu ai fost in viata ta, in nici o microfabrica de bere. Mai mult ca sigur, nu ai habar cum se produce bere in industria berii. Mai mult decat atat, sunt convins ca nu esti in stare sa recunosti tipurile de bere existente pe piata. Si nu ai habar nici de criteriile de evaluare existente in controlul de calitate al berii.

      In aceste conditii, cred ca este evident pentru oricine, in care cap si in ce moale m-ai atins, nu crezi? :))

  20. Vin si eu tirziu, la spartul butoiului… asta, tirgului si, ca mare degustator de vinuri, coniacuri fine si bere (subliniez bere – cunoscatorii stiu ce zic!), nu pot sa nu-mi vars amarul cind vad cum Oktoberfest-ul din urbea mea natala (Brasov) tinde sa intineze nobilele idealuri ale sarbatorii originale. De ce spun asta:
    – bere proasta (Ciucas) – ✓ (iar aici nu vorbim strict de gusturi ci chiar de veleitatile berii in discutie; este o bere foarte slaba)
    – bere la pahar de plastic – ✓
    – lipsa oricarei alte beri (locale, straine) – ✓
    – parada timida, iar in rest ma abtin de la comentarii – ✓

    Destul despre minusuri, sa vorbim si despre plusuri:
    – un nene ungur cu un food-truck in care se perpelesc imbietor multe “Schweinshaxe” – ✓
    – numar mare de vizitatori – ✓

    Oktoberfest-ul este unul, punct. (iar pe linga el ii mai dau credit si Wasen-ului din Stuttgart care creste in magnitudine de la an la an – vazut anul asta pe viu cind au ramas la intrare mai bine de 5000 de oameni pentru ca nu mai era loc) Restul sint doar copii palide. Apreciez faptul ca exista initiative de genul asta si in Romania unde din pacate – pacatele noastre, ducem lipsa de sarbatori care sa coaguleze comunitatea asa cum se intimpla la altii. Daca ar fi dupa mine, o initiativa care sa aduca laolalta microberariile din Romania ar fi cea mai indicata. – dar despre cite microberarii putem vorbi la momentul actual?! – In rest, ne lipseste traditia in manifestari similare, de-aceea poate ca e bine ca imprumutam si noi, mai socializam – vorba aia, cu astfel de ocazii. Dar daca tot imprumutam, baremi sa organizam chermeza cu simt de raspundere!

    Reply
    • Corect, cumatre. That’s the point.

      Cat despre un festival al microberariilor, daca nu gasesc pana la anu’ suficiente in Romania, ma adresez celor existente in Ungaria si Serbia, ca sa iasa la numar si sa fie si diversitate.

      Festivalul microberariilor, va avea loc in Timisoara. O sa incerc totul, ca prima editie sa fie in 2015.

  21. Boss, ca sa nu te oripileze castelul de la Mosnita, cand te intorci acasa la Severin vezi ca poti sa mergi si pe calea lugojului…
    Esti frustrat ca la la tine pe ulita in afara de un ABC amarat nu gasesti…. dar mai treci de cateva ori pe langa el si o sa te obisnuiesti, este vorba doar de obisnuinta, eu spre exemplu cand am baut prima oara Terapia, corpul a incercat sa o elimine exact pe partea cu care isi dau unii cu parerea despre aceasta bere.
    Daca nu iti place tie tipul asta de bere nu inseamna ca este proasta.
    Tu probabil te multumesti si cu o bere la 3 litri seara in timp ce te uiti la “Las Fierbinti”.
    Hai Noroc, Servus sau ce alte tipuri de bere savurezi in timpul liber!!

    Reply
  22. De postat l-o postat la articolul care trăbă, da’ o vrut sa dea reply la unu’ de mai sus ce considera Castelul un kitsch. Şi se ştie că ăştia din Severin compară totul cu turnulețele aurite de la Strehaia :))))

    Reply
    • Asta din Severin macar porneste de la ceva palpabil. A trait si a invatat cultura turnuletelor.

      Mai tare ma amuza aia care se cearta cu tine pe un domeniu (orice domeniu), pornind automat de la premisa ca ei stiu mai bine. De ce? Pentru ca s-au documentat pe net. Au citit pe wiki, deci clar asa sta treaba. Nu conteaza ca tu ai muls toata viata si ei au vazut oaia doar in poze. Nu, ei stiu mai bine si te invata si pe tine cum se face ciobănie.

      Zic ca e bine. Macar stam linistiti, de specialisti (in orice) nu ducem lipsa :))

Leave a Comment.