Oameni și oameni

Cei care îndeamnă și acum la toleranță, după atâtea dovezi sângeroase de barbarie groaznică ale Islamului, cei care se pun între gloata dornică de răzbunare și musulmani, cei care încă văd pornirile ucigașe drept niște accidente întunecate și nu o definiție a unei religii rămasă în Evul Mediu, ăștia sunt viitorul luminos al omenirii.

Dacă va ajunge să fie toată ca oamenii ăștia, omenirea își va merita în sfârșit odele care i-au fost ridicate de-a lungul timpului iar lumea va fi curată de războaie, mizerie, ură, foamete.

Din păcate e foarte greu să văd așa un viitor prea curând, tocmai pentru că exact oamenii ăștia sunt, în naivitatea și bunătatea lor, ca niște miei la tăiere, iar genul de societate condus pe principiile lor este, pentru gândirea bolnavă și agresivă, ca iaurtul cald pentru bacterii.

Războiul nu se câștigă cu miei iar ăsta e, că ne place sau nu să credem, un război.

Al doilea gând merge spre musulmanul fără vină, adică fără implicare directă. Vă amintiți de reacțiile cretinilor la tragedia din Colectiv? Cum i-a pedepsit Dumnezeu pentru că erau sataniști? Parte din motivația ISIS pentru Paris – concertul era loc de perversiune. Pot să sară în sus clericii de orice fel cât vor ei, nucleul dur, fanatic, al oricărei religii înseamnă intoleranță, judecată și ură împotriva a tot ce nu corespunde principiilor religiei respective.

Dacă vă uitați la câteva discursuri ale liderilor islamici radicali, veți vedea de fiecare dată că ei vorbesc în numele comunității musulmane globale și asta pentru că, deși musulmanul occidental se detașează în marea lui majoritate de atentate sau poziții extremiste, el susține în continuare biserica din care fac parte respectivii lideri.

Dacă aveți impresia că atentatele de genul ăsta sunt rodul unor minți rătăcite care se întâlnesc într-un bar și schițează planuri pe șervețele de hârtie, sunteți naivi. Mișcarea e sprijinită cu bani, relații, ascunzători de biserică și de autorități statale, altfel nu ar putea supraviețui darăminte crește și în niciun caz nu ar avea resurse care să înspăimânte o lume întreagă.

Dacă tu faci parte dintr-o comunitate religioasă despre care știi că tolerează lideri radicali și implicit activitățile lor dar participi în continuare la viața acelei comunități, le oferi forță, validare, putere financiară.

O biserică și în general o comunitate se poate schimba pașnic doar din interior. Dacă musulmanii stau cu mâinile în sân, făcându-se că nu văd legăturile între extremiști și biserica lor de zi cu zi, cu greu se pot considera în afara problemei. Ei ar trebui să fie prima linie, ei ar trebui să-și interpreteze Dumnezeul fără ajutorul unor figuri care joacă activ în războiul terorii și ei ar trebui să penalizeze în masă biserica ce acceptă așa ceva.

Din păcate, așa cum biserica a fost secole de-a rândul o forță de educație și evoluție socială, este acum o forță contrară propagării iluminismului și toleranței.

Vlad B Popa

Scriitor. Cautator de povesti si povestitor prin scris, fotografie si film. Licentiat în drept constitutional.

Carti publicate: Regele pribeag si batrânele umbre, Cameleon-Baza , Povestiri de sub papuc, Dracula’s Kitchen, Tati

Facebook personal

Pagina fb de autor

website de autor

1 Comments

Leave a Comment.